Kruška

Hvala na optimizmu, ja sam u totalnoj depresiji. Vocnjak mi je izgledao kao ogledni, ali hajde da ne davim vise, ovo i nem puno veze sa kruskom nego sa mojom ludom glavom.

U nekim slucajevima plamen pocne odmah sa dejstvom,desavalo mi se da ujutru oprskam kukuruz zbog vrucine,i da uvece pojedine travke vec izgledaju kao osurene vrelom vodom. Mislim da mu je 24 sata po ovim uslovima dovoljno da pocne da radi,ali ako si stavio mnogo manju dozu a imalo dosta vode ne verujem da ce osusiti ili tako nesto ne daj boze.

Nemoj se sekirati, ja sam dozivio sok jer su mi kruske poprskane totalom. Ukratko prvo sto sam radio je odmah sampon i voda, 3 traktora su to radila. Poslije toga velike doze ekstrasola i organika..kazu mi strucnjaci da sam bezveze i to radio. Bortale su prosle godine a sada ne vidim razliku od ostalih
alex.bundalo@

Nece biti nista. To je ipak drvenasta biljka. Kada prskam korov totalom po jabuci, zakacim i poneku granu. Ne osusi se nijedna, samo malo list bude manji, cak i rod iznese.

Šta može biti uzrok ovakvom lišću? Od fungicida sam radio kaptan+difenokonazol, a od primene Yara RExolina je prošlo 11 dana. Ovakva mi je samo viljamovka, na ostalim sortama nema ovakvih simptoma, a plodova što ima su svi zdravi, nemaju ni jedne tačkice na sebi.

nffm2p.jpg

ek0xvd.jpg

258y0dv.jpg

2csj95h.jpg

2csj95h.jpg

Ja bih rekao da je to hloroza u odmakloj fazi.
Siguran sam u to.
Kod mene je slucaj na 3 stabla viljamovke jos gori , prskao folijarno fe i dodavao im zalivanjem, nije pomoglo, sad vise ne znam sta da radim.
Naisao sam na neki strani tekst, gde gvozdje daju pocetkom proleca i to je dovoljno za celu sezonu , kasnije se jako tesko ispravlja nedostatak gvozdja u kombinaciji i folijarno i zalivanjem na svakih 10ak dana i potrebno je dosta vremena da se vide rezultati.
Konferans kod mene nikad nije imao ovih problema, dok vilja i santa marija jesu.

Ovaj Rexolin nije ništa pomogao folijarno, moram probati kroz KPK. Kod mene se samo to vidi na Viljamovkama, i to an onima što imaju više plodova tu je više, a na onima što nemaju plodova, skoro i da nema, možda na ponekoj. Moraću probati i ovaj rexolin da dam kroz KPK, pa da vidimo šta će biti.

Inače kaže mi jedan drugar, da hloroza nestaje puštanjem ph vrednosti zemljišta, a da je to najlakše pustiti azotnom kiselinom, tako što se pusti kroz kpk.

P.S. Imam usađeno jedno 10-ak Viljamovki, i na njima uopšte nam takvih simptoma.

Kao sto sam ranije pisao ,ja sam bio zadovljan rezultatima yara gvozdja ,ali ove godine problemi.
Sto se tice ploda i hloroze ,budi siguran da nema nikakve veze , kod mene od 500kom bukvalno dve jedna do druge i treca sama ,ovako zute i pegave .. Ostatak vocnjaka ima hloroze ,ali ne bas ovako.

Moracu da uzmem vecu kolicni i da pustik kroz kpk u kombinaciji sa folijarnim. Ove godine me sve stiglo u vocnjaku ,hloroza ,ervinija ,buva ,grinja.. Prosla godina mi je bila pesma, a sad sto cuda ..

Sto se tice spustanja pH to je vec mnogo teze postici ,nego ga podici.

Pogledaj agromarketov ph green preparat ,tako nekako se zove ,sluzi za spustanje pH ,sad koliko trajno i koliko je to delotvorno ne bih znao.

I ovo sto sam gore napisao ,za sledecu sezonu treba spremiti gvozdje i pustiti ga na pocetku vegetacije ,treba probati.

Šale koja cena je? Hoću i ja da uzmem taj, potrošio sam 3kg reksolina na 75krušaka i nikakav efekat nisan primetio, dodato sa zalivanjem.

Nema ga u Hemoslaviji, moram sutra otići do Čaradaka da vidim, pošto se nejavljaju na telefon danas.

Mene kruskina buva ove godine razbijas. Cak se pojavila i na nekoj divljoj kruski koju smo nasledili od svaba. Nisam jos sam sa Apachem prskao. I danas opet prskam one u oblacima lete po vocnjaku. Idem Kozul , Tonus i Armada i Silvet okvasivac. Valjda cu da im suzbijem broj....

U bilo kojoj polj. apoteci, najmanje pakovanje je 50 ml a ide 15 ml na 10 l vode + okvašivač naravno!

Ne moze bas u svakoj al u bolje snabdevenim moze. Proslog petka sam prskao pa cu videti rezultate! I kod mene je ima kao nikad do sad ako ne pomogne Movento onda se nadam Envidoru ako ni to ne pomogne budak

drugari meni je napala nedaj Boze u ponedeljak sam prskao moventom i obavezno silent okvasivac nije jeftin ali verujte ubio sam je skroz,jos nesto poslusao sam savet ozbiljnog vocara ovde kod mene poceo sam da prskam u podne posto je buva tada najaktivnija okvasivac joj zalepi krila tako mi je on rekao a movento odradi svoje,jos nesto imao sam medne rose po stablima i ova kisa koja je kod mene pala u obilnim kolicinama i to sa jakim pljuskovima je skinula svu mednu rosu a to mi je i rekao profesor sa fakulteta da bi bilo dobro kada bi pala kisa,IMAO SRECE VISE NEGO PAMETI.evo rekao sam vam moje iskustvo od pre nedelju dana pa ako sam nekom pomogao dobro je

I ja sam danas posle podne odradio krušku sa Moventom.Buva ima kao da je Rumski vašar.Pratiću situaciju na dalje.

Ma ludnica, jedino mi nadu uliva Movento i vasa iskustva sa njim. Koliko mu je trebalo da pocne da deluje?

Nazad
Vrh