Kruška

Jeste da je off, jel planiraš kruške ili opet svega po malo?

Meni su danas gospoda iz agrimatka, koji je zastupnik Yara đubriva za srbiju, da Yara Rexolin đubrivo se koristi samo za kao po kap sistem i da se koristi oko 15 kg/ha, i da nema efekta u folijarnoj prihrani.

I preporučili su mi neko đubrivo Trazex koje oni rade, koje pored gvožđa ima i razno razne mikro elemente...

Nanu im.......... A meni pre par godina u Subotici prodali istoe to gvožđe kao za folijarno je odlično a može i KPK.

- - - - - - - - - -

Meije prijatelj nabavi neko gvožđe. Za dva dana su se povratile kruške. Sipao sam jednu supenu kašiku oko stabla i zalio sa kofom vode, bilo crveno kao kada rastvoriš hipermagnan. Poreklo Španija ostalo nisam zapamtio ni sačuvao. Ima tome par godina.

Meni su danas gospoda iz agrimatka, koji je zastupnik Yara đubriva za srbiju, da Yara Rexolin đubrivo se koristi samo za kao po kap sistem i da se koristi oko 15 kg/ha, i da nema efekta u folijarnoj prihrani.

Na sajtu yare lepo pise da moze da se koristi folijarno >>

YaraVita Rexolin Q48 is a high performance microgranular EDDHA iron chelate containing 6% iron with 4.8% of the iron as the ortho-ortho isomer. The micro granular formulation is stable, fully water-soluble and non-dusting. Ideal for use in agriculture and horticulture in soil and foliar applications and also for hydroponics applications.

Kako ja ovo prevodim , koristi se i zamljisno i folijarno, mozda gresim.
A za ovo drugo si upravu , sad sam malo pogledao , zemljisno ide od 2kg do 20kg po hektaru

Juce sam gledao u apoteci, 8000 dinara 5 kg. U kom odnosu da ga rastvorim i dam kruskama, nemam kap po kap ali bih sipao u zonu korena?

Ta treba probati, nemože da šteti. Meni je ovaj lik rekao da idem 15 kg/ha, onnosno na procenat 1,5 g po litri.

- - - - - - - - - -

Evo ja sam danas uzeo u polj. apoteci Čardak u Ns, Yara Rexolin Q 40, i 100 grama sam platio 289 dinara. Onaj tamo što radi mi je rekao da ako zalivam stavim 100 g na 200 l vode, a ako folijarno prskam da idem od 0,05% do 0,1 %. Pitao sam sa naglašavanjem da li može folijarno i on je rekao da može bez problema.

34rvghl.jpg

A evo na zadnjoj strani pakovanja piše ono što je @kanački postavio na prethodnoj strani:

205p9u0.jpg

Ja misli da ću sutra oprskati sa 0,1% rastvorom, pa ćemo videti šta se dešava.

Tek sad sam video da je Agroferticrop distributer za ovo đubrivo za Srbiju, pa ću sutra i njih nazvati da ih pitam za upotrebu.

Pa rek'o sam

Aj javi rezultate ,kako god da budes radio , folijarno ili zalivanjem.
Ja sam sad zavrsio samo yarino gvozdje folijarno , 5 tih kesica na 500l vode ili ti 0.1%.

A sad cu da idem nesto da smuckam za buvu.

Pocelo ,nema je puno.
Danas nesto od ovoga sto iman

4b49695163f5dd2b34bf6a8bb8c4cc9e.jpg

Najverovatnije fobos i kozmu, abamektin jos nisam radio ove godine ,ostavljam za neki ozbiljniji napad ,ako ga bude.

Ja sam Abametkin i piriproksifen u nedelju radio, moram sutra otići da vidim kakva je situacija.

Inače danas sam pitao za cenu Moventa u Čaraku u Ns, a cena je 7600 dinara za litru. Manjih pakovanja nisu imali...

A uzeo sam danas i insekticid Apache am. klotianidim za buvu, vidim da na sajtu pisvojvodina preporučuju njega za buvu.

Poslednja izmena:
Shale juce mi je bila Dragica iz savetodavne sluzbe i rekla mi je da poprskam apachom inace oni rade taj sajt pisvojvodina

Danas sam i kupio i koju kesicu Apache-a oko 100-ak dinara 3,5 grama. Sutra kad odem do sela, moram videti kakvo je stanje pa ću onda odlučiti s čime tretirati.

Sad citam nesto ,apache je ista aktivna materija kao i poncho za tretiranje semena , a ta aktivna materija ,klotianidin je iz grupe neonikotinoida. Ti insekticidi mogu da se koriste kroz sistem kpk ,biljka ih usvaja i stite biljku od vasiju,do sada nigde nisam procitao da je regitrovan i za kruskinu buvu.

Ako je apach registrovan za buvu , onda cu mozda probati da ga pustim kroz sistem , ranije sam citao na ovu temu ,ali nigde nisam nasao da se insekticidi iz ove grupe koriste za buvu, do sad ,pa mozgam nesto ,vredi probati.

Prednost je sto ovako usvojen insekticid , stiti biljku i do 40ak dana ,ako se dobro secam , preparat u zemlji je stabilan i zasticen od brzog razlaganja usled sunca i drugih faktora, nema ogranicenja za primenu zbog vremenakih uslova itd..

Mislim da je i movento iz ove grupe insekticida i da je on zamislje da ga boljka usvoji i prenosi od korena do svih listova ..

Ako neko zna nesto vise na ovu temu , neka napise

Imam problem sa pojedinim stablima viljamovke. Vocnjak je u petoj godini. Imaju jako mali vegetacioni porast, neki pupoljci se suse, kora stabla je crvenkasta. Molim za pomoc!!!!!! Da li neko zna sta je ovo i kako se resava? Unapred zahvalan!!!!!
attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Ivkovs, imam ja tu pojavu na par stabala jabuke, živa je ima rod ali porast nikako. Jednu sam iskopao imam utisak da je koren oštećen od glodara ili ga je neka bolest napala na korenu skoro da nema žilica. Gde ti se nalazi voćnjak po zemlji bi rekao da je prema pesku.

Da gornji teren pored magistralnog puta. Nisam probao jos da iskopam. Ali vec sutra cu izvaditi jednu. Uglavnom je viljamovka u pitanju ali je dosta zahvatilo skoro 10 posto. Neki mani pupoljci krenu pa se im opadne list i sasuse se. Par komada sam orezao sve na patrljke sad ponovo neke krecu. Videcu sta ce biti. Talianu, da li si uspeo da resis to ima li napredka iz godine u godinu? ili da cupam.

Nazad
Vrh