Kratoročni i dugoročni krediti za poljoprivredu

Od papira ti treba sledece: Potvrda da si aktivno poljoprivredno gazdinstvo, iz banke, promet na tekucem racunu u zadnjih godinu dana, setvena struktura od trezora, uverenje od poreskog da si izmirio poreze i profaktura masine koju kupujes. Ako su u PDV-u i potvrda o evidentiranju u PDV. Sve to poneses, odes u banku, oni ti daju njihove formulare, popunis, ispotpisujes i cekas 15-20 dana da ti kazu da li ce ti dati ili nece.

Za traktor, preko subvencionisanog kredita od strane drzave, hipoteka je kupljena masina. Tako su meni rekli.

A kako ide kod zemlje?
Koju sumu odprilike daju ako imamate iskustva eto npr. ako neko radi 30Ha i hoce da kupi jos!

Petrović: Krediti će utrostručiti agrarni budžet Postavio Dejan Budić Thursday, 07 July 2011
dusanpetrovic3.jpg
BEOGRAD (Tanjug) - Ove godine je stavljen znatno veći akcenat na kredite poljoprivrednim proizvođačima sa namerom da se agrarni budžet utrostruči, izjavio je ministar za poljoprivredu i trgovinu Dušan Petrović. "Agrarna politika u Srbiji sada ima potpuno drugačiji pravac, ali 100 dana rada novog Ministarstva poljoprivrede i trgovine nije dovoljno za sagledavanje njenih efekata", izjavio Petrović za sutrašnji broj nedeljnika "Novi magazin".
"Stvaranje prostora za subvencionisane kredite u iznosu od 2,7 milijardi dinara napravilo je pravu buru zbog toga što je bilo neophodno napraviti određenu vrstu preraspodele sredstava za subvencije", rekao je on.

Petrović je podvukao da je ideja sa poljoprivrednim kreditima u stvari bila da se agrarni budžet, u vrednosti 20 milijardi dinara, utrostruči.

"Mi smo generisali bankarski kapital koji može da dostigne čak 40 milijardi (dinara). Videćemo, naravno, kako će sve to da izgleda u privrednom životu. Krenulo je pre nekoliko dana i prvi rezultati su ohrabrujući", rekao je Petrović.

"Poljoprivredni krediti su otvorili mogućnost da ljudi uzmu najjeftiniji novac koji postoji u Srbiji kako bi ušli u različite vidove poljoprivredne produkcije. Pedeset hiljada evra je ozbiljan kapital. Sada, ko želi, do tog kapitala može da dođe na najjeftiniji mogući način", naglasio je ministar poljoprivrede i trgovine.

"Balans između razvojne politike, koja je neophodna da bismo napravili snažnu ekspanziju u proizvodnji i izvozu, s jedne strane, i zahteva da se pomogne što većem broju ljudi, s druge, uvek zahteva određene kompromise".

"Druga činjenica je da je rekonstrukcija Vlade napravljena kada je setva već počela i kada je poljoprivredna politika trebalo već da bude definisana, a mi smo to morali, ne u hodu, već u trku da učinimo. I promenili smo sve što se moglo promeniti", kazao je ministar.

"Postoje ohrabrujući znaci, jer mislim da smo potpuno jasno sagledali šta u poljoprivredi strateški treba da se desi i mi ćemo to činiti", istakao je Petrović.

Ministar je kazao da očekuje da će na jesen postojati jasan plan za navodnjavanje, i to milion hektara, samo u prvoj fazi, naspram sadašnjih svega 100.000 hektara koliko se u Srbiji danas, prema zvaničnim podacima, navodnjava.

" U drugoj fazi treba da dođemo do 2,5 miliona hektara", kazao je Petrović, dodajući da postoje i vrlo ozbiljni planovi nekoliko kompanija da uđu u proizvodnju veštačkog đubriva.

"Treće, već do kraja godine imaćemo ozbiljne pomake u unapređenju naših poljoprivrednih instituta. Tu imamo neverovatan potencijal", precizirao je Petrović.

"Sa ta tri stuba, uz obezbeđivanje jeftinog novca kao krvotoka poljoprivrede, mislim da ćemo u bitno drugačijoj atmosferi i u drugačijem ekonomsko-političkom okviru ući u 2012. godinu", zaključio je Petrović.

Bombastična predizborna lupetanja.
Ali ovo mi se najviše svidja"postoje i vrlo ozbiljni planovi nekoliko kompanija da uđu u proizvodnju veštačkog đubriva."pa sve smo to imali dok oni nisu došli na vlast uništili su i rasprodali postojeće fabrike i sada će neki stranci da nam proizvode veštak Oni stvarno misle da smo idioti.::jako_besan:::zli:

Petrović: Krediti će utrostručiti agrarni budžet
Thursday, 07 July 2011
dusanpetrovic3.jpg
BEOGRAD (Tanjug) - Ove godine je stavljen znatno veći akcenat na kredite poljoprivrednim proizvođačima sa namerom da se agrarni budžet utrostruči, izjavio je ministar za poljoprivredu i trgovinu Dušan Petrović. "Agrarna politika u Srbiji sada ima potpuno drugačiji pravac, ali 100 dana rada novog Ministarstva poljoprivrede i trgovine nije dovoljno za sagledavanje njenih efekata", izjavio Petrović za sutrašnji broj nedeljnika "Novi magazin".
"Stvaranje prostora za subvencionisane kredite u iznosu od 2,7 milijardi dinara napravilo je pravu buru zbog toga što je bilo neophodno napraviti određenu vrstu preraspodele sredstava za subvencije", rekao je on.

Petrović je podvukao da je ideja sa poljoprivrednim kreditima u stvari bila da se agrarni budžet, u vrednosti 20 milijardi dinara, utrostruči.

"Mi smo generisali bankarski kapital koji može da dostigne čak 40 milijardi (dinara). Videćemo, naravno, kako će sve to da izgleda u privrednom životu. Krenulo je pre nekoliko dana i prvi rezultati su ohrabrujući", rekao je Petrović.

"Poljoprivredni krediti su otvorili mogućnost da ljudi uzmu najjeftiniji novac koji postoji u Srbiji kako bi ušli u različite vidove poljoprivredne produkcije. Pedeset hiljada evra je ozbiljan kapital. Sada, ko želi, do tog kapitala može da dođe na najjeftiniji mogući način", naglasio je ministar poljoprivrede i trgovine.

"Balans između razvojne politike, koja je neophodna da bismo napravili snažnu ekspanziju u proizvodnji i izvozu, s jedne strane, i zahteva da se pomogne što većem broju ljudi, s druge, uvek zahteva određene kompromise".

"Druga činjenica je da je rekonstrukcija Vlade napravljena kada je setva već počela i kada je poljoprivredna politika trebalo već da bude definisana, a mi smo to morali, ne u hodu, već u trku da učinimo. I promenili smo sve što se moglo promeniti", kazao je ministar.

"Postoje ohrabrujući znaci, jer mislim da smo potpuno jasno sagledali šta u poljoprivredi strateški treba da se desi i mi ćemo to činiti", istakao je Petrović.

Ministar je kazao da očekuje da će na jesen postojati jasan plan za navodnjavanje, i to milion hektara, samo u prvoj fazi, naspram sadašnjih svega 100.000 hektara koliko se u Srbiji danas, prema zvaničnim podacima, navodnjava.

" U drugoj fazi treba da dođemo do 2,5 miliona hektara", kazao je Petrović, dodajući da postoje i vrlo ozbiljni planovi nekoliko kompanija da uđu u proizvodnju veštačkog đubriva.

"Treće, već do kraja godine imaćemo ozbiljne pomake u unapređenju naših poljoprivrednih instituta. Tu imamo neverovatan potencijal", precizirao je Petrović.

"Sa ta tri stuba, uz obezbeđivanje jeftinog novca kao krvotoka poljoprivrede, mislim da ćemo u bitno drugačijoj atmosferi i u drugačijem ekonomsko-političkom okviru ući u 2012. godinu", zaključio je Petrović.
Nije mi jasno ko ce dizati te kredite,da se kupi repromaterijal,dozvoljeno je samo na godinu dana,nafta ne moze da se uzme preko tog kredita,ne moze da se refinansira stari (bar za sada ne moze)ne moze da se kupi polovna masina,samo nova,ne moze kes...i kome je to pomoc?banci ili poljoprivredniku?Normalno da mora hipoteka kao sredstvo obezbedjivanja i svi uslovi koja Banka trazi....

Ovi se ebaš spremaju za izbor,pa nismo baš toliko naivni.
lepo nas žele uvući u što veće dužničko robstvo pa da lakše vladaju.Nažalost veliki deo poljoprivrednika će biti primoran da uzme te "super povoljne"kredite.
jedva čekam da vidim tih milion ha što se navodnjavaju,bar se nadam da ću do penzije doživeti.Pa nisu u stanju struju u atar da dovuku i puste vodu iz zaparloženih kanala koji su napravljeni za tu namenu ali se ne koriste tj nisu se nikad ni koristili.
Veliki neki pesimista ovaj ministar.

Lepo bi bilo kad bi mogle i polovne mašine da se kupe na neki povoljan kredit, mislim da bi na taj način mnogo više ljudi imalo koristi.
Ima puno malih gazdinstava kojima su nove mašine još uvek nedostižne po ceni i neisplative zbog malih površina, ali bi polovne bile sasvim zadovoljavajuće...

Ne moze polovno,samo novo,tj moze polovno pitao sam u Intezi ali je kamata 24 posto,nema veze da li je od fizickog,ili pravnog lica...

Danas sam bio u Komercijalnoj banci da se raspitam za kredit. Od papira treba kako je rekao DusanA i ako odobre upis hipoteke (oko 21000 dinara), osiguranje obavezno, dve menice i ako nemate račun kod njih mora da se otvori novi. Oko osiguranja ima caka da se ne može ostvariti povraćaj od 40% pošto je zemlja pod hipotekom. Po ovima iz banke ovaj kredit je najbolje uzeti za nabavku mehanizacije jer u tom slučaju ona služi kao zaloga. Kredit se rešava u roku od 20 dana.
Ostale banke koje su potpisale sa ministarstvom ugovor još ne odobravaju kredite (bar ovde kod mene), a iz razgovora sa njima izgleda i da neće.

Meni su preliminarno odobrili kredit za traktor u kom. banci, danas banka ima odbor, pa kada prodje tamo, salju ministarstvu da i oni to potvrde. To ce sve da traje jos 10-15 dana.

Meni je odobren kredit za kupovinu traktora preko Komercijalne banke, od nedelje potpisivanje papira i slicno. Eto proslo je preko mesec dana, ne znam da li je to brzo ili sporo, ali meni se oteglo.

imam jedno pitanje.imam registrovano gazdinstvo.imam i kredit,e sad dali ja mogu da prekinem gazdinstvo?mislim dali to ima neke veza sa kreditom?jer kad sam dizao kredit trazili su mi dali imam registrovano gazdinstvo...

Kredit je vezan za određeno ime ,a ne direktno za gazdinstvo.Da imaš gazdinstvo je bio samo jedan od uslova da bi ga mogao dobiti.

Ljudi, imam ideju da sadim oko 3 hektara voca (Kruska, Jabuka, Nektarina) oko 6000 stabala.
Da li neko od vas ima informaciju postoji li kakva kreditna podrska vezana za podizanje zasada voca ??

Poslednja izmena od urednika:
Ministarstvo ti daje bespovratan novac za sadnice samo moraš ispuniti 101 uslov.
Svaka banka ima te kredite a probaj sa fondom za razvoj (ako ga imate) mislim na Srbiju mi u Vojvodini imamo pokrajinski i tu su bili uslovi 1,8-2% na godišnjem nivou sa 3 godine grejs perioda.

Legao subvencionisani kredit, uplacen traktor. Sada jos samo da nas pozovu iz NS da ga teramo kuci. Banka je trazila zalogu na traktor (placa se 3000,00din) i kasko osiguranje na traktor (30.000-40.000din). Ostali troskovi su NULA.

Nazad
Vrh