Kukuruz 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ljudi ubedili ste me ima sledece godine da posijem jedno 3-4 kj da probam nikada nisam sejao PIONIR samo domace :ppozdrav:

Kod nas bilo F02 na bacanje. Ali i F02 polako odlazi u penziju,mozda jos godinu-dve. Sledece godine moram nabaviti F38,kazu da je to poboljsani F02. Imam ove godine N01 i za sad napreduje nenormalno,blizu je 2 m.

K67 i F38 su jako slicni hibridi i to su najnovije generacije,bar su tako pricali strucnjaci iz pionira na zimskom savetovanju,a i na netu tako pise. Samo F38 su razgrabili veliki,kao matijevic,mk komerc...

paorpaor je napisao(la):
K67 i F38 su jako slicni hibridi i to su najnovije generacije,bar su tako pricali strucnjaci iz pionira na zimskom savetovanju,a i na netu tako pise. Samo F38 su razgrabili veliki,kao matijevic,mk komerc...
nisu samo veliki uzeo sam i ja osam vreća ::namigivanje::
svi su oni isti, bitno je sta mu sve daš posle
sve pohvale za semena stigla iz mađarske .granulacija i klijavost odlični

Ma dobro bilo je da se nadje,nije da nije,ali su to jako male kolicine i zavisilo je od dobavljaca.
Jedno pitanje za forumase.
Da li ste imali na svom kukuruzu nekad stetu od grada i kako se to odrazilo na prinos?

kod nas skoro svake godine jedan deo atara potuce grad velicine graska ali to nije tolko opasno za kukuruz i njegove listove dok je mali i on to brzo obnovi ali grad napravi najvecu stetu ako dodje u julu ili augustu i kad udari u metlicu kukuruza ili klip taj kukuruz nece roditi tako da i ako treba da padne grad neka padne sad nego u julu i augustu kad kukuruz gura klip,i mi smo godine 1997 po ovakvom kalendaru imali kukuruz i dosao grad i potukao sve do zemlje pa je cale obilazio mesec dana taj kukuruz i od njega nije bilo nista jer je imao slomljene stabiljke i samo je zivotario pa je odluicio da ga zaore sa plugom i tako ostavi do jeseni i tamo je onda posejao zito i to zito je rodilo oko 7,5t na 2 jutra :ppozdrav:

Pre par godina je krajem juna bio u okolini Titela jak grad.
Dan kasnije sam imao prilike tuda da prolazim i od kukuruza su ostali samo patrljci visine 20 cm. Na drugoj tabli je ječam bio potpuno sravnjen sa zemljom i zadrugari su to lepo poorali i posadili rani kukuruz i do jeseni je bio lep kukuruz.

auuu sad kukuruz izgleda kao divlji sirak....
ali mislim da ce se obnoviti listove i taj led nebi trebao da se odrazi na prinos...

Malo ga je istrickao,al mu stablo nije dirao. Koliko sam upucen u ovoj fazi ne bi trebalo da mu nesto mnogo smeta. Mislim da ce smanjiti rod za do 10-ak %,al videcemo na jesen. Naravno ako jos ne bude leda.

Nece nista prinosa smanjiti zbog ovog grada . Ako u daljem toku vegetacije dobije jos koju kisu naravno bez grada bice i rekordnih prinosa.

meni je prosle godine tukao parcelu s ranim hibridom.gornja polovina njive je inace bolja zemlja i tu je posle nevremena isterao jos samo 2 lista. donja polovina je losija pa je kukuruz posle isterao jos 4 lista. tu gde je isterao jos 4 lista je bio bolji kukuruz i skoro da se nije primetila razlika u odnosu na normalnu godinu. u gornjoj polovini su bili znacajno manji klipovi.

nego, ko ima iskustva s pionirom a24? istog dana sam sejao a24 i f02.isto djubreno a skoro pa duplo je manji a24.
pretpostavljam da tako i treba?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh