Kruška

Bolest ne znam koja je, e sad ovo bih probao nesto dodati na ove druge 2
O tome smo bas komentarisali Knez i ja - mada vise Knez je meni pricao o povijanju bocnih grana pod uglom pribliznom od 90c
Desava se to da pusta te vertikalne lastare jer jednostavno oce da raste, e sad ti to resavas u letnjoj rezidbi kako rece u par prolaza - imas li okvirno neke datume kad to radis?
I da li ih skroz vadis ili ostavljas nesto ako je krenuo vertikalno.
I da li znas sta bi se desavalo da su grane (bocne) pod uglom od 75 c koliko to odlaze rodnost i broj vertikalnih lastara da li se redukuje?

Kad budes u prilici, poslozi slike bolesti po redu, na jednom mjestu, pa cemo ih prokomentarisati (obecao si pomoci) :))).
Zasto ne dovodite grane u 90 stepeni? Ostriji ugao-jaca grana. To vam je poznato.
Lucno povijena grana-lepezasto izbijanje vertikala,najvecih u sredini. ZNACI, NEMOJTE LUCNO SAVIJATI GRANE, I PRAVITE UGAO TACNO 90 STEPENI.
Ciste vertikale ostavljam u odredjenim slucajevima, cijele ili prikracene, u zavisnosti od sorte.

Pod nesto ostrijim kutem bocnih grana kod krusaka nema ili ima u znatno manjoj mjeri tih vertikalnih lastara ili vodopija.
Takve bocne grane su nesto duze od ovih pod 90.
Samim time nisu nista manje rodne a zahtjevaju puno manje energije i rezidbe i manje crpe stablo.
Naravno, sa ostrijim kutem grananja nije moguca ovako gusta sadnja.
Ali za okucnice i manje vjeste hobi vocare manje zahtjevan uzgojni oblik i svakako primjereniji.
Ovo pod 90 je vjecna "borba" koja zahtjeva profesionalni pristup.
Nema razloga da to netko radi za sebe na okucnici.

Hteo bih savet od iskusnijih kako se ponašaju podloge kod težih zemljišta tj malo sa višljim podzemnim vodama i sklonim ležanju vode usled velikih padavina ,po par dana ne uppija ili nema površinske ali zato je blato. Da li je na takvoj podlozi bolje staviti sejanac ili neku drugu podlogu?
Kod nas je vetrovit teren dosta zato bih izbegavao podloge kojima je potreban naslon.na jabuci imam m9 i večita borba iako ima naslon ali zato 106-ica stoji odlično.

Cesto idem u sumu - divlju krusku sam najcesce i vidjao na terenima gde se zadrzava voda - tako da verujem da dobro podnosi vodu - slikacu ti sledeci put kad odem

10987434_349938421878170_2948996548367416332_n.jpg

Evo moje Vilje u 6. godini

Kod nas je vetrovit teren dosta zato bih izbegavao podloge kojima je potreban naslon.na jabuci imam m9 i večita borba iako ima naslon ali zato 106-ica stoji odlično.
Ove godine sam malo eksperimentisao bas oko bujnosti biljke: podloga MM106, pa posrednik (10-20cm) mi je MM26 i onda sorta, samo me muci jel duzina posrednika dovoljna da smanji bujnost vocki.

Druže nisam kompetentan da ti dam odgovor,jedino što se tiče podloge bar za moj ukus mi se čini da su jabuke ukusnije na M9 .Žena kaže da lupam da mi se čini a ja osetim razliku:sta:
Prošle godine sam sam ubacio u jedan deo voćnjaka i M26 pa ću videti ove godine kako se ponaša. Mislim da malo zanemarujemo podloge ali naravno treba utvrditi na sopstvenom terenu koja se podloga najbolje pokaže.

Jel pratite let i odlaganje jaja kruškine buhe? Redovan pregled grana, praćenje odlaganja i razvoja jaja sad je pod obavezno. Sad kad ugrije kreće borba sa tom malom dosadnom buhom.

Cime sad radis, ili radite, imam neku preporuku Abastate, okvasivac i kaolinska glina naravno ako su jaja polozena i u odgovarajucem stadijumu.

Glinu je trebalo već odradit pred ili na samom početku odlaganja jaja. Još ne znam sa čim ću radit. Vertimec je siguran, Actara... Srezali su nam pesticide nemilo.

Trebalo je ranije , da, ali nije lose ni sada, tj kad prestane kisa, s obzirom da je polaganje jaja dosta razvuceno zbog hladnog vremena.

Sreća, pa imaga buve nema puno u zasadima gde je vršena korektna zaštita. Inače, bilo bi dosta teško je suzbiti.

Cime Vi sad u fazi bubrenja pupoljka prskate kruske...?
Sta se kao najbolje pokazalo...?
Ja sam trazio nesto po apotekama ali oni nista nemaju sto meni treba.

Odlična konbinacija ti je primjer Mankozeb wp+ indar 5ew ili delan 700 wdg+ stroby wg ili možda antracol wp + chorus wg i još jedan Fond 12e+ neki od gore navedenih preventivnih fungicida.

Danas oprskao kruske antracolom i chorusom...
Pojavio se neki pauk po kruskama.. Da li je on opasan? Nije crveni..

Nismo se razimeli... Nije crveni pauk.. Znam za njega.. Nisam poneo digitalac da ga slikam.. Lici na najobicnijeg pauka.. Neznam dal ima jos neka vrsta koja je nepozeljna ?

Nazad
Vrh