Kruška

Ako ovako nastavi kiša-sunca-kiša-since biće zeznuta borba sa Venturiom ,naručito kod jabuke.

A gvozdje kako se moze davati vocu? Video sam Yarino ali ne znam ide li folijarno ili se baca pod biljku?

Folijarno ,fertigaciono (navodnjavanjem) i razbacivanjem po povrsini ,pa freziranjem.. Konkretno to yara rexolin ,moze na sva tri nacina.
Ja radim folijarno i kroz sistem ,uvek dodam po malo. Koristim yara rexolin jer je taj helat stabilan na pH od 3 do 10 i posle njega vidim efekat. Wuxal i neke druge nisam video efekat kao posle yare kroz par dana.

Сваки дан киша. Не може се опрскати. Бува се већ покрила медном росом, не могу јој контактни инсектициди ништа. Пошто разна прања феријем, сирћетом и содом у претходним годинама нису успела сад сам решио де је покријем зимском дозом уља (3%) па да видимо "чија мајка црну вуну преде".

Zaštitar iz Bayera kaže za Venturiju u kruški da nije problematična jer kruška ne propada usled napada i da je nemoguće suzbiti je ne bitno koja kombinacija fungicida se upotrebljava.Kod jabuke je već druga priča.

4 do sada sa zimskim. Doduse kod mene stalno piri vetric pa nije bas sklono bolestima. Inace moze li to gvozdje kroz atomizer?

@kanački koliko ide procentualno yare?

- - - - - - - - - -

Zaštitar iz Bayera kaže za Venturiju u kruški da nije problematična jer kruška ne propada usled napada i da je nemoguće suzbiti je ne bitno koja kombinacija fungicida se upotrebljava.Kod jabuke je već druga priča.

Lako je tebi da imaš inforamcije iz prve ruke, kad on živi pet kuća od tebe... Eto razloga da se odma pravi onaj proizvodno distributivni centar... :osmeh:

d229985012c6d7e1fd9abbe35c797eb6.jpg

Folijarno 0.1% na 7-15dana
Navodnjavanjem i do 2kg/ha
Moja zemlja je puna krecnjaka i do 13% ,pH 8.5 ,ja sam zato isao na sejanac kao podlogu, i opet se na mladom liscu pojavi po malo hloroze ,gvozdje dodajem u manjim kolicinama od preporucenih ,ali vise puta u toku vegetacije , ne cekam da stablo pozuti kao limun ,vec dodajem po malo da uvek ima ,tako i sa ostalim mikroelementima, mozda je to greska ,ali za sad je ok. Vidjao sam stabla koja su pozutela i koje je hloroza skroz pojela ,iako im je dato gvozdje tako zutim , nije pomoglo, tako da gvozdje dodajem po malo ,preventivno..

Ove godine sam tek pre neki dan pazario yaru i prskacu ovih dana ,do sad sam isao wuxalom i neki amitech Fe sa aminokiselinama i ima zuckastih mladih listova , sad da li je do hemije ili do hladnog i vlaznog vremena nisam siguran, ali i to su neki od faktora hloroze i slabog usvajanja Fe.

Ti probaj sa 3% sad u vegetaciji ,ali po "knjigama" se ne preporucuje, ja sam maksimalno isao sa 0.3%
Ма знам ал' сам се толико изнервирао дошло ми да сипам нафту у атомизер па да креснем шибицу. Пробаћу са 3% па макар се све осушило. Ако буде негативних ефеката писаћу, да неко други не проба.

Shale tačno je ali smo se sreli na celih 40 sekundi.Sve ide preko telefona i slika jer je u gužvi a o distributivnom centru ćemo u nekom drugom izdanju.

Venturija jos ima potencijala ohoho. Mi se borimo, za sada nemamo stete u jabuci. Ali atomizer se ne otkacinje. Jako je teska godina za proizvodnju voca.

Тешка година. Јуче је пирио јак вјетар са кишом и доста је плодова опало. срећа је што је било добро заметање па ће опет остати довољно.

@bane 30

Ako je to pitanje za mene ja imam mali zasad 120 komada na dunji ba29, koji je tek u drugoj godini, a to je viće da bi pravio rakiju. Mislim da ni Matić nema mnogo.

Što se tiče prodaje, imaš u Novom Slankamenu 2 hladnjače koje odkupljuju voće, pa možeš da pogledaš tamo za prodaju.

Tako je.Nemam mnogo možda 70-ak stabala raznog voća čisto za sebe i da imam nešto da me dodatno uposli da ne sedim fraj. :osmeh: Na jesen planiram dodatnu sadnju.

Nazad
Vrh