Odg: Za nove članove da se predstave
Ivica_23 je napisao(la):
Moram priznati da se vracam novosadskim hibridima. Ranije sam ih sejao, medjutim uticajem ponajvise reklame okrenuo sam se okrenuo stranoj selekciji. Tu sam lutao, lutao i mogu reci da sam sam se u pionir razocarao. Ove godine cu sejati standardni novosadski NS 640, manje povrsine koje sam sejao ranije pod NS 6030 cu znacajno povecati (dobar hibrid). Interesentan mi je i NS 7020 ali cu jos videti. Nacuo sam da ce hibridi tretirani Ponchom biti prihvatljive cene pa cu videti i tu varijantu.
E prijatelju i ja sam do sada sejao NS 640, i ja sam zadovoljan prinos zadnjih godina mi je od 5.5-6t/kj. sobzirom na geograski polozaj i nadmorsku visinu gdje sam ja *NV ~300m* i uspe da stigne ovja NS iz Fao 600 jes da ga sejem pocetkom aprila, berem ga beracem i dobar je nije bas da se klip ocisti 100% ali sigurno 90%, jedina mana je sto mu je mozda veliko stablo a mozda i gresim...
E sad sam procitao ovaj forum uzduz i popreko po pitanju hibrida kukuruza, na tv-u gledam kao i sto ti rece reklame koje stvarno mame na prici ali realno kakvo je stanje dok ne posejes u svoju njivu nista ni od ogleda.
Ove godine se jos nisam odlucio da li opet NS 640, a od ostalih NS mi se svidjaju 6010 i 6030 upravo ova sva tri su tretirana ponchom, e kakve su razlike u prinosima ova tri hibrida, koji se bolje bere u klipu beracem, koji bolje izdrzava susu...
A citam mnogi hvale ovaj Pionner, skinuo sam njihov katalog pogledao jako su privlacni gledajuci statistiku i prinose, pa sad mnogi ovde pisase da on ima najgusci sklop kod sejanja i zato mi se dopadaju.Pa ako sam sa NS 640 na rastojanju od 26cm imao oko 5.5-6t/kj koji bi hibrid od pionira ilineki drugi mogao da premasi ovaj prinos ako se uzme u obzir uz istu agrotehniku i prihranu a da se ide nesto gusce recimo na 20 do 22cm ali tu i vise treba hrane biljci....
Neznam raspametio sam se neki dan dobio i od ZP hibrida katalog kod njih jedino mozda imaju zanimljivi meni ZP 505, 560 i 666 koji su najnoviji hibridi i ne provereni jos ovde kod mene i jos dva standardna koji vidim uspeva kod svih 434 i 684.
I za kraj da ne duzim u ovom mom prvom postu i vatenom krstenju sta sejati pitanje je sada a vremena sve manje za odluku prolece pred vratima, kukuruz mi treba iskljucivo za ishranu krava i svinja u klipu za berac pa posle u chardak na vazdusnu doradu
Ziveli
i hvala svima na ovom sjajnom forumu koji imaju vremena, volje i znanja da pisu nadugo i nasiroko.