Kukuruz 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Male kolicine sijem kukuruz, a to sto posijem skladistim u klipu tako da za branje mi odgovara veca vlaga. NS640 je uveliko prevazidjen to znam i nesijem ga ali zato NS6030 i NS6010(doduse i njega sam izbacio ove godine) mi odgovaraju. Za branje u zrnu prosle godine sam sijao Genetik Rodnu i ostvario 6t/1kj sa 14% vlage.

Leka,vidi ovako. Ako u berbi,krunjenju,kako god hoces,jedan hibrid ima 25 % vlage i prinos od 10 t/Ha tog momenta kad ga skines u prikolici (na primer 3 dubrave), a neki drugi ima 15 % vlage i prinos od 10 t/Ha isto tog momenta,onda kad se svede vlaga na JUS 14% ,prinos onog prvog i ovog drugog vise nije isti. Bez obzira susio ti njega u cardaku ili silosu vlaga pri prodaji nije ista kao pri berbi. Dok ovaj prvi mora da igubi 11 % vlage,ovaj drugi svega 1 %. I tu je razloka u prinosu izmedju Pionira i svih drugih hibrida. Mislim da si me razumeo sta hocu da kazem :cao:

paorpaor je napisao(la):
Domaci hibridi su prevazidjeni,stari hibridi,ako znamo da je zivotni vek hibrida 15-ak godina. Koliko se seju odredjeni domaci hibridi,20 pa i vise godina. A to sa 22 posto vlage to je propast. Moras da imas hibrid koji ce imati 15,16,pa i manje vlage u berbi da bi imao pravu zaradu. Prosle godine na jednoj mojoj parceli F02 prosek 6,6 t/Kj sa 16,3 % vlage, a komsija isto oko 6,6 t/Kj ali sa 26 % vlage sa Ns 640,sto nikako nije isti prinos. Veoma,veoma razlicit prinos. Izracunajte!
Interesu je me jedno,koliko vlage ima kukuruz koji je sada okrunjen iz kosa ja mislim da nema vlage :cao:

Kako mislis da nema vlage. Mora je biti,ali sigurno daleko manje nego u berbi.Mozda oko 10-ak %,sve zavisi kakvo je prolece.

leka je napisao(la):
paorpaor je napisao(la):
Domaci hibridi su prevazidjeni,stari hibridi,ako znamo da je zivotni vek hibrida 15-ak godina. Koliko se seju odredjeni domaci hibridi,20 pa i vise godina. A to sa 22 posto vlage to je propast. Moras da imas hibrid koji ce imati 15,16,pa i manje vlage u berbi da bi imao pravu zaradu. Prosle godine na jednoj mojoj parceli F02 prosek 6,6 t/Kj sa 16,3 % vlage, a komsija isto oko 6,6 t/Kj ali sa 26 % vlage sa Ns 640,sto nikako nije isti prinos. Veoma,veoma razlicit prinos. Izracunajte!
Interesu je me jedno,koliko vlage ima kukuruz koji je sada okrunjen iz kosa ja mislim da nema vlage :cao:
leka ja kad sam krunio iz cardaka imao je 12,5 posto vlage dok u julu ili augustu ima ispod 8posto vlage

i znaci niko pionir hibride ne bere i cuva u kosu,svi krune na jesen posto ima malu vlagu 16 % = 7 tona suvog kukuruza na kj. Jesenas je cena kukuruza bila 8 din a sada je 12 din i dolazim do zakljucka ko se opredeli za cuvanje u klipu seje domace ::novac:: a ko kruni u jesen pionir

Ja jesam i lepo se bere ako ga beres na vreme!Jer ako je suvlji nego sto treba onda se jako kruni...

Mityoo, koji hibrid pionir si brao,i ako si ga cuvao u kosu(cardaku)koji si prinos imao po KJ na prolece kad si krunio?

ja sam brao pionir hibride :B23, B08, F02, I CLOMBU malo se kruni svaki pionirov hibrid al nije bas opasno ja imam berac 222 i ti beraci imaju skpjac zrna ispod komusaljke tako da ono sto se okruni ne prosipa se na zemlju nego sve ide u bunker :D

Prosle godine na tabli povrsine 34 ha sejali tri hibrida:
KWS Kitty-9.8t /ha
Pioneer PR34B23 - 10.5 t/ha
Pioneer PR34F02- 11.2 t/ha suvog.

Neznam tacno da ti kazem za prinos a brao sam vec: B08, P12, F02 a ove godine sam za cardak sejao P88 i B12 pa ce da vidimo najesen! Najlepse se bere kad mu je vlaga 22-25% a posto je pioneer poznat po tome da se susi iznutra(sapurika se pre susi nego zrno) Nije problem stavljati ga u kotarku sa 25% vlage! A poenta je u tome da ga berem vec u septembru kad jos nema beraca u ataru!

Ja nisam uspeo da ga nabavim....Malo sam kasno krenuo u nabavku semena ,cekao sam jer je krenula cena semenskom kukuruzu dole pa sam zakasnio! F02 nije bilo nigde!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh