Kukuruz 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam prodao za 5 din.Covek svake godine kupuje od mene te se nismo ni cenkali.

Bogami gledajuci kukuruz prilikom usluznog branja mogu reci da nije rodio dobro cak i da je dosta podbacio rod.Dosada niko nije imao vise od 2 Dubrave u gornje stranice po jutru. ::lose:: ::lose::

"kiraj " koja je cena utovara kukuruza ovde kod mene je 100din na sat ili ti 200din od tone
inace kukuruz koji sam dosad brao uglavnom mi se zakrunjivao .zakasnio sam sa branjem sad je vlaga bila oko 20% . merio sam vlagu dikalbe sad je 12.3% .

medicinar je napisao(la):
Koja je cena kukuruza u klipu

Kod mene je 6 din u lkipu

Danas sam brao kukuruz Pioneerov D 12 u zmajevku 12 redi i SKROZ puna , Opet ćemo imati samo posao a ::novac:: ::novac:: ništa

Post je spojen: [time]1253383920[/time]

Ljudi da li neko zna uslova za primanje kukuruza na lager? Juzni Banat ili dalje.

na 1000kg kukuruza vlaga% pod platom kg
do 14% 960kg
do 15% 918kg
do 16% 895kg
do 20% 808kg
mesecni lager 1% od novembra . jos na ove cifre skidaju analizu 0.3% i rastur 0.5%

Ja imam vlage 11% jel moze da im predam pa da dobijem nazad 1100 kg onog od 14% vlage?

Šta 6 evra istovar po jutru? Klip ili ovršen?
Ja sam prošle godine plaćao 90 evra berbu i istovar kukuruza u čardak po jutru. Prevoz je bio moj s tim što mi je taj čovek obezbedio 3-4 prikolice (+4 moje). Ove godine čujem da je pustio na 80e mada imam ponudu i za 7000din/kj.
Inače sama berba nije problem jer ima berača koliko hoćeš ali je naći ljude za istovar jako teško. Niko neće to da radi a i ko pristane, taj se samo namesti pored prikolice da izbacuje klipove u elevator a da posle pomogne da se namesti prikolica, otvori, zatvori, počisti, namesti u čardaku kad dođe do gore ... to niko neće, sve moram ja sam i onda trči u čardak odbaci, trči na njivu po prikolicu i da odvučeš prazne da ovaj sa beračem ne čeka, i tako crknem ko ker dok se istovarači samo odmaknu od prikolice kad je istovare. Fizički napor mi još i nije neki problem ali nerviranje i natezanje sa ljudima jeste, zato platim više ovom što ima ekipu za istovar i ne mislim ništa.

Dve velike lopate , dva dobra fizikalca, prikolica se otvori na kipu da curi u levator, pod ostali deo se podmetnu daske i za 25-30 min ode petotonka.Nikad brze i jeftinije nismo istovarali. Ceo proces ide ovako, odemo u tri ujutru, napunimo do osam sest prikolica,od jedan-dva pocnemo istovar i do osam smo gotovi.U celom procesu nas trojica.

I ja radim tako vec nekoliko godina.Berem nocu da kukuruz bude sto cistiji,nadjem dva dobra radnika dam im dve velike aluminijumske lopate i zmajevka je prazna za ma nje od sat vremena.Mnogo brze i jeftinije je od onog starog nacina rada a to malo ljustike u kotobanji nesmeta uopste.

Nocu neberemo,noc je za spavanje i ....... pa neka je utovar i skuplji. Pre neki dan kod Cente videh coveka oko 60-65 god ide iza beraca Z 213 i u deo gde izlazi sa komusaljki vadi tulaj i zaglavljene klipove a berac radi i u pokretu. Ljudi oprezno sa ovim masinamo za cas se ostane bez prsta ili ruke.

pre tri dana kolega mi je na beraču ostavio tri prsta desne ruke.Još leži u bolnici.Nepažnja i žurba zna puno da košta

Ma najteže je sa ljudima, potpusujem. Koliko me ova berba koštala živaca ne smem ni da posmislim. Što se tiče novaca, kod mene u okolini se uglavnom skida za 200 din po osobi za malu prikolicu(dubrava, kikinda i sl), meni su skidala dvojica za 300 din, stim što sam morao da im pomažem da se skloni prikolica, namesti druga, pa onda levatori, posao u ambaru, čišćenje i sllično(a bilo pogođeno da to sve oni rade :udri:). Posle su i oni nadiglli sidro, pa smo radili sami po 4-5 prikolica dnevno. Jako teško je naći radnike uopšte u današnje vreme, a dobri radnici -pa to više ne postoji :udri:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh