Kukuruz 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Odg: Za nove članove da se predstave

Za sada nema svrhe spartati,jer niti ima korovo niti pokorice. Ako dozvole vremenske prilike ospartacu ga. Spartanje ima smisla u susnim polecima,a ove godine kad je zemlja i vise nego sto treba vlazna,nema svrhe. Spartanjem vlazne zemlje se moze dobiti samo kontra efekat. Prosto se zabetonira deo gde je motikica prosla i vazduh ne dolazi do korena.
Usput da vidite koliko ove godine kasni vegetacija:
34o7g4g.jpg

Slikano 30. maja 2009

bogami kod mene je pokorica debela 2 cm .... (nismo ni planirali da spartamo vlaznu zemlju)

Dragan18 je napisao(la):
Da li neko zna zasto bi kukuruz mogao da izgleda ovako? da dodam, nije prskan, samo prva 4 reda do puta izgledaju ovako , a ostalo se zeleni. inace je tu prosle godine bila uvratina pa sam ja orao popreko jer ide brze. Da nije zbog toga sto je tu sabijenija zemlja?

25f4q3r.jpg
pa ako su bile uvratine tu,onda je to verovatno od pesticida jer na uvratinama se obično preklapa,duplira,itd

Dragan18 je napisao(la):
Da li neko zna zasto bi kukuruz mogao da izgleda ovako? da dodam, nije prskan, samo prva 4 reda do puta izgledaju ovako , a ostalo se zeleni. inace je tu prosle godine bila uvratina pa sam ja orao popreko jer ide brze. Da nije zbog toga sto je tu sabijenija zemlja?

25f4q3r.jpg
bogami,ima toga i u nas atar,a i kod mene...nesto mu fali...

kod mene je kukuruz najbolje podnio višak oborina

eto čeka kultivaciju
SDC12583.jpg

morali prskati sa protiv samoniklog suncokreta ostalih korova korekcijski , stari je prskao sa lontrelom - ostala neka stara zaliha
SDC12584.jpg

Danas odem da obiđem kukurze i primetim sledeće:najvišlji kukuruzi tj. sa najviše listova tera iz sredine skoro žut(bledo zelen list).Nije prskan ničim osim dikambom kada je bio mali.To žutilo se javlja bez ikakvog reda po njivi ali je jedno isto za sve a to je da je taj kukuruz najveći.Toga imam u više njiva a ima i po drugim njivama.Neki mi kažu da je to do naglog porasta...
ac5qj9.jpg

I predpostavio sam da je rana setva. Ove godine nikako ne odgovara kukuruzu ranija setva,a to su samo reakcije na stres koje sad ispoljava,a koje je doziveo u doba nicanja. Sve u svemu osetice se na rodu,ali mislim da nece biti nesto jako znacajno,do 5 %.

ma nije to nista strasno :nono:,bledozuta boja mladih listova je cesta pojava u ovakvim uslovima,za neke kulture cak karakteristika.
samo ga iskultiviraj da razbijes pokoricu i da dodje do aeracije zemljista jer pri obilnim padavinama se gubi vazduh a povecace se i sadrzaj co2 tim ce fotosinteza biti aktivnija i biljka ce da se trgne :sreca:

Pa išao sam pred setvu 100kg/kj ureje i 100kg/kj 20:20:0+ pred oranje 100kg/kj 20:20:0.
Jedino je tipično da ti najveći imaju tu bledu boju.Nije to pojava samo kod mene.To mi se definitivno pojavljuje samo na parcelama gde je sejan F02!!!Tamo gde je F38 toga nema.

Primetio sam to kod mene i na pioniru i na domaćim hibridima.

Ovi stari poljoprivrednici mi kažu da se ne sekiram da je od naglog porasta i hlorofil ne uspe da ga prati.Kažu da se dešavalo na ovako ekstremne godine i ranije.

diklofen je napisao(la):
Ovi stari poljoprivrednici mi kažu da se ne sekiram da je od naglog porasta i hlorofil ne uspe da ga prati.Kažu da se dešavalo na ovako ekstremne godine i ranije.
To sam bas i ja hteo da ti kazem.I ja danas popodne primetio na njivi koju sam spartao.Po neki,najvisi u njivi kukuruzi,izgledaju tako.Kod mene je u pitanju setva 23.april,zemljiste peskovito,bujavno,a rani hibridi LG su u pit
anju.Ogled.Ma,bice sve to dobro,samo da je sunca sto kaze @paorpaor. :D :cao:
Post je spojen: [time]1275249345[/time]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh