Kukuruz 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma da taj KWS bude preko 3,5 metra. Pionir spram njega ko nedonosce :haha:

šandor je napisao(la):
Zavisi šta si imao od korova ? Ako si imao širokolisne onda možeš da špartaš 1 dan posle prskanja jer onag kog isećeš taj neće da iztera a što su u redove taj će da odnese otrov. Druga je prića ako si imao sirak iz rizoma , onda ne smeš da ošpartaš najmanje 7 dana jer ako to učiniš onda će sirak da istera ....

Potvrđujem, lično proverio.
Prskano sa Motivelom kada je kukurz bio na 7-8 listu.
Nakon 7 dana zagrtano a kukuruz bio toliko visok da se jedva hauba od Ursusa videla iz kukuruza a biljke su se krivile jako...
Na jesen, prilikom žetve kukuruza, njiva je bila savršeno čista.

Taj se već metliči? Ne mogu da verujem...
Ili je to neki kukuruz sa jako, jako kratkom vegetacijom?

Ja u moj ne mogu uci spartati, trave nemam posto je prskan i dubinski na crno a i kasnije folojarno nego dali ce mu smetati sto nije spartan a vec je 1,5 m visine jos malo pa ce da metlici

Danas sam špartao svoj kukuruz i čim sam prešao na parcelu gde je F02 vidim dosta biljaka sa žutim točirom i najvišim listom, koji pri tom još nije ni savijen već stoji uspravno. kad sam malo bolje to pogledao došao sam do zaključka da je to onaj uvijeni kukuruz koji se sad ispravio i razmotava se. Ti ranije uvijeni listovi su sad žuti (donji listovi su zeleni) i tek su se razvili jer još uvek stoje uspravno (a veliki su, odnosno već bi trebali odavno da su se spustili na stranu). Izgleda da će biti nešto i od tih biljaka! :D

Moje opažanje od ove proleći je da su naše sorte kukuruza bolje podnele ove stresne uslove u setvi i nicanju.

dukej je napisao(la):
Danas sam špartao svoj kukuruz i čim sam prešao na parcelu gde je F02 vidim dosta biljaka sa žutim točirom i najvišim listom, koji pri tom još nije ni savijen već stoji uspravno. kad sam malo bolje to pogledao došao sam do zaključka da je to onaj uvijeni kukuruz koji se sad ispravio i razmotava se. Ti ranije uvijeni listovi su sad žuti (donji listovi su zeleni) i tek su se razvili jer još uvek stoje uspravno (a veliki su, odnosno već bi trebali odavno da su se spustili na stranu). Izgleda da će biti nešto i od tih biljaka! :D
Sta sam ti rekao...veruj mi da sam sam zakljucio tako nesto po logici stvari i uopste se nisam uzbudio...Bitno je da je sad sve OK...Srecno ti bilo....

Hvala savato, bio si u pravu! Ja se baš i nisam dobro osećao kad sam video veliki broj uvijenih biljaka. Sad je to već sasvim druga priča.

Evo i nekoliko slika da ilustrujem ovu pojavu, ko zna, možda će se neko susreti sa ovakvim kukuruzom pa da se ne brine i zna zašto se to dešava.

Ovaj se još bori da se razmota, takvih je sad ostalo beznačajan broj.

dsc00957u.jpg

Ovak se tek razmotao.

dsc00960ym.jpg

A dalje slede oni koji su se razmotali pre dan ili dva i još su pomalo žuti . Većina je već polako izgubila žutu boju i prešla u zelenu. Juče je bilo mnogo žutih tufni u njivi a jutros je to već samo sporadično.

dsc00961g.jpg

dsc00963yz.jpg

dsc00967mv.jpg

dsc00954p.jpg

dsc00952as.jpg

samo opusteno , sad kad krene fotosinteza ima da poludi, mozda bi ga trebalo malo i folijarno poprskati i pogurati ga malo .

Ako ga ne pogura veštak koji sam mu dao, ni folijarna prihrana mu neće mnogo pomoći. :D

Imao sam priliku nekoliko puta da vidim i na mojim parcelama ovakav kukuruz.Jedne ili dve godine nije uspeo sav da se odmota,nego je probijao metlicu ukrivo.Tu nije imao klipa nego samo na mesto metlice neki klipić.Bilo je polemike šta je ali niko nije dao odgovor ,jedni su tvrdili da je genetika a drugi da je od 2,4 D.To se dešavalo na više hibrida a prvi put na ZP434.

Do ove godine sam radio sa 2,4 D herbicidima i uvek sam vodio računa oko primene istog i u pšenici i u kukuruzu,pa sam odmah sumnju na 2,4 D eliminisao što mi je potvrdio i zaštitar.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh