Kruška

Nismo se razimeli... Nije crveni pauk.. Znam za njega.. Nisam poneo digitalac da ga slikam..

Običan pauk ne nanosi štete voću, to je korisna životinja jer u paučinu hvata štetne insekte ( i na žalost neke korisne koji ulete, ali ne šteti voću).

Sve je dobro da se djubri kompostom od sampinjona ,po meni , on je dobar ,koliko se secam i mislim da sa njim ne mozes da preteras , i ako bacis par dzakova oko stabla . Cak ces imati i da beres pecurke oko krusaka :)

Običan pauk ne nanosi štete voću, to je korisna životinja jer u paučinu hvata štetne insekte ( i na žalost neke korisne koji ulete, ali ne šteti voću).
Izvinjavam se za:off_topic: ali kada smo kod pauka jel u lešniku ima neki štetan pauk ,moj drugar koji ima lešnike je cele vegetacije opterećen sa nekim paukom da li je on uopšte štetan ili je njega neko loše informisao.Zasad je u 2 godini.

Bilo koji pauk, koji se može uočiti na prvu, golim okom, nije štetočina, jer se hrani insektima. Biljke koristi kao stanište i lovište.

Lijesku napada grinja, koja je kao i sve druge grinje rođaka paucima (po babine linije), pa se zato često nazivaju paucima. One su uglavnom sitne, čak sitnije od crvene voćne grinje (crvenog pauka), pa se prije uoče štete, nego one same. Evo ukratko o toj grinji: http://pinova.hr/hr_HR/baza-znanja/...ita-lijeske/stetnici-lijeske/lijeskova-grinja

Tu grinju nada jedna vrsta korisne stjenice, koja se hrani tim grinjama. Profesor nam je pročao da su u jednom zasadu lijeske, uništavali te stjenice, misleći da one oštećuju lijesku, jer nisu vidjeli pravu štetočinu - grinju. Dok su njega zvali da ustanovi pravo stanje, pomlatili su sve korisne stjenice...

Ovu krušku sam juče slikao kod komšinice ona godinama nije orezana niti se radi ikakva zaštita a svake godine obilno rodi a koja je sorta neznam.
Vlasnica je u Njemačkoj i dođe kad je vrijeme branja.

Nepoznata buba

Zna li neko koja je ovo buba,i kako se efikasno suzbija njena pojava na kruski?Prosle godine mi se pojavila na kruskama u velikom broju nakon cvetanja i mahom jede lisce.Tek tamo krajem juna jula se smanjio broj.Ove godine sam nasao po koju ali tek ce da krenu.Nigde nisam nasao nesto o ovoj bubi.u prirodi je uglavnom sive boje.Vocnjak mi se nalazi pored sumarka

Hvala unapred

295fle8.jpg

Poslednja izmena:
Zna li neko koja je ovo buba,i kako se efikasno suzbija njena pojava na kruski?Prosle godine mi se pojavila na kruskama u velikom broju nakon cvetanja i mahom jede lisce.Tek tamo krajem juna jula se smanjio broj.Ove godine sam nasao po koju ali tek ce da krenu.Nigde nisam nasao nesto o ovoj bubi.u prirodi je uglavnom sive boje.Vocnjak mi se nalazi pored sumarka

Hvala unapred

295fle8.jpg

Neki od listojeda. Spada u lisne pipe. Ima ih tri ili cetiri. Jedan je kruskin, ima srebrni i jos neki. Obicno ne prave neku veliku stetu. Ima samo jednu generaciju, cini mi se... Mozda grijesim.

- - - - - - - - - -

P.S.
Nesto od neonikotinoida.

Hvala puno to je to SREBRNI LISTOJED moze se videti i ovde na linku http://agronomija.rs/2013/smedi-kruskin-srebrni-i-zeleni-listojed-phyllobius-sp/

Samo sto bih dodato da iako deluju bezazleno i da se retko namnoze toliko da stete, na mladim sadnicama kruske od jedne i dve godine umeju da ucine znatnu stetu i da uspore proces razvoja biljke i smanje i uspore vegetaciju. A sa druge strane neonikotinoide bi trebali da izbegavamo zbog pcela, jel ima neka efikasna zamena za to?

Hvala puno to je to SREBRNI LISTOJED moze se videti i ovde na linku http://agronomija.rs/2013/smedi-kruskin-srebrni-i-zeleni-listojed-phyllobius-sp/

Samo sto bih dodato da iako deluju bezazleno i da se retko namnoze toliko da stete, na mladim sadnicama kruske od jedne i dve godine umeju da ucine znatnu stetu i da uspore proces razvoja biljke i smanje i uspore vegetaciju. A sa druge strane neonikotinoide bi trebali da izbegavamo zbog pcela, jel ima neka efikasna zamena za to?

Pa, ne znam sta ti je bezbjednije u toj fazi od npr. Calypsa...

@terekpal: Jabučni cvjetar.

Ove godine ih nisam primjetio u jabukama i kruškama, tako da preskačem suzbijanje ove godine. Inače skidao sam ih sa deltametrin + okvašivač i to isključivo prije cvjetanja.

.............................

Bećarina pusta :mad:terekpal: Jabučni cvjetar.

- - - - - - - - - -

Izgleda da ima više vrsta ili podvrsta istog insekta.Kod mene nešto slično tom "kruškinom listojedu" tj. "jabučnom cvetaru" zovu surlaš i tragajući po netu primetio sam da ima mnogo vrsta raznih surlaša :
http://poljoinfo.com/showthread.php?13048-Surlaš

Nazad
Vrh