Kruška

Za ovaj Cumur treba 5 sati loziti pa onda jos i mljeti...
Moj prijedlog je kupiti gotovi aktivni ugljen.
To je isto!
Postoji za humanu medicinu a i u veterini pod imenom Carbo anima.
Pakovanja su 100g, 200g, 1 kilogram.
Kako, kada i koliko se to primjenjuje u vocarstvu?

Drugari jel ovo ervinija?

2aflkps.jpg

2dh9r2s.jpg

2ujsfi1.jpg

Ovo mi je iza kuće posađena 1 Viljamovka, i juče sam primetio na 2 mlada lastara, koja sam otkinuo i bacio, a danas sam primetio na ova 3 iste simptome. Kruški je 2 godina, podloga sejanac.

Čekaj čekaj, zar ovo nije očigledan simptom erwinie? Jedino još osice srčikarice izazivaju ovaj simptom, ako su one vidi se nekoliko crnih tačkica tj uboda ispod mesta na kojem se savija grana.

Tačkice nisam nikakve primetio., a i sam bi rekao da je ervinija... Šta raditi da bi se spasla ova kruškica, prskati sa nečim. Doduše u pitanju je jedno stablo, al bi malo da se igram da vidim oću li ga uspeti spasti, a i kao nauk...

pa nemam ruze brate rodjeni

- - - - - - - - - -

jel mogu karanfili ja bas volim karanfile i volim ljude koji vole karanfile :osmeh:

E ,Peco i Rarko ...dobri ste baš ste me nasmejali...
Eto kako od jedne nonšalantne i šaljive diskusije može dosta naučiti, jedan običan amater u voćarstvu , kakav sam ja...
Hvala drugari...

Ja nikakve tačkice uboda nisam video, te gornje delove sam odstranio, pa ćemo videti šta će kasnije biti...

Poslednja izmena:
Ervinija jedino seca ispod zarazenog mesta ,kao sto znas i sam , sve ostalo je preventiva ,a medju njima i streptomicin koji je zabranjen ,ali ga ljudi koriste u cvetu ,opet preventiva, evo prilike da isprobas ekstrasol , koji reklamiraju kao dobar za erviniju

Grane, tj grančice sam presekao na zdravom delu, a sutra ću verovatno uzeti ekstrasol neko malo pakovanje ako ima pa da probam da oprskam sa njim.

Citiraću sebe samog kako je jedan prijatelj izlečio početak erwinie, pisao sam i ovde negde u temi organskih preparata, sa slikama pre i posle.

100 grama duvana na 10 litara vode, da odstoji 2 dana (to se zove macerata duvana) i pred prskanje dodati 2 dcl Slavol VVL. To je i insekticid pa ne koristiti u cvetu, takođe verovatno ima neku karencu jer je duvan u pitanju. Nikotin i ulja u duvanu imaju pretežno insekticidno dejstvo, a nova istraživanja kažu da ima i fungicidno dejstvo. Bitno je i da nije bilo koji slavol već taj VVL. Smeša ne sme da se meša sa fungicidima i ne aplicirati neko vreme nakon primene istih.

Janus1.JPG

b0januscompressusconferenun5j
To je kruškina osa srčikarica,rješava se sa nrkim od sistemika tipa calypso,confidor i slično. To je simptom sušenje izboja ali samo iznad uboda,nekada i korisno jer osica pincira suvišne izboje.

Drugari jel ovo ervinija?

2aflkps.jpg

2dh9r2s.jpg

2ujsfi1.jpg

Ovo mi je iza kuće posađena 1 Viljamovka, i juče sam primetio na 2 mlada lastara, koja sam otkinuo i bacio, a danas sam primetio na ova 3 iste simptome. Kruški je 2 godina, podloga sejanac.

Dobro se vide spiralni ubodi janusa. Zato se ne radi izolacija provodnica dok ta dosada ne prodje. Nikakvo prskanje nema smisla.

- - - - - - - - - -

P.S.
U mladjim vocnjacima katkad pravi stetu, prije svega na provodnicama.
U starijim zna biti cak i koristan.

Jel sve u redu sa ovim kruškama. Ćale misli da su gotove i da će se posušiti. Voćnjak je u trećoj godini.
Na drugoj slici je oprašivač, a iza su viljamovke.

Ne znam zasto tvoj cale misli da ce se posusiti.Ako misli zato sto nema listova na pocetku grana to je sortna odlika vilijamovke da uspravne grane nemaju listova na pocetku nego tek od polovine na gore,ako misli zbog svetle boje listova,ne znam da li si radio analizu zemljista ali ja mislim da fali samo malo gvozdja uzm preparat neki na bazi gvozdja isprskaj i bice sve ok.sasvim normalno izgledaju tako da ne brini.Jedino se potrudi da malo bolje oboris te grane pa ce biti lepse obucene i krenuce ti novi lastari na stablu.

E ,Peco i Rarko ...dobri ste baš ste me nasmejali...
Eto kako od jedne nonšalantne i šaljive diskusije može dosta naučiti, jedan običan amater u voćarstvu , kakav sam ja...
Hvala drugari...
Pa i mi smo ti amateri zato stradaju ruze i kuranfili.

- - - - - - - - - -

Dobro se vide spiralni ubodi janusa. Zato se ne radi izolacija provodnica dok ta dosada ne prodje. Nikakvo prskanje nema smisla.

- - - - - - - - - -
Kada prolazi?

Nazad
Vrh