Kukuruz 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dragi prijatelji da samo nesto razcistimo oko domace genetike.
Na ovom forumu sam primetio da se za AS hibride kaze da su to strani hibridi.
GRESKA!!!!!
To je domaca selekciona kuca sa sedistem u Chemical Agrosavi u Simanovcima.
To sam video prosle godine na danima polja Agrosave.
Neke od tih ljudi i poznajem
Puno pozdrava

mislim da niko nije rekao da su as hibridi strani.
ja sam ove godine sejao prvi put as,i za sada kukuruz izgleda super.

evo mog KWS kermessa posejanog 15 aprila i sada je visine i do 1 metra i u odlicnoj je formi
a tajna ovakvog kukuruza je sto je predusev bio grasak pa je njiva 3 put orana i kukuruz je dobio 150kg ureje pred setvu,zatim kad je imao 3 4 lista prskan sa matonom i posle toga jednom ospartan i danas smo prosetali i pocistili sa motikama korove i evo kakav je ::namigivanje:: i ja ocekujem maximalni prinos na jesen :ppozdrav: :D

ovaj kukuruz kermess je na istoj njivi ali na bregu pa je tamo nesto manji kukuruz ili do kolena ali se vidi da nema ni traga od korova :D
2vwcped.jpg

a ovaj je u dolini i tamo je gotovo duplo veci cak po pupak :D
33vet0m.jpg

Imam jedno pitanje za sve one koji seji PIONIR hibride,ja ne sejem pa ne znam,Jedan moj komsija kaze da po 1 kj on ima 7 tona suvog ali suvog zrna ja mu ne verujem i rekao sam mu da me zove na jesen kada bude krunio kukuruz?Ja nikada nisam imao veci prinos suvog zrna po jutru od 5,5 tona jedino kada su bile kisne godine ali 6 nisam nikada presao nema sta da lazem.Ja iskljucivo sejem domace hibride

u nasim uslovima su se pioneer hibridi dobro pokazali i prinosi mogu biti i do 7 tona po jutru ako je rodna i povoljna godina za kukuruz i jedan moj kolega seje pioneer F02 na 19cm rastojanje i ima jako dobre prinose a isto tako svi pionerovi hibridi daju dobre rezultate i ja ove godine imam B23 i ocekujem dobar rod ali mislim da cu ga brati beracem dok jos bude imao vlage da se nebi krunio jer pionir brzo gubi vlagu pa je pogodan za krunjenje u oktobru,a imam i kws kermess koji daje najbolje rezultate i prinose suvog zrna ali malo veci problem je ga branje beracem posto ima jaku stabiljku i jak klip pa se teze bere i komusalji ali ok kws daje odlicne rezultate u kisnim ali i susnim godinama jer imaju moderniju genetiku dok za NS hibride to nemogu reci i oni su dosta stari hibridi i nije im menjana genetika dugo, bar na hibridima koje smo u prethodnim godinama sejali NS640 i 444 ili 677 i nismo bili bas zadovoljni pa smo presli na strane hibride pioneer i kws i videcemo kako ce se pokazati u ovoj godini :ppozdrav:

naravno mi dajemo 150-200kg 15 15 15 i 150-200kg ureje po jutru da bi prinosi qqruza bili dobri :ppozdrav:

leka je napisao(la):
Imam jedno pitanje za sve one koji seji PIONIR hibride,ja ne sejem pa ne znam,Jedan moj komsija kaze da po 1 kj on ima 7 tona suvog ali suvog zrna ja mu ne verujem i rekao sam mu da me zove na jesen kada bude krunio kukuruz?Ja nikada nisam imao veci prinos suvog zrna po jutru od 5,5 tona jedino kada su bile kisne godine ali 6 nisam nikada presao nema sta da lazem.Ja iskljucivo sejem domace hibride
7-8 tona na dobroj zemlji i kad joj sve das ,dostizno, ja nisam imao al znam za vise slucajeva cak i zp 434 zna da ponese 8t

Radjaju Pioneer hibridi i 12-t po ha.Uverio sam se kod brata kada je vršio,puna agrotehnika 300kg 15-ce po jutru zaorano u jesen i 300kg Uree predsetveno bačeno i posejano na 19cm i naravno sreća padala kiša kada god je trebalo.
Ja ne mogu preko 50 po jutru.Sejem na 28-30 domaće NS seme jer gustom setvom ne može ništa da se postigne zbog veoma male količine padavina.Prethodnog perioda dok je padala kiša dobili smo svega 50l što je malo dok je negde palo dosta više i naravno da će biti većeg prinosa.Svi isto ulažemo a ne beremo isto

Drustvo najrealnije uporedenje vam je kad su dve ili vise sorti kukuruza na istoj parceli i pod istim uslovima, to sam isprobao i nedam se vise ubediti da su strani hibridi bolji od domacih. Daj mu sve sto zemlja trazi i moli za redovne padavine :kisa: i nece da omane. Moj maksimalni prinos je bio pre 2-3g nekih 8,4t /1kj sa 22-23% vlage sa NS6010.

Ja znam da moje njive vise nece videti ZP434! Jako sam se razocarao u njega!

I ovde se žale na 434.Nije kao prethodnih godina nešto su zajebali ili su nam uglavili merkantilni kukuruz kao semenski što me ne čudi uopšte

Domaci hibridi su prevazidjeni,stari hibridi,ako znamo da je zivotni vek hibrida 15-ak godina. Koliko se seju odredjeni domaci hibridi,20 pa i vise godina. A to sa 22 posto vlage to je propast. Moras da imas hibrid koji ce imati 15,16,pa i manje vlage u berbi da bi imao pravu zaradu. Prosle godine na jednoj mojoj parceli F02 prosek 6,6 t/Kj sa 16,3 % vlage, a komsija isto oko 6,6 t/Kj ali sa 26 % vlage sa Ns 640,sto nikako nije isti prinos. Veoma,veoma razlicit prinos. Izracunajte!

Sto se tice ZP hibrida u mom kraju dosta njih je presejavalo jer je lose nicao cak polovicno. Jel se neko sprema na dane polja sutra na rimske sanceve, povodom zita i uljane repice?

Za ove novije domace hibride ne mogu nista da kazem jer ih nisam sejao. Zadnji put smo sejali domacu 640.-ku 2004 godine na istoj parceli sa raznim pioneerima. Preko cele godine je 640 mnogo bolje izgledao ali kada smo ih ovrsili 640 je dobio sut kartu. Bilo je 1000+ kg manje po jutru od pioneera, i 6-8 % vecu vlagu, tako da od tada samo PIONEER.

KWS Kermes je jaaaako dobar ( vrsio sam ga drugima ) ali se jako tesko vrsi i mnogo je veca vlaga ( 5-6 % ) nego kod pioneera iste FAO grupe. Ko bere kukuruz njemu to odgovara ali za vrsenje nikako.

Bez djubriva KUKURUZA NEMA!!!. Bacamo 200 kg NPK / KJ i 200 kg AN-a ili UREU / KJ i u prosecnoj godini ne moze da bude ispod 5000 kg / KJ, a u dobrim godinama i dosta vise.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh