Kukuruz 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
jebala vas noc za branje...jedan dobar drug je sad u nedelju izasao uvece da bere,berac se zagusio i on da odgusi....uhvati mu i nogu i ruku...a sam,sva sreca sto je bio priseban,pa je pozvao pomoc.

pre neki dan kod mene u selu covek krenuo da podmaze lance na uvodnom grlu i zapne za cok i ruka mu upadne do lakta u uvodne lance ... u Bg-u je sili mu ruku ne zna se oce li ostati il ne

ljudi manite se toga,kad idete da osgusite berac ili idete nesto podmazati ili proveriti OBAVEZNO GA IZKLJUCITE.
ja kad radim sa mojim beracem skoro nikad ne izlazim iz kabine i NIKAD ne idem da odgusim dok radi(ako se zapne kukuruz u puz ili se masa zagusi) i kad to zelim da uradim obavezno ga iskuljucim pa onda ocistim ili odgusim i idem dalje.

danas brao kermess :zli: prvo sam morao da povaljam 2 reda jer je i komsija imao kukuruz pa sam dva reda valjao sa traktorom i onom spravom za valjanje sto sam juce pravio i kermess je bio tako suv i pregoreo da su stabiljke pucale i lomili se od korena kao cackalice :udri: :nono:
2it2yzb.jpg

i to je neverovatno,pa kad sam isao suprotno po tim redovima sto sam valjao onda ih nisam mogao pokupiti ni 10 posto jer su sve bile porusene na zemlji i berac ih nije mogao pokupiti nego je samo sekao klipove sa tarupom pa sam malo to radio i ostavio i posle obrao rucno :zli: :udri: ali kermess je najzajebaniji hibrid za branje jer ni po rosi ni po suncu se ne bere cisto i ima jako puno necistoca u bunkeru jer berac uvlaaci skoro celu biljku kukuruza unutra i tamo je smrvi i onda ima lisca u bunkeru i dosta necistoca,a idem i sporije ali sve je isto,prinose daje jako dobre i zrno je dobrog kvaliteta ali se tesko bere i jos teze istovara...za krunjenje je mozda bolji.
evo kako izgleda kermess koji je obran u jutarnjim casovima
2aeup76.jpg

izgleda da necemo vise da sejemo kermess ili ako cu ga sejati nece biti velike povrsine kao sad,i interesuje me koji su najbolji strani hibridi kukuruza za branje znaci da se lako i cisto beru i da daju visoke prinose?? :bravo: :bravo: :bravo: :ppozdrav:

Slažem se sa Džonijem da treba isključiti. Dok smo imali berač, bio je dogovor da se i traktor ugasi da se ne bi slučajno uključio berač. Mnogo ljudi je stradalo, treba biti vrlo oprezan.

hermes se tesko bere beracima, samo je za kombajn ali ima veoma dobar prinos moj rodjak ovro 50 ari (nije imao mesta u cardaku vise)prinos 71 metar, vlaga 22.
2czbp7l.jpg

evo i moje masine u radu

*~ JOHNY'89 ~* je napisao(la):
ljudi manite se toga,kad idete da osgusite berac ili idete nesto podmazati ili proveriti OBAVEZNO GA IZKLJUCITE.
ja kad radim sa mojim beracem skoro nikad ne izlazim iz kabine i NIKAD ne idem da odgusim dok radi(ako se zapne kukuruz u puz ili se masa zagusi) i kad to zelim da uradim obavezno ga iskuljucim pa onda ocistim ili odgusim i idem dalje.

danas brao kermess :zli: prvo sam morao da povaljam 2 reda jer je i komsija imao kukuruz pa sam dva reda valjao sa traktorom i onom spravom za valjanje sto sam juce pravio i kermess je bio tako suv i pregoreo da su stabiljke pucale i lomili se od korena kao cackalice :udri: :nono:
2it2yzb.jpg

i to je neverovatno,pa kad sam isao suprotno po tim redovima sto sam valjao onda ih nisam mogao pokupiti ni 10 posto jer su sve bile porusene na zemlji i berac ih nije mogao pokupiti nego je samo sekao klipove sa tarupom pa sam malo to radio i ostavio i posle obrao rucno :zli: :udri: ali kermess je najzajebaniji hibrid za branje jer ni po rosi ni po suncu se ne bere cisto i ima jako puno necistoca u bunkeru jer berac uvlaaci skoro celu biljku kukuruza unutra i tamo je smrvi i onda ima lisca u bunkeru i dosta necistoca,a idem i sporije ali sve je isto,prinose daje jako dobre i zrno je dobrog kvaliteta ali se tesko bere i jos teze istovara...za krunjenje je mozda bolji.
evo kako izgleda kermess koji je obran u jutarnjim casovima
2aeup76.jpg

izgleda da necemo vise da sejemo kermess ili ako cu ga sejati nece biti velike povrsine kao sad,i interesuje me koji su najbolji strani hibridi kukuruza za branje znaci da se lako i cisto beru i da daju visoke prinose?? :bravo: :bravo: :bravo: :ppozdrav:
1. Kermess je golo govno :udri: :nono: ::lose::
2. Od stranih za berbu sledece: KWS Mikado, Kitty; Pioneer SAMO P88; BC 678; Syngenta Sycora :D
3. Domaci su svi dobri za berbu, ja danas brao ZP 684 i odusevio se(otkud sam i sejao americko govno B23 i D12)
4. Ubedljivo najbolji hibridi su AS, pogotovo 72!!!

sutra od 11 h na putu kikinda-mokrin skidamo oglednu parcelu Dekalb i Ragt hibrida pa ko procita i ima volje neka dodje da vidi kako sta izgleda na licu mesta a ja cu bome rezultat da javim :D

ne bih se složio za as, sejao sam prošle godine as 72, dobar prinos, ali jako plitko zrno, zakasniš u berbi i da vidiš što se kruni. U principu za berbu je potrebna vlaga u zrnu , kao i da sorta ima duboko zrno. Pošto domaće sorte uglavnom ispunjavaju ovakve uslove(manji broj zrna u klipu, duboko zrno, teško otpuštaju vlagu) zato se i lakše beru.
Sejte lepo domaće hibride i berite na lako, sejte strane i kombajnirajte na lako. :cao:

Danas smo ovrsili ogled Pioneera koji je sejan 6 maja. Vlaga je bila od 13 do 15. Nisam prepisao rezultate od promotera pa ne mogu postaviti ali cu to uraditi sutra. Najslabiji je bio A24 sa prinosom od 10360 kg/Ha ( 6000 kg/KJ) suvog zrna, a najbolji je bio P12 sa 12500 kg/Ha ( 7200 kg/KJ ) suvog zrna. Samo je A24 bio ispod 11000 kg/Ha

danas brali opet kermess ali sreca pala je kisa pa je bilo sve dobro nakvaseno i lepo se bralo i necistoce je bilo minimalno,i mnogo lakse se istovarilo,a kermess mozda i nije los hibrid samo treba znati kad se moze brati i to obavezno po rosi ili posle kise,nikako po suvom :cool: :udri: :nono:
@lalo jel se moze pioner K67 brati ili je taj hibrid samo za krunjenje?

Farmer II je napisao(la):
ne bih se složio za as, sejao sam prošle godine as 72, dobar prinos, ali jako plitko zrno, zakasniš u berbi i da vidiš što se kruni. U principu za berbu je potrebna vlaga u zrnu , kao i da sorta ima duboko zrno. Pošto domaće sorte uglavnom ispunjavaju ovakve uslove(manji broj zrna u klipu, duboko zrno, teško otpuštaju vlagu) zato se i lakše beru.
Sejte lepo domaće hibride i berite na lako, sejte strane i kombajnirajte na lako. :cao:
isto je i sa ns semenima/hibridima...

ja sam danas okrunio pet jutara i skinuo 32 tone kukuruza vlage 10%,sorte pionir,jako sam zadovoljan.skladistio sam 80 tona i prodao 20 tona sa 10 hektara posejanog kukuruza.i zadovoljan sam.

Ja sam se razočarao u NS 6030. Mnogo bolji mi je bio NS 640 uz identičnu agrotehniku i malu razdaljinu između njiva (ovo se odnosi na količinu padavina koja je bila relativno ista).
6030 sam sejao jer za njega kažu da je poboljšani 6010 u smislu da je jači na stabljici i da ne poleže. No ni on nije izdržao jednu oluju početkom avgusta i prilično je polegao (istini za volju i 640 je na okolnim njivama takođe polegao tako da ipak ne mogu baš okriviti da to zbog slabe stabljike 6030 već zbog jake oluje).

*~ JOHNY'89 ~* je napisao(la):
danas brali opet kermess ali sreca pala je kisa pa je bilo sve dobro nakvaseno i lepo se bralo i necistoce je bilo minimalno,i mnogo lakse se istovarilo,a kermess mozda i nije los hibrid samo treba znati kad se moze brati i to obavezno po rosi ili posle kise,nikako po suvom :cool: :udri: :nono:
@lalo jel se moze pioner K67 brati ili je taj hibrid samo za krunjenje?
K67 nisam nikad sejao, od pionira sam sejao b23, f02, p88, r10, d12, p12. Ali svi se uglavnom jako krune pri berbi, jedino p88 se ne bere lose.

Ja sam imao K67 krunio sa 17 vlage,kad sam uhvatio klip u ruku i malo zavrnuo okrunio sam svo zrno sa njega,tako i sa nekih 8% vlage vise nisam siguran da bi bio dobar za branje.

Ja dosad zadovoljan sa sortama što sam izabrao, imao ns zenit ns 6030, pioneer p88, n43 za branje i još ostalo F02 da se kruni

Pioneer se bere sa 25% vlage! Ispod 20% vlage nevredi ni pokusavati brati! Ove godine je(bar kodnas) pioneere trebalo brati krajem avgusta i do 10 septembra... Vrsili smo P88 i D12 koji spadaju u FAO 700 i vlaga im je 12.7- 13,6...

i koji je prinos p88?Nesto me je zasvrbeo mozda bi se mogli druziti dogodine

Paaaa kod nas je najbolji od svih, ali kod nas su ove godine kukuruzi losi pa ima oko 4200 kg/kj P88, 4000kg/kj D12 mada moz da bude i iznenadjenje jer imam B23 u drugom delu atara koji je dobio malo vise kise i jos nije ovrsen jer je vlazniji...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh