Kukuruz 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja danas brao malo nesto usluzno. bere sasvim dobro, cak i u pol dana:

Kod nas u selu istovar ide po principu, ja tebi, ti meni i problem rjesen. Jedan dan se bere kod mene. dvije kiperice su dovoljne i samo one voze, dok jedan trektor bere. jedan dan kod ljudi koji su nama pomagali istovarati, ili idem u transport ili u istovaranje u cardake. Nikad problema s radnom snagom i sve se stigne. ne znam koliko imate kukuruza za spremati u kardake, ali vise od 4-5 jutara ovdje nitko nema.

ja imam 40kj kukuruza pa ti sad vidi koliko meni treba radnika ,nije loš kukuruz bobo ali kolko vidim ima ga dosta okrunjenog što se i kod mene pre dešavalo

Ovaj hibrid se kruni kad ga i rukom beres... dosta ranija sorta, koja je zrela bila prije 10 dana sigurno, al cim se malo okasni, eto ga... Da je ne znam kakav berac. A krunjenju i pridonosi to sto sam u metalne valjke postavio pola "kandzi" da bolje komusa...

40kj spremas u cardake? Vjerujem da to u hrvatskoj ne radi nitko... Tko ima potrebu za toliko kukuruza, ima i svoju susaru i silos... ne mogu zamisliti kako ide kad se krene kruniti na proljece...

todor je napisao(la):
ja imam 40kj kukuruza pa ti sad vidi koliko meni treba radnika ,nije loš kukuruz bobo ali kolko vidim ima ga dosta okrunjenog što se i kod mene pre dešavalo
retko koja sorta se na ovoj susi nece kruniti,najvise se kruni ns semena,pogotovo 640.

Primetio sam da ovi domaci hibridi imaju na oko dosta lep klip,ali kad ga malo bolje zagledas vidis da ima dosta ucmalih zrna i da je cuka extremno velika u odnosu na pionir.

dukej je napisao(la):
Šta 6 evra istovar po jutru? Klip ili ovršen?
Ja sam prošle godine plaćao 90 evra berbu i istovar kukuruza u čardak po jutru. Prevoz je bio moj s tim što mi je taj čovek obezbedio 3-4 prikolice (+4 moje). Ove godine čujem da je pustio na 80e mada imam ponudu i za 7000din/kj.
Inače sama berba nije problem jer ima berača koliko hoćeš ali je naći ljude za istovar jako teško. Niko neće to da radi a i ko pristane, taj se samo namesti pored prikolice da izbacuje klipove u elevator a da posle pomogne da se namesti prikolica, otvori, zatvori, počisti, namesti u čardaku kad dođe do gore ... to niko neće, sve moram ja sam i onda trči u čardak odbaci, trči na njivu po prikolicu i da odvučeš prazne da ovaj sa beračem ne čeka, i tako crknem ko ker dok se istovarači samo odmaknu od prikolice kad je istovare. Fizički napor mi još i nije neki problem ali nerviranje i natezanje sa ljudima jeste, zato platim više ovom što ima ekipu za istovar i ne mislim ništa.
6 evra istovar po jutru u klipu po osobi, ja ih imam 2 to je 12 evra po jutru pa puta 55 jutara jednako dosta evra :udri:

@zrenjaninac
danas sam merio b08 sa dve parcele po tridesetak klipova iz vise merenja najveca vlaga 14,3 a najmanja 12,6 e sad kad prodje kroz kombajn.... sacekacu jos koji dan

Jutros sam obrao 1 ha kukuruza ZP505 i prinos je vise nego zadovoljavajuci,vise od 2,5 zmajevke klipa jos da je cena prava eeeeeee gde bi nam bio kraj :ppozdrav:

Mismo danas završili sa berbom kukuruza. Poslednje prikolice su se već dosta krunile. Imali smo svega 17 jutara sve pioneer. Prinos sigurno preko 60 meteri po jutru, p88 oko 70- naravno suvog zrna. Eko 3500 je odradio svoje, nadam se da će ga brat prodati jer ide sporo sa Vladimirecom, mada čisto bere, svo lišće na kraju je stalo na špediter :D :D

posto su poceli dani polja sa skidanjem hibrida raznih firmi ako vas zanima rado cu da podelim tako nesto sa vama kao npr novi knezevac samo komercijalni hibridi
23upuuq.jpg

iz Bajmoka eksperimentalni
2qd3o78.jpg

b4z1w7.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh