Kruška

Славол није скуп па га не треба ни размножавати у кућној радиности. Ја сам синоћ прскао њиме. Ја ставим на 15 литара воде 2 децилитра славола. Једино не знам колико бактерије могу да живе разређене у води. Остало ми неколико литара па мислим да их за три-четири дана потрошим.

Pa ne slazem se sa tom teorijom
Nije stvar da bakterije zive dugo, vec materijal koji im stavis da ga prerade, taj materijal i elemneti u njemu su odmah prihvatljivi korenu biljke za apsorciju.

Treba ti veca kolicina slavola tj. bakterije koja je u tom rastvoru, zato sipas npr. 20l vode i u tu vodu sipas npr. 1/2l slavola i dodas 1/2kg secera da bakterija ima hrane - tada bi bilo dobro staviti pumpicu za akvarijum u taj rastvor da uduvava vazduh u to jer su to bakterije kojim treba kiseonik za razvoj i razmnozavanje + ce vezati azot iz vazduha
Kada se te pozitivne bakterije namnoze (vidis kad ti rastvor dobro peni - dok radi pumpica) tada dodas koprivu, mnogo brze ce ti odraditi koprivu + ce rastvor biti dosta kvalitetniji
A koliko se secam ti imas kruske, znaci da bi ti bilo dobro u to dodati ili ekstrasol ili taj bacilomix (kada dodajes slavol)
Inace sto god ubacis u taj rastvor gde ima velika kolicina bakterija bakterije ce odraditi taj materijal da bude biljkama odmah usvojiv.
Licno razmisljam da dodam i smesu mesnog i kostanog brasna pa da vidim sta ce se desavati, pored koprive i zivinskog gnojiva.
Npr. dodavanjem maslacka rastvor ces obogatiti i gvozdjem i ko zna kojim jos elementom.

ovako sada Ratko ja sam slavolom porskao juce poslepodne imam za tebe sada nekoliko pitanja
1.koliko koprive da stavim u taj rastvor od 20l i koliko dana treba da odstoji kopriva u rastvoru?
2.da li pumpica treba da radi non stop ta dva dana?
3.kada napravim taj rastvor sa koliko vode se to onda mesa?

Sto vise koprive stavis to ce ti trebati manje rastvora za prskanje jer ce biti jaci, sad neke konkretne odnose ti ne zelim suflirati jer je i meni to sve u zacetku, kreni od koncentarcije koje koriste na originalu sto se tice slavola pa povecavaj i prati sta se desava - znaci slobodno kreni sa 2-3% koncentracije.
Ja sam juce uz brtaovu pomoc koristio taj svoj slavol sa zivinskim djubretom tako sto sam kod svake sadnice na otprilike 15 cm udaljenosti silom ubusio rupu u zemlji i sipao nerazredjen - pola jogurt case, a pola sam posuo po povrsini okolo nje - tako da sam potrosio preko 40l slavola - i zafalilo je - to bi bila pozamasna cifra ako bih kupovao.
Nakon toga sam jos zalio svaku sadnicu sa 10 l vode posto nema kise nikako.
4 sadnice u jednom redu sam ostavio za poredjenje bez te prehrane niti cu ih zalivati sa tim ove godine, slikacu ako bude razlike.
Kopriva kao i sve drugo je preradjena kad padne na dno i rastvor ti vise ne peni (naravno kad je pumpica ukljucena bice pene)
Inace koristim se logikom vocnog koma kod proizvodnje rakije - jer je dobrano usavrsen i poznat kod obicnog naroda, a ova mikorbioloska djubriva su isto bakterije ali tu ti proizvodjaci te tajne nece odavati.

vidi sada ja sam krusku posadio tek jesenas i nadjubrio sam bas kako su mi rekli na analizi zemlje i sada kada sam uzimao slavol zastitar mi je rekao da 1l slavola pomesam sa 100l vode to je koncentarcija od 1% neznam samo da li mogu da je unistim ako je toliko prihranjujem sobzirom da je bas dobro nadjubrena da nenapravim kontra efekat.

a ako joj nece nista biti rad sam da je prihranjujem svakih 5 dana

- - - - - - - - - -

koliko sam razumeo Ratka ovo je za folijarno

- - - - - - - - - -

a i stigao mi ledjni atomizer pa bih da ga koristim sto cesce

Da folijarno, a napisao sam ti i kako sam korenu dodao to cu videti ovih dana kako reaguje, inace npr. kruske karmen (sadnice od Miroljubceful) krenule su mi sa listanjem pre jedno nedelju mozda malo jace, vec 2 put skidam pupoljke koji su mi krenuli nisko, i to oni bocni kojima nije bio vidljiv pupoljak spolja.
Ako cesce prehranjujes onda ide slabija doza - i to ima bolji efekat, tako kazu.
Inace na pakovanju slavola pise od 1-2 %, licno ovaj moj sam koristio i preko 10% i ne smeta - cak sta vise brzo se vidi efekat.

Ima li ko iskustvo sa ekstrasolom, kako ga primjenjivati u kruski i koliko puta godišnje? Meni se list u kruške uvrće, zaštitar mi govori da popršćem sa mankozebom, quadris sc, galminom i matchom 050. Dok jedan sajt piše na koji sam preplaćen (da ne reklamiram:)) prskanje abamektin, mankozeb i neko mikrobiološko sredstvo. Uvijek postoji dilema.

Da li mi neko može preporučiti herbicid za travu za mlado voće...a da nije Basta?

Treba ti veca kolicina slavola tj. bakterije koja je u tom rastvoru, zato sipas npr. 20l vode i u tu vodu sipas npr. 1/2l slavola i dodas 1/2kg secera da bakterija ima hrane - tada bi bilo dobro staviti pumpicu za akvarijum u taj rastvor da uduvava vazduh u to jer su to bakterije kojim treba kiseonik za razvoj i razmnozavanje + ce vezati azot iz vazduha
Kada se te pozitivne bakterije namnoze (vidis kad ti rastvor dobro peni - dok radi pumpica) tada dodas koprivu, mnogo brze ce ti odraditi koprivu + ce rastvor biti dosta kvalitetniji
A koliko se secam ti imas kruske, znaci da bi ti bilo dobro u to dodati ili ekstrasol ili taj bacilomix (kada dodajes slavol)
Inace sto god ubacis u taj rastvor gde ima velika kolicina bakterija bakterije ce odraditi taj materijal da bude biljkama odmah usvojiv.
Licno razmisljam da dodam i smesu mesnog i kostanog brasna pa da vidim sta ce se desavati, pored koprive i zivinskog gnojiva.
Npr. dodavanjem maslacka rastvor ces obogatiti i gvozdjem i ko zna kojim jos elementom.

Ratko, lepo si objasnio sve oko koprive i slavola...ali pomenuo si i živinsko đubre....
Koliko njega stavljaš , na tu zadatu količinu vode od 20 litara?
Pitam ovo ....zato što sam se jednom zajebao...stavio sam izgleda previše ...pa su stradale biljke...
A umalo i ja, Majka umalo da me skalpira...ma bilo je to davno...otad nisam to više probao....

Znaci kada se bakterije u buretu namnoze moze se dodati izmedu ostalog i gnoj.
Buduci da velika kolicina bakterija ubrzano razlaze svaku organsku tvar koju ubacimo,moje pitanje je slijedece;
Kakvo gnojivo je najbolje ubaciti u bure sa mikroorganizmima: svjeze,zrelo,raspadnuto u zemlju,humus?

ja ekstrasol obavezno koristim da suzbijem erviniju i snjom nemam nikakav problem i obavezno odstajalu vodu ili bunarsku.u ranijim postovima ima lepo objašnjeno + slike .za ubovića pitanje kolko ferija na pumpu od 12l,to mi reko jedan zaštitar ali nisam smeo da se usudim,ti si prvi ja ćubudem drugi,kazemi zastitar opasno skida kruškinu buvu,a posle toga isprskaš samo vodom da se opere list.

* Ja sam stavio otprilike punu kofu od 10l na nekih 100l rastvora, prskao sam folijarno sa tim mlado lisce kruske u dozi ajde preko 5%, ali preporucujem neka bude 2-3%
* Gnojivo koje imas dostupno je najbolje, ako imas vise vrsta u zavisnosti sta ti treba, u prolece je dobro gnojivo bogato azotom, dok vreme cveta je dobro da ima i kalijuma, mislim da je fosfor vise za kraj leta i jesen, ali bez azota tad [kostano brasno cisto ako ko moze da nabavi - cist fosfor].Gavez je isto kalijum, ne znam kako se slazu bakterije i pepeo od drveta - to cu probati, [kalijum isto] kao i brasno od tucanika [prasina od drobljenog kamena koji se koristi kao tampon kod asfaltiranja], slez je kazu bogat fosforom.
* Kada bakterija odradi svejedno je koje je djubrivo bar ja tako mislim, samo je stvar koliko treba vremena.
* Ferija druze stavljas tek toliko da voda kad je pod prstom bude kako da kazem 'masna' - kreni sa onom fajtalicom za cvece sobno pa dodavaj i gledaj kako list reaguje, ako preteras [vidis da se list menja] ladana voda nabijes pritisak i operes sa njim biljku.
* Cujem da je za to dobar i kalijumov sapun kazu da ga ima po farbarama - licno nisam ga koristio - feri jesam.

- - - - - - - - - -

Cumur je nesagorelo drvo koje je ustvari dehidrirano i sastoji se uglavnom od ugljenika i kazu da je odlican izvor ugljenika za biljku - kazu da biljke nenormalno rastu od njega i njega razmisljam da mesam u rastvor

znaci feri za sudove je dobar za kruskinu buvu

- - - - - - - - - -

cumur hoces da mesas u ovaj rastvor sto si meni dao za prihranu pretpostavljam samleces ga i onda prskati

Probaj ja licno sam samo jedno drvo tretirao jer sam samo na njemu imao buvu - i lagano sa koncentracijom ja sam stavljao par kapi na 2l vode.
Licno sam prvo eksperimentisao na maminim ruzama koje su bile pune lisnih vasi :osmeh:
Sve sto satvljas u rastvor sto je sitnije to bolje.

jos uvek nemam buvu na vocnjaku ali ove tvoje preporuke su odlicne

- - - - - - - - - -

a ovaj rastvor jos nisam poceo da pravim zato sto sam prihranio slavolom sada u nedelju pa se bojim da nenaprvim kontra efekat rekao mi zastitar da tek za 10 dana prihranjujem opet.sta ti mislis Ratko?a evo i kisa pada pa cu videti sta mi se desava

ja ekstrasol obavezno koristim da suzbijem erviniju i snjom nemam nikakav problem i obavezno odstajalu vodu ili bunarsku.u ranijim postovima ima lepo objašnjeno + slike .za ubovića pitanje kolko ferija na pumpu od 12l,to mi reko jedan zaštitar ali nisam smeo da se usudim,ti si prvi ja ćubudem drugi,kazemi zastitar opasno skida kruškinu buvu,a posle toga isprskaš samo vodom da se opere list.
U kom periodu primenjujes ekstrasol?

jos uvek nemam buvu na vocnjaku ali ove tvoje preporuke su odlicne

- - - - - - - - - -

a ovaj rastvor jos nisam poceo da pravim zato sto sam prihranio slavolom sada u nedelju pa se bojim da nenaprvim kontra efekat rekao mi zastitar da tek za 10 dana prihranjujem opet.sta ti mislis Ratko?a evo i kisa pada pa cu videti sta mi se desava
I meni je sve u zacetku, tako sta god ti padne na pamet da probas a ti uradi kao i ja - vezbaj na ruzama :osmeh:

pa nemam ruze brate rodjeni

- - - - - - - - - -

jel mogu karanfili ja bas volim karanfile i volim ljude koji vole karanfile :osmeh:

Nazad
Vrh