Kratoročni i dugoročni krediti za poljoprivredu

Tačno,kod mene su ušli i izašli jer kravu lako mogu da realizuju

Mom drugu su rekli u Prokredit da više ni ne daju nikakve kredite za one koji imaju manje od 30ha zemlje ako nemaju stoke ili neke druge prihode.

Kratkorocni sa 5% jesu povljni kad se sve uzme u obzir. Daleko je isplatnjivije uzeti repromaterijal tako nego na paritet.

Pitanje za Bubu, b_a_t_a i steva 1984
Radite dosta zemlje, da li je sto ste uzeli kredite za traktore bilo zbog toga sto niste imali dovljno gotovog novca ili se ucinilo povoljnijim ici na 5 godina preko banaka?

Moj odgovor je prost-nisam imao dovoljno novca a i pride sto mi se ovo ucinilo relativno povoljnom investicijom jer ko zna kada cemo opet imati priliku da uzmemo kredit sa takvom kamatom. Primera radi, letos sam takodje gruber uzeo na kredit jer nisam hteo da dajem zivu lovu iz nekih meni poznatih razloga. Uzeo sam na minimalno koliko sam mogao 2 godine kredit koji nije sa subvencionisanom kamatom i kamata mi je za te 2 godine 22% sto je izrazito nepovoljno ali je meni licno odgovaralo u datom momentu i pristao sam na to.

Ja pitam iz prostog razloga.
U dogovoru sa jednim vlasnikom zadruge ako uzmem robu svu kod njega može da mi spusti za 5 % vrednost.Sigurnije mi je da uzmem kredit i sačuvam gotovinu na isto izađem (kako sam planirao).
veštak je 41000 din tona na leto 465 e na jesen 480 to je 15% i 20 skuplje,najgora stvar vezan si za evro ako ode gore procenti se povećavaju ako pada ( sumnjam) onda je dobro, ali mislim ni u naučno fantastičnom scenariju euro ne može da padne 10%.
Bubu ovo 22% je ::lose::
Što se tiče traktora ja čekam (još se nadam) uredbu ako bude povraćaj pada kupovina 40% +18 PDV to je oko 51% na osnovnu cenu.Ako ne bude gledaću da uzmem taj sa subvencionisanom kamatom (mada mi više odgovara prva varijanta). Pare na kamatu bar nešto da se izvuče.

@Bubu
Ovo sam pitao jer sam negde procitao da radis 60kj, pa sam zeleo da znam da li si mogao ili ne sa tom povrsinom kupiti za gotove pare traktor od ~45000 evra.

Kod mene, cuo sam, nije jos provereno, da je za vestacko dubrivo 8% (vezivanje za evro), uzeo si 100, vracas 108 na jesen, sto nije lose ako je istinito.

@bojcetic

S' obzirom da imam rashode na drugim stranama, drzim stoku (zato sto je otac uporan) koja bas i nije rentabilna i svake godine kupujem sitnu mehanizaciju i trudim se da prosirujem posed nisam nikako bio u prilici da ga platim kesom. Da su mi prohtevi bili manji, za novi 577 DV bih se jos nekako i skrpio...

@Bubu
Ok, sve mi je jasno. Imam ja strica koji kako je losija cena mleka i svinja sve vise ulaze u tu proizvodnju, a nije svestan da 10 godina samo taba u mestu (zapravo nazaduje) upravo zbog toga.

Inace da su nama krediti kao u Nemackoj od 2-4% godisnje svi bi se odlucili na kredit i vozili stalno nove masine.

ljudi ja procitah sve a sad tek nista mi nije jasno, :sta:ja bih uzeo kratkorocni kredit na 1god.na iznos od 300000din.koja je najniza kamata na koju mogu da racunam i u kojoj banci?

Kamata je ista u svim bankama koje rade sa poljoprivrednicima (tj koje imaju ugovor sa ministarstvom), 5% (dinarsko zaduženje).

nemoj mnogo da izmišljaš
Post je spojen: [time]1300536514[/time]

otkud ovaj post :sta:
majakg je napisao(la):
nemoj mnogo da izmišljaš
Post je spojen: [time]1300514914[/time]

I ja sam se cudio,sve gledam a nikako da pronadjem vezu sa nekim postom iz ove teme :sta:

bojcetic je napisao(la):
Kratkorocni sa 5% jesu povljni kad se sve uzme u obzir. Daleko je isplatnjivije uzeti repromaterijal tako nego na paritet.

Pitanje za Bubu, b_a_t_a i steva 1984
Radite dosta zemlje, da li je sto ste uzeli kredite za traktore bilo zbog toga sto niste imali dovljno gotovog novca ili se ucinilo povoljnijim ici na 5 godina preko banaka?
Malo kasnim sa odgovorom.E ovako mi smo do pre 5-6- godina bili na malom traktoru i nesto prikljucaka posto brat nije imao nikakvu perspektivu da radi negde kupili smo starog rusa sredjenog tanjiracu,zitnu sejalicu i plug vogel i krunjac za kukuruz jer cale nije imao para da kupi pa smo digli kredit poceli smo polako da povecavamo povrsinu i krenulo je nesto novca iz usluga i kroz 2 godine prodamo rusa 79 godiste ustedili dodali za rusa 94 godiste kako je krenulo uzimanje vise arende a samim tim i usluga uleteli smo u investiciju kupovine jos jednog traktora sestaka iz sopstvenih para i nesto smo prodali od prikljucnih masina da bi imali dovoljno tako da mogu istovremeno usluge da budemo konkurentni i svoju zemlju da radimo.Posto nismo mogli da secekamo da otplatimo na vreme kredit kupili smo kombajn jer nisam mogao vise da molim ljude sa skoro 100 jutara zemlje da nam kombajniraju uvek su me vukli po 10 dana padne kisa mislim neznam ni sam sto su to radili pa sam bio prinudjen da zovem ozbiljne kombajnere iz drugog mesta ujedno smo hteli da radimo usluge kombajniranja i svoje kupili smo i kombajn na kredit nisam mogao zmaja da kupim jer u selu ima dva deutz-fahr-a jedan john deere pa da bi bio konkurencija morao sam zapadni kombajn da kupim sve u svemu nasa investicija u prikljucne masine je izasla oko 60000 evra za te pare sam mogao kupiti nov zapadni traktor oko 100-120ks ovako imam sve sto mi treba.
Malo sam oduzio i otisao u :off_topic: sad

Nazad
Vrh