Kukuruz 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam skoro po prilicno siguran da bi ovaj N01 sto sam ga ove godine stavio u vrsidbi imao do 14 %. Sad je suv kao barut,a ne za mesec dana. F02 je vlazniji,ali ne preterano,za 6-7 %.

Sta kazete na ovo:

"Kukuruzom je u proteklom nedeljnom periodu preko berze trgovano u ukupnoj količini od 7.374 tone, što je čak 93,20% ukupnog nedeljnog prometa. O razlozima koji kukuruz definitivno promovišu u lidera na tržištu proizvoda primarnog agrara dosta je pisano. Međutim, da bismo potkrepili ovu konstatciju podacima, pomenimo jednu relevantnu prognozu. Naime, po procenama američkog ministarstva poljoprivrede, svakako danas najreferntnije institucije kioja se bavi tržišnim procenama, Srbija bi u ekonomskoj 2009./10. godini sa oko 1,2 miliona tona izvoza kukuruza, trebala da se nađe u društvu 10 najvećih svetskih izvoznika ove robe. Ne čudi zato interes izvoznika za kukuruzom novog roda, kojim je protekle nedelje na berzi trgovano u količini od 6.200 tona."

Izvor:Branislav Gulan
Privredna komora Srbije - Beograd

cicimoric je napisao(la):
juce smo merili vlagu kukuruza ( F02 ) sejan oko 12 aprila i iznosi 21.8 %
Ja sutra kacim berac da ga spremim za branje.... Mozda vec u toku nedelje krenemo sa branjem ranijih sorti...

tarana je napisao(la):
to je oko 23 kad prođe kroz kombajn? ako me memorija dobro služi, u ovoj fazi mu treba 2 dana za 1% vlage dole.znači za 18-20 dana bi trebalo da bude jus kvalitet.
sasa22 je napisao(la):
b08 sejan 02. 04. danas merena vlaga 21.6 % za berac, ubilo se
ista njiva isto uzet uzorak 20 klipova jedan za drugim iz istog reda b08 vlaga 15.1 moguce da na 30c otpusta malo brze :sta:

već pet-šest dana se kod mene beru kukuruzi.Vlage su od 20-26 u zavisnosti od sorte.Pioniri su ubedljivo naj suvlji ali su i dosta slabiji u odnosu na NS i Genetic hibride.Po pričama iz atara čujem da se najbolji prinosi očekuju od Poncha i genetic Rodne.E sad dali je to istina .......

Ako su najsuvlji onda su i najrodniji. Vodu ti u kukuruzu niko nece kupiti,a kad ona ispari ostaje isti rod sa troskovima susenja.

kod mene pionir F 02 26% vlaga
pionir B 23 19 % vlaga

ova dva hibrida cu u zrnu pa cemo videti sta ce biti ( sejano 14 aprila)

juce sam ubrao na komsiskoj njivi neki od kws hibrida,ne smem reci tacno koji. Klip lep velik,ma sve super,al vlaga u pm,mekano zrno. E onda,cuka jedno 30 % o tezine klipa,velika moz obiti zeca, Mereci spram pionira vlazniji za 15-20 %.
koliki ce biti rod bas bi voleo da znam. Valjda komsija nece lagiti.

b23 vlaga 21.1 ns 6030 vlaga 25.2 ns zenit vlaga 32.1 sve sejano 5 aprila prva dva na istoj tabli treci na 1000m od njih.U idealnom sklopu na osnovu uzorka b23(na 22.5cm masa zrna 257g prosek ) bi imao oko 1t veci prinos od novosadjana ( 6030 na 26cm masa zrna 261g prosek 10 klipova za redom)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh