Naravno da svako računa na neki profit, bilo koji da se posao uzme u obzir. Mirko druže, to "dranje" što se cena tiče ipak zavisi od malo više faktora ,i iz kojeg se ugla gleda. Dule ti je pomenuo vrućine, a ja sam već pisao da sam prvu turu od 150kom uzeo 2 februara, a 9 februara kod mene a naravno i kod većine nas mraz od -25C. Ja pokušao da zaptijem sve otvore u štali gde su bili pilići, a od kondenzacije počeli da lede zidovi iznutra. Jedan boks gde su bile ranije svinje pregradio daskama, prekrio starim ćebadima i filcom, a dve sijalice "kvočke" od 250W i jedna obična od 150 W non-stop radile.
Molio boga da ne uvedu restrikcije, imam agregat ali da premostim na neki kraći period, ali duži.... Još napravio uz pomoć releja i izvadio iz stare igračke za decu deo koji svira na baterije, pa kad nestane struje rele premosti i uključi da počne da svira noću i probudi me da palim agregat ....
E sad, pričam ja to koleg(z)i sa posla, koji i svira sa orkestrom po svadbama i ispraćajima, i uzima piliće od mene i pita me koliko izađe pile posle dva meseca što se bakćeš sa njim, ja kažem prosek 2.5 kg x 260 din=650 din pile ( bez glave i nogu, na tri rate pošto uzimaju od 5 do 10 kom). On se nasmeje i kaže pa meni najjeftinija pesma od 2 minuta posla, kad ukrademo jednu strofu, 500 din, tuđu struju trošimo, tuđu hranu i piće takođe, a ti se mlatiš sa tim, svašta, batali to i kupi daire pa aj sa nama

. Eto, po njemu ne bi mu to palo na pamet da radi, ali ja, tačnije mi jer radim sa suprugom koja je na birou 20g i tamo će i penziju dočekati, a fala bogu troje dece.
Inače, iako živim na selu, najveći kupci su mi upravo sa sela, gde god iz kuće radi i muž i žena, a ovde dobre plate, ni jednoj ne pada na pamet da da se bakće ni sa pilićima na sa ćurkama. I ja da imam veze ili para da zaposlim ženu za 55-60 000 din kolike su im ovde plate, pristao bi u sudu da potpišem da me uhapse i otpuste sa posla ako i za sebe odgajim jedno pile, a kamo li za prodaju.
E sad, ja u toj plati imam kakvu takvu odstupnicu, ali ljudi koji od ovoga žive,SAMA, VALJEVAC i ostali, nek im je bog u pomoći. Naravno na veći broj komada kako svi gledaju i manja zarada se isplati, ali koliko nas u ovoj zemlji možemo, i što je je još gore KOME da proizvedemo i prodamo mesečno po 10 000 pilića, pa da nam i 10 dinara ostane po piletu, super. Možda par njih, ali zar ostali manji, ne mislim na sebe već koji se samo time bave, treba da pocrkaju. Po tome gledano, dva-tri tajkuna treba da otkupe po 5000 ha zemlje u Vojvodini, da obezbede prinos od 10 t/h, i njima ako je proizvodna cena 15 din/kg, po 16 da prodaju deeeebelu zaradu će imati, ali šta onda sa onima koji sad čekaju cenu od 35-40 din, i još pomoć od države zbog suše i subvencije, ali ne i da im se ta država slučajno meša u izvoz, ali to je već za neku drugu temu.
Izvin'te na gušenju, pozdrav