Petrović: Krediti će utrostručiti agrarni budžet
Thursday, 07 July 2011
BEOGRAD (Tanjug) - Ove godine je stavljen znatno veći akcenat na kredite poljoprivrednim proizvođačima sa namerom da se agrarni budžet utrostruči, izjavio je ministar za poljoprivredu i trgovinu Dušan Petrović. "Agrarna politika u Srbiji sada ima potpuno drugačiji pravac, ali 100 dana rada novog Ministarstva poljoprivrede i trgovine nije dovoljno za sagledavanje njenih efekata", izjavio Petrović za sutrašnji broj nedeljnika "Novi magazin".
"Stvaranje prostora za subvencionisane kredite u iznosu od 2,7 milijardi dinara napravilo je pravu buru zbog toga što je bilo neophodno napraviti određenu vrstu preraspodele sredstava za subvencije", rekao je on.
Petrović je podvukao da je ideja sa poljoprivrednim kreditima u stvari bila da se agrarni budžet, u vrednosti 20 milijardi dinara, utrostruči.
"Mi smo generisali bankarski kapital koji može da dostigne čak 40 milijardi (dinara). Videćemo, naravno, kako će sve to da izgleda u privrednom životu. Krenulo je pre nekoliko dana i prvi rezultati su ohrabrujući", rekao je Petrović.
"Poljoprivredni krediti su otvorili mogućnost da ljudi uzmu najjeftiniji novac koji postoji u Srbiji kako bi ušli u različite vidove poljoprivredne produkcije. Pedeset hiljada evra je ozbiljan kapital. Sada, ko želi, do tog kapitala može da dođe na najjeftiniji mogući način", naglasio je ministar poljoprivrede i trgovine.
"Balans između razvojne politike, koja je neophodna da bismo napravili snažnu ekspanziju u proizvodnji i izvozu, s jedne strane, i zahteva da se pomogne što većem broju ljudi, s druge, uvek zahteva određene kompromise".
"Druga činjenica je da je rekonstrukcija Vlade napravljena kada je setva već počela i kada je poljoprivredna politika trebalo već da bude definisana, a mi smo to morali, ne u hodu, već u trku da učinimo. I promenili smo sve što se moglo promeniti", kazao je ministar.
"Postoje ohrabrujući znaci, jer mislim da smo potpuno jasno sagledali šta u poljoprivredi strateški treba da se desi i mi ćemo to činiti", istakao je Petrović.
Ministar je kazao da očekuje da će na jesen postojati jasan plan za navodnjavanje, i to milion hektara, samo u prvoj fazi, naspram sadašnjih svega 100.000 hektara koliko se u Srbiji danas, prema zvaničnim podacima, navodnjava.
" U drugoj fazi treba da dođemo do 2,5 miliona hektara", kazao je Petrović, dodajući da postoje i vrlo ozbiljni planovi nekoliko kompanija da uđu u proizvodnju veštačkog đubriva.
"Treće, već do kraja godine imaćemo ozbiljne pomake u unapređenju naših poljoprivrednih instituta. Tu imamo neverovatan potencijal", precizirao je Petrović.
"Sa ta tri stuba, uz obezbeđivanje jeftinog novca kao krvotoka poljoprivrede, mislim da ćemo u bitno drugačijoj atmosferi i u drugačijem ekonomsko-političkom okviru ući u 2012. godinu", zaključio je Petrović.