Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
. Jedva cekam ,da uspem i na mom vocnjaku ,da dobijem ovakave drvece. Svaka ti cast!!!Svaka cast Becarino na krusci, lepo izgleda...
Moraces da mi das par saveta za kruskinu buvu, posto se kod mene ove godine pojavila i to na Santa Mariji.
Sve što si napisao, mogu da se složim sa tim i da kažem da suzbijanje u kasnijim mesecima ne može dati prave rezultate. Jer pored medne rose, problem predstavlja i činjenica da se u istom momentu javljaju različiti stadijumi ove štetočine ( imaš i jaja i larvi i odraslih), a pojedini preparati uništavaju jedan stadijum. Tako da uvek zaostane određen broj jediniki. I još jedna stvar, vezana za prezimljavanje. Psila je jako tolerantna na zimu i niske temperature. Ona prezimljava u stadijumu imaga, odlazeći na druga stabla, a u januaru i februaru se vraća na krušku da bi položila jaja i formirala nove generacije. Ključno je, kao što si rekao, ubosti pravi momenat tretmana, posebno zimskog, kojim se uništi najveći broj jaja, a potom i tretmani na početku vegetacije. Stabla treba da su temeljno okupana. Eto, suzbiješ psilu i veći deo zaštite je obavljen. Sve ostalo nije toliki problem i da se iskontrolisati. Uz to, jedna stvar koju sam primetio radeći u praksi. Što je zasad "intenzivniji" napad je veći, a i brojnost. Poznato je da ova štetočina siše sokove iz zelenih mladara. Logično, ako se smanji ukupna dužina novog porasta, automatski će i napad da bude slabiji. Na to utiču pre svega rezidba (oštrom rezidbom se potencira novi porast, koji je idealno mesto za ishranu buve), đubrenje i navodnjavanje. Prevelike količine azota uslovljavaju veći porast mladara. Pored toga, suvišak azota stvara i druge probleme. Dakle, oprez! Takođe i prevelike količine vode, produžavaju vegetaciju i utiču na veći porast. Mere koje u startu treba primeniti su savijanje grana i kontrola nad bujnošću. Time je, pored smanjenog porasta omogućeno i lakše obavljanje zaštite, povećana rodnost itd!