Kruška

Kada pre? Kod mene jos nije ni jecmenjaca divlja procvetala. Prvo ide neka koja sazreva u julu divlja svabara za rakiju , zatim divlja jecmenjaca pa onda ove koje si ti nabrojao. Znaci kod mene se tek spremaju te svabare za dan dva da otvore latice a kada one to urade onda bude prelepo sva bude bela svake godine ....

Cime sad prskate krusku u fazi beli baloni... Ja sve sto sam naso po nekom prospektu veoma tesko mogu da nadjem kod nad u poljoprivrednim apotekama... Kad pitam za neko srestvo oni me gledaju kao da su pali sa marsa... Nisu ni culi za to... A kamoli da ga imaju...

Ja sam uzeo mankogal + pehar (u fazi je registracije za krusku ,ali mi se odlicno pokazao u vinogradu) + fobos (bifentrin-uzeo sam ga zbog grinje, koja mi se vuce od prosle godine i koja se provukla pored bakra, ulja i cipermetrina).
Kod mene jos uvek nije sve u fazi belih balona, pa sam se odlucio za ovu jeftinu kombinaciju , a za pocetak cvetanja i pun cvet planiram aktivne materije kaptan + ciprodinil , bez insekticida

- - - - - - - - - -

A i na prethodnoj strani si imao preporuku dvojce kolega >>

Nešto na bazi am. Kaptan + insekticidi na bazi am. piriproksifen + cipermetrin.
Активне материје: каптан, пирипроксифен, бифентрин + оквашивач.

@kanački
Zašto kaptan u cvetanju? Vidim da ga galenika preporučuje u precvetavanju, pa onda svako drugo prskanje, tj. jednom mankozeb, pa jednom kaptan...

Mozda razdvojim ,pred cvetanje kaptan ,cvetanje ciprodinil ,mada plan mi je bio oba puta i jedno i drugo zajedno ,a posle precvetavanje mankogal, pehar .. Kaptan je nezgodan za mesanje sa vecinom insekticida , sa abamektinom pogotovo , a abamektin planiram u precvetavanju,pa sam mislio da kaptan iskoristim pre toga ,mada videcu .. Mislis da kaptan nije pogodan za cvetanje ?

Evo upravo gledam galeniku za 2016

beli baloni mankogal
cvetanje pehar + mankogal
precvetavanje pehar + metod
i posle kao sto si rekao jednom mankogal jednom metod

nemam nekih vecih problema sa fungicidnom zastitom ,to je za sada ok , najveci problem koji mi se vuce od prosle godine je kruskina grinja..

Pa ja sam pričao sa par zaštitara, i rekli su da kaptan ide ili mišije uši ili u precvetavanju i posle, kao što kaže i Galenika a nisam primetio da se loše meša sa bilo kojim insekticidom.

Ja malo gledam te planove zaštite pa sam kombinujem šta mogu da nađem...

Ja bi u belim balonima: mankozeb
cvetanje: ciprodinil
precvetavanje: kaptan + pirimetanil (metod + pehar ili pyrus)

Po meni je možda najbolje se držati nečijeg programa zaštite pa tako raditi, i mislim da nema većih problema.

Moje kruske su u ovoj fazi i prskacu danas sa Chorus-om:
2f7653b9104e54971e415fcff689173f.jpg

be8555b328b6b766c3846f69328d705a.jpg

fb37a8dbc673dabdd57b00135dcba20c.jpg

Poslednja izmena:
Kod mene jos uvek nije sve u fazi belih balona, pa sam se odlucio za ovu jeftinu kombinaciju , a za pocetak cvetanja i pun cvet planiram aktivne materije kaptan + ciprodinil

CVETANJE :
Čađava pegavost lista i krastavost ploda – pošto a.m. kaptan može da smanji klijavost polena u ovom periodu, preporučuju se drugi preparati sa nespecifičnim delovanjem (mankozeb, ditianon).
Ovo je neko pravilo za jabuku valjda važi i za krušku:cao:

Necu da sad ispadam pametan ,kao da sam ovo vec znao ,ali zaturio negde u glavi

Hvala za ovo , kao sto i shale rece ,kaptan za precvetavanje i kasnije.

Moje mišljenje je da je ciprodilin sasvim ok rešenje za puno cvetanje. Ja ga u cvetanju koristim i u kruškama, jabukama, višnjama i trešnjama.

Ima je, ali mnogo manje nego prosle godine bar kod mene. Sad ja se nesto i ne trudim sa klopkama i kantama, kruske mi ulaze u trecu godinu , pa nek prorede malo cvet, a sto se tice mavrika i kod njega je pitanje pcela, bez obzira sto je , kao sto oni kazu vrlo niske toksicnosti za pcele.

Nazad
Vrh