Kruška

Prvi put mi se desilo pre par godina uglavnom nisu preživele doduše kod mene se ne meri procentima nego promilima ali ovo kod tebe je zabrinjavajuće,bolje zovi ove sa instituta Tamiš da pogledaju.

Jesu li ove kruške gotove? Juče smo isekli te suve grane i oprskali voćnjak. Ima dosta medne rose, omašili smo dva prskanja ove godine.

ZCURCIC, Secite do zdravog dela što niže od suvih grana i izbacujte grane iz voćnjaka pa onda spalite, dezinfekcija makaza posle svakog reza. Ovo je ervinija, meni se javila u prvoj godini i više nije naredne tri.

Imam kruske i sad su u drugoj godini.Formiram vreteno.Nije mi jasno kako sad da ih orezem pošto prve ramene grane su vec porasle oko 80 do 90 cm,a vodjica otišla vec u metar.dali da ramene grane sad skratim na jedno 60 cm i da vodjicu skratim na 50,60 cm da formiram drugi red grana.Grane sam povijao tako da ima dosta roda koji sam poskidao ostavio par za probu.

sta mi je ovo na kruskama i sa cime ih tretirati hvala u napred
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Potrebna pomoć. Prilikom prskanja "tonus, harpun, mankogal i vizard" na 230l vode greskom ubaceni preparati za prskanje kukuruza "nikostok 250 ml i plamen 100 ml". Sta sada?

Hitno nabavi epin ekstra i primeni. Bocica od 50 ml kosta 1300 d. Po ha ide 100-150 ml i ne sme se upotrebljavati na temperaturi vecoj od 25 stepeni.
To je rusko sredstvo na bazi biljnih hormona, uvoznik je Ekoplant a distributer Galenika Fitofarmacija. Potrazi vise informacija na sajtu Ekoplanta

Ovo-su-slike-sljiva-u-drugoj-godini.Formiram-vretene-ili-neku-vrstu-piramide.Ramene-grane-cu-da-povijem-i-one-su-vec-oko-metar.Dali-treba-grane-da-ih-skracujem-ili-samo-da-ih-povijem.Vodjicu-sam-vec-skratio-za-drugi-red-grana.
slike.php
[/URL][/IMG]

Nije prvi put da čujem da su se takve stvari desile. Uglavnom greškom, zamjenom abalaže. U par navrata sam čuo da su i glifosatom prskali voće. Neki odbace plodove, drugi i plodove i lišće. imaju problema godinu dana, ali oporave se. Nikostok, pretpostavljam po imenu da je za uskolisne korove i mislim da ne bi trebalo biti problema s tim. S druge strane Plamen je za širokolisne korove, tj biljke, a to pogađa kruške. Jedino što je prednost što su kruške dosta veće od ciljanih korova. Ono što možeš očekivati u narednim danima je:

Dikamba je selektivni, translokacioni herbicid i spada u grupu derivata benzoeve kiseline. Usvaja se preko lisne mase i preko korenovog sistema. Inhibira deobu ćelija u meristemskim tkivima, izazivajući poremećaj rasta korova. Kao simptomi herbicidnog dejstva javljaju se deformacije u vidu uvrtanja, žutila ili beljenja tkiva i zaustavljanje porasta.

Sa Galenikinog sajta

Ovo i ako se desi, trebalo bi se uočiti na vrhovima mladara, i još uz to odbacivanje plodova.
Sad malo šale, možda to još izađe na dobro, zaustavi rast kruške, prije odrveni, pa se riješiš i buve :D
U svakom slučaju, zamolio bih te da uslikaš ako bude kakvih promjena, da podjeliš s nama.

Uslikacu, nije problem, samo da imam sta da uslikam, nadam se da nece da se osuse jer je doza plamena bila 3 puta manja od preporucene za korove...

Hvala na optimizmu, ja sam u totalnoj depresiji. Vocnjak mi je izgledao kao ogledni, ali hajde da ne davim vise, ovo i nem puno veze sa kruskom nego sa mojom ludom glavom.

Nazad
Vrh