Kukuruz 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
mi smo vec poceli ovih dana da beremo kws kermess i prinosi su izuzetno veliki,i 3 pune dubrave po kj ali jedino je problem ste se teze ljusti jer ima jak i debeo klip i svaki treci klip treba oljustiti kad se istovara u cardak,i naravno nekruni se nimalo jer ima jos vlagu od bar 20 posto.
sa pioneerom b23 smo danas zavrsili berbu na ukupno 5kj i taj se vec krunio a nije imao vlagu vecu od 15 posto,i u svakoj prikolici ima jedan dzak okrunjenog kukuruza.
jos nam je ostalo za branje 5kj kws kermessa i nadam se da cemo ga nekako sve smestiti u cardake :ppozdrav: ::namigivanje::
a jeste li culi da je drzava odobrila izvoz od 1milion tona kukuruza ovogodisnjg roda?
to znaci da ako se sad izveze ta kolicina da ce kukuruzu da skoci cena na prolece i leto kad bude veca potraznja?ja se nadam da ce biti bar 14 15din/kg ::novac:: :ppozdrav:

macosd je napisao(la):
sta se desilo kish kod tebe?? kako je drugima u tvom regionu rodio oko 9 t/ha suvog zrna
pa dodji da cujes sta ljudi misle o ragt-u...
svi,ali bas svi su kukali na tyrexx,jedino agroilicic,oni cute. :D

KishRobert je napisao(la):
macosd je napisao(la):
sta se desilo kish kod tebe?? kako je drugima u tvom regionu rodio oko 9 t/ha suvog zrna
pa dodji da cujes sta ljudi misle o ragt-u...
svi,ali bas svi su kukali na tyrexx,jedino agroilicic,oni cute. :D
dogovoreno stizem u toku sledece nedelje a samo mi daj na pp tvoj telefon pa da se cujemo i vidimo ako budes imao vremena, a pored agroilicica znam da su sejali i Vrebalovi i da su obojica zadovoljni :sta: :sta: Znam da je sve ok izgledalo ranija ali ... videcemo ...

Danas brao 5 jutara ns zenita 7 punih zmajevki, sutra pioneer P88, N43, posle F02 se kruni....

Danas brao P88, ekstra kukuruz. 6 trotonki na 1ha. Mnogo, mnogo, mnogo bolji od B23 i sto je najvaznije ne kruni ga berac ko B23. Sutra picimo D12.

ja sada berem kws kermess i prezadovoljan sam sa prinosom ali sa ciscenjem i ljuscenjem klipa nisam jer svaki treci klip je neoljuscen i to je samo dodatni posao onim ljudima koji istovaraju kukuruz u cardake.
odkako berem nocu kukuruz je malo cistiji nego kad radim danju po suncu,ipak u noci ima malo vlaznog vazduha pa lisce omeksa i lakse se ljusti kukuruz ali kermess je jako zajeban za branje ali zato prinose daje neverovatne i zrno je visokog kvaliteta,a prinosi kermessa u klipu su 6 punih prikolica (dubrava 4t) po hektaru ili 3pune prikolice (dubrava 4t) po jutru a u jednu prikolicu udje 2 puna bunkera :D
evo par slika sa danasnje berbe
ebbim9.jpg

rqyfd4.jpg

branje kukuruza u noci mi ne predstavlja problem,osvetljenje imam jako dobro sa 4 snazna reflektora na kabini(2 napred i 2 nazad)
33487b4.jpg

i evo kako su puni bunkeri sa kermessom a radim samo 3 reda(duzina njiva je oko 400-450m) u bunker jer 4 nemoze nikako da udje,jedino je problem ljuscenje i ciscenje po danju,probao sam i sporije da idem ali sve je to isto ali nocu je kukuruz cistiji nego danju pa zato i najvise radim nocu od 4 do 8 ujutru
2vvkkl3.jpg

4 puna bunkera i dve dubrave sa povisenim stranicama su pune
iqivrk.jpg

i evo za kraj vidite kakve sam sve vrste kukuruza pronasao na nasim njivama :D :ppozdrav:
1ekmlz.jpg

(sleva:kws kermess i crveni kermess,u sredini neki mesani sa secercom,a sdesna pioneer b23) ::namigivanje::

gotov kukuruz.elevator za utovar zrna fercera.za 6 sati nas 5-orica smo pod supu ubacili oko 35t.ostalo je malo i za sutra. sve u svemu prinos ce biti nesto ispod 5t/jutru.6 sedmotonki do grša punih + 4t u zamenu za djubrivo sa 10 jutara.a24 vlagu verovatno ima oko 10-11% dok je f02 oko 13.5%.

kolko se secam vi ste imali jednu i po kisu vise nego mi...
pre mesec i vise, rekoh da 5t/kj mogu da potpisem a verovatno ce biti i vise..e tog "vise" nema.cini mi se da je f02 za nijansu bolji od a24. f02 sejan na 24.5 a a24 na 19.5.
sve u svemu solidno.

kermes probao i hvala lepo vise mi netreba tesko se bere , a prinos i nije nesto naspram ocekivanog tu negde ispod 5t /jut .6010 opet polegao .
pionirom zadovoljan f38 odlican oko 6t/jut
ZRENJANINAC je napisao(la):
Sa Pionirom K-67 imam preko 7.000kg/jut :D
de zrenjaninac sta si mu radio da toliko rodi , kad i koliko je mesanog dobio, sklop

I ja berem noću :D :D ( volim da radim kad je mrak ) izlazim oko 1 sat i berem do 12 sati biće kukuruza :D .

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh