Kruška

Jedna je kruškina buva(našao na netu) a druga neznam ,neka crna, veća od kruškine buve kasnije se pojavljuje i sa narandžastim leđima,znam od prošle godine.

Ta druga ti je možda bubamara u jednoj od svojih faza, ima nekoliko faza, ne bi ni pomislio da je bubamara :) Možeš dimetogalom kad ga već imaš, ionako ti to neće biti poslednje prskanje protiv buve :)

Meni na svim kruškama a najviše na par jun.lepotica se pojavila grinja iako sam prskao. Čime sad mada je kasno se može reagovati opet actara recimo ?

Jedna je kruškina buva(našao na netu) a druga neznam ,neka crna, veća od kruškine buve kasnije se pojavljuje i sa narandžastim leđima,znam od prošle godine.

Dimetogalom neces uraditi nista kruskinoj buvi , borba sa njom je dosta komplikovana i mora da bude redovna i razlicita u zavisnosti od faza u kojoj se nalaze .. Jedino sto bih mogao ovako da ti preporucim je nesto na bazi abamektina (armada ,abastate) i da dodas ulje (galmin,eos) oko 0.25-0.30%

Da li bi napisao u kojim stadijumima buve koristis navedene prparate ?
Rimon u početku kretanja vegetacije kada su prvi stadij buhe,Movento 2 generacija da je dokrajčim što nije Rimon,Vertimec ako treba,ako ne onda preskačem i Moveento za zadnji stadij da ju riješim za iduću godinu i to ako treba. Svaki tretman buhe kada izlazi iz ličinke i poćme se kretati dok nije jako krenuo proizvoditi medenu rosu.

- - - - - - - - - -

Vau! Koliko to kosta?
Sva 4 tretmana 350 eura,obično su 2 ili3

imali movento u mala pakovanja ili kakogod,ustvari i neznam kako izgleda.i prskateli sa ekstrasol zbog erviniju,ja prskam,nemam problema snjom i čisto da vas podsetim.i tek sad sam primetio rutavu bubu komada 2 i ubio ih.

Prošle godine me je pobedila kruškina buva , ove godine nadam se neće . Mislim daje 4 tretmana protiv ove napasti malo . Ja sam dosada već tri tretmana odradio tako što i prskanje uljem smatram u jako važan tretman a bez 8 pa čak i deset tretmana nevredi razmišljati . Sve zavisi od godine , ako je kao prošla mnogo kišovita iako je bila oštra rezidba mora ovoliki broj prskanja a naročito kada je mala rodnost pa sve ode u mlade grane . Svaka sorta zahteva drugačiju zaštitu i to zbog karence preparata , nije isto tretirati junsku lepoticu ili vilijamovku . Uglavnom je sličan redosled kao štoje već od članova navedeno stim što uvek ide okvašivač silvet (lepak) ili abastate i nju film i obavezno veća količina vode oko 1500 l/h, mada ja koristim i prestiž koi nije registrovan za zaštitu kruške

Ja sam prosle godine posadio 10-ak sadnica kruske, lubenicarku mi je napala buva, 2 puta sam je prskao sa deterdzentom (feri)
Prvi put sam ja pravio odnos i smanjio se broj buva, drugi put je keva zabiberila sa deterdzentom, razbezale se za sat vremena, jedino sto su malo i listovi kruske stradali (kao dopola spaljen)
Licno mislim da bih sa mojom dozom mozda morao jos i 3 put preci i da bi buva odustala, a list ostao ceo.

da li bi stetilo mojoj kruski prskanje koprivom
Sipas u posudu slavola dodas oko 1-2% secera (znaci otprilike 1kg na 50-100l) dobro bi bilo da kupis pumpicu za akvarijum (zbog aerizacije rastvora) sve to zbucas i pustis 2 dana da se bakterije razmnoze i tada dodas najbolje samlevenu koprivu (brze fermentira)

Treba ti veca kolicina slavola tj. bakterije koja je u tom rastvoru, zato sipas npr. 20l vode i u tu vodu sipas npr. 1/2l slavola i dodas 1/2kg secera da bakterija ima hrane - tada bi bilo dobro staviti pumpicu za akvarijum u taj rastvor da uduvava vazduh u to jer su to bakterije kojim treba kiseonik za razvoj i razmnozavanje + ce vezati azot iz vazduha
Kada se te pozitivne bakterije namnoze (vidis kad ti rastvor dobro peni - dok radi pumpica) tada dodas koprivu, mnogo brze ce ti odraditi koprivu + ce rastvor biti dosta kvalitetniji
A koliko se secam ti imas kruske, znaci da bi ti bilo dobro u to dodati ili ekstrasol ili taj bacilomix (kada dodajes slavol)
Inace sto god ubacis u taj rastvor gde ima velika kolicina bakterija bakterije ce odraditi taj materijal da bude biljkama odmah usvojiv.
Licno razmisljam da dodam i smesu mesnog i kostanog brasna pa da vidim sta ce se desavati, pored koprive i zivinskog gnojiva.
Npr. dodavanjem maslacka rastvor ces obogatiti i gvozdjem i ko zna kojim jos elementom.

Nazad
Vrh