Kukuruz 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
pidikanac je napisao(la):
od kalista je jer mi je rečeno u zemun polju da od kalista hoće da se tako uvija kao i od matona pošto su to hormonski herbicidi
Izvini ali ovo je jedna od vecih gluposti sto sam cuo,stvarno izvini. Nista zlonamerno :ppozdrav:

Ja sada da cujem da je Callisto hormonski herbicid :sta:

Poreklo iz prirode
Mezotrion,aktivna materija
herbicida Callisto® dobijen je
sintezom i prilagođavanjem
prirodne materije kalistemon
koju lučii biljka Callistemon
citrinus. Kao proizvod poreklom
iz prirode,Callisto® je
zadržao prirodna svojstva,
kao što su mala otrovnost,
odsustvo negativnog delovanja
na životnu sredinu i razlaga
nje na neotrovne sastojke u zemljistu.

Ma nista licno drug, samo sam komentarisao informaciju, za koju jos nisam nigdje citao da je kalisto hormonski herbicid :sta:

Callisto
EFIKASNO I SIGURNO REŠENJE ZA SUZBIJANJE KOROVA U KUKURUZU

Savremeno rešenje za suzbijanje svih vrsta
širokolisnih korova, jednogodišnjih i višegodišnjih, koji
proizvođačima kukuruza donosi lep i zadovoljan pogled
na njive je herbicid Callisto.
Jedinstvena osobina herbicida Callisto je da se može
koristiti za suzbijanje korova u svim razvojnim fazama
kukuruza, pa čak i kad kukuruz preraste razvojne
faze u kojima se mogu primeniti svi ostali herbicidi.
Praktično, Callisto može suzbijati širokolisne korove u
kukuruzu sve dok je on dovoljno nizak da u usev može
da uđe prskalica bez opasnosti po lomljenje useva.
Suprotno od većine herbicida kojima opada efikasnost
sa porastom korova, Callisto uspešno suzbija korove
koji su odmakli u rastu i razvoju. Callisto je jedino
rešenje za suzbijanje korova kada su i kukuruz i korovi
toliko razvijeni da ni jedan drugi herbicid nije moguće
primeniti. Kasnija primena je prednost, ali ne i pravilo,
jer je bolje Callisto primeniti u ranijim fazama razvoja
kukuruza, jer korovi već tada odnose najveći deo
prinosa.
Callisto se može koristiti u svim vrstama, tipovima
i hibridima kukuruza, uključujući linije semenskog
kukuruza, šećerce i kokičare. Brojna ispitivanja su
pokazala da je ovaj herbicid selektivan za veliku većinu
muških i ženskih linija koje se gaje radi proizvodnje
domaćih hibrida semenskog kuruza.
U odnosu na spektar delovanja, Callisto je na našem
tržištu bez premca u pogledu spektra jednogodišnjih i
širokolisnih korova u dužem vremenskom periodu
pa se zbog toga preporučuje ranije tretiranje (kada
većina korova ponikne) kako bi se na vreme sprečile
eventualne štete.
Preparat se u biljci razlaže veoma brzo, tako da ne
može izazvati oštećenje biljaka čak i u nepovoljnim
vremenskim uslovima, kao što je vlažno i hladno vreme
posle tretiranja.

Herbicidom Callisto proizvođači kukuruza su dobili
novo, savremeno oružje u borbi protiv korova, koje
ih oslobađa praćenja razvojnih faza kukuruza, već im
ostavlja slobodu primene herbicida u optimalnoj fazi
razvoja korova, kada su oni najosetljiviji.

http://www.syngenta.com/country/rs/sr/cp/ProductList/Pages/Callisto.aspx

Ne brini nista,i ja sam pre 7-8 dana na jednoj njivi imao takav slucaj...To ti je od vetra,kukuruz je bio navijen ka zemlji i nije bilo sunca da ga vuce na gore...tako je rastao ukrivo i zavijao lisce u taj fisek...uzmi i odmotaj videces 2-3 lista i vodu unutra...Od ovog sunca ce se ispraviti i otvoriti sve listove 100%...moj je sad extra,ne brini nista!!!

Nemam slike,ali rane sorte LG hibrida(ogled)danas spartao,su vece od prednjeg tocka od Rakovice :D jedva sam ga ospartao.Sejano 23.aprila.

Tek sad sedoh za komp, pa da odgovorim na pitanja. Od herbicida (ovogodišnjeg) nije, ovo sam slikao pre prskanja. Prošle godine je bila soja i prskana je Pulsarom 0.6l/kj i Harmonijem 8 gr/ha. Dok je nicao nije bilo kore. Kora je nastala kad je već imao dva listića. Kasnije je bilo dosta kiše pa je ta kora popuštala i ponovo se stvarala.

@ savato

Nadam se da si u pravu. Tačno je tako kao što kažeš, kad odmotam listove unutra je voda i novoisterani listovi. Pratiću situaciju pa ću napisati ovde šta je bilo.

peto1 je napisao(la):
Godine cine svoje kao i vreme danasnje.

Dimitrovgrad ili Caribrod

Mogao bi da postavis koju fotografiju da ljudi ne misle da si sa meseca.

Zašto se nisi javio kad si dolazio ovo da slikaš, a za neki dan ću malo i ja da slikam pa se vidimo.

evo kako izgleda moj 684 ultra ( to je onaj što je bio pobeleo kao mleko )
244dyjk.jpg
34fd1lj.jpg
mljmnd.jpg

inače danas smo završili drugi razred sa odličnim uspehom
a starija završava 3 godinu gimnazije u Novom Sadu

Na jednoj njivi je tek pre dva dana poprskan kukuruz od korova, kukuruz je vec velik pa za nekoliko dana nece se moci uci u njivu i sad me zanima da li je bolje ospartati dok jos moze da se udje ili uopste ni ne spartati, mislim zbog herbicida?

Kaže meni moj starac da jedne godine špartao kukuruz bio je navodno do jaja :D i kaže kad je ušao sa traktorom ::traktor::u redove sav je bio povaljan ::samo bes::(kaže nema u rikverc :nono:) a komšija(stariji čovek) gleda i krsti se i levom i desnom :sta: i veli njemu: sinko to ja nebi radio ni da sam jutros popio malo dudovače na gladan stomak ::jako_besan::ali kukuruzu se za par dana digo ::svaka cast::. Tako da ljudi slobodno špartajte ali nisam rekao mora po najvećoj vrućini ili još bolje tamo predveče kad kukuruz već omari ( nikako pre podne jer je tad pun vlage tako da je dosta krt i lako se lomi. :cao:

Zavisi šta si imao od korova ? Ako si imao širokolisne onda možeš da špartaš 1 dan posle prskanja jer onag kog isećeš taj neće da iztera a što su u redove taj će da odnese otrov. Druga je prića ako si imao sirak iz rizoma , onda ne smeš da ošpartaš najmanje 7 dana jer ako to učiniš onda će sirak da istera ....

šandor je napisao(la):
Zavisi šta si imao od korova ? Ako si imao širokolisne onda možeš da špartaš 1 dan posle prskanja jer onag kog isećeš taj neće da iztera a što su u redove taj će da odnese otrov. Druga je prića ako si imao sirak iz rizoma , onda ne smeš da ošpartaš najmanje 7 dana jer ako to učiniš onda će sirak da istera ....
I ja tako mislim da uradim,jer imam slicnu dilemu.Pre par dana sam oprskao sa CALISTOM,znaci kukuruz mi je 9-10 listova,i bas mislim ako ga sad ne ospartam,od nedelje verovatno necu moci,a i najavljiva se neka kisa.... :sta: :cao:

Ja moj ove godine nisam ni ospartao,ali kod nas je dosta kvalitetna zemlja pa je i samim tim dosta mekana ostala i pored ovih kisa. Mi pretezno spartamo da ocistimo njivu od zaostalih korova.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh