Kompostiranje

:ppozdrav:
Miladine koliko sam ja ovo razumeo sem komposta nema drugih djubriva.Ubacis kompost i samo zalivas i to je to.Ide doduse i ova vodica ili sta je vec ali to jos niko nije radio nego je samo cuo i ultimativno tvrdi da ima recept za svetsku krizu.Ja licno u to sve neverujem ali ajde da vidimo to svojim ocima.Ne zelim da nikog vredjam ovo je samo moj stav ali nije realno ocekivati ovako nesto,bar ne u ozbiljnoj proizvodnji.Hanza druze prvo skoci pa reci hop.:cool:

Kolege vidim da se polemika izoštrila. Nebih ja ulazio u te prepirke dali je reklama ili nije, dali je kompost dobar, to se može dokazati samo na jedan način, a to je pošto ja radim samo plastenike pa ću tako i objasniti. Ako u plasteniku ima 4 reda paprike dva reda se nađubre sa mineralnim đubrivom + stajnjak, druga dva reda se nađubre istom količinom mineralnog đubriva + kompost ali pet puta manjom količinom jer neko je gore naveo da je kompost pet puta jači od stajnjaka, a u drugom plasteniku tako isto nađubriti ali kontra redove da bi se izbjegla moguća razlika zbog položaja sunca. Sve ostale radnje zaljevanje, prihrana, zaštita itd. mora biti sto posto ista. Samo tako je mjerodavno poređenje a sve drugo je nepouzdano.

Miladine, vestacko djubrivo-humus-glistenjak (pa cak i kompost mislim) je neprihvatljivo. Samo to po meni nevalja u Tvom primeru, inace jeste samo tako uporedjivanje pod istim uslovima daje, tj. je pravi pokazatelj.....narocito u kontrolisanim uslovima-plasteniku, to je idealno. Inace si jako u pravu, sto cak,
kazem.
I jos nesto, NE jaci nego kvalitetniji. Govorim za humus-glistenjak.
pozz

Miladine, vestacko djubrivo-humus-glistenjak (pa cak i kompost mislim) je neprihvatljivo. Samo to po meni nevalja u Tvom primeru, inace jeste samo tako uporedjivanje pod istim uslovima daje, tj. je pravi pokazatelj.....narocito u kontrolisanim uslovima-plasteniku, to je idealno. Inace si jako u pravu, sto cak,
kazem.
I jos nesto, NE jaci nego kvalitetniji. Govorim za humus-glistenjak.
pozz
Što se tiče humusa od glista kako sam pročitao iz knjiga on je jači od domaćeg stajnjaka ali toga je malo na tržištu kod mene a da bi sve to isprobao kako treba za to treba puno godina. Ja neznam možda je i ovaj kompost najbolji ali ja ga nemogu praviti, ja se držim strogo proizvodnje povrća (krastavac i paprika u plasteniku) i kupujem gotovo đubrivo. Kad na mom tržištu bude bilo komposta ja ću ga isprobati a dotle pošto nemam svog stajnjaka za sada koristim živinski briket u vrećama koji je kod nas 5-6E/25kg i ta vreća ide na 100m2, i još da dodam da netreba uvijek gledati koje je đubrivo najbolje nego treba gledati za koji ulog možeš izvući najbolju dobit.

Što se tiče humusa od glista kako sam pročitao iz knjiga on je jači od domaćeg stajnjaka ali toga je malo na tržištu kod mene a da bi sve to isprobao kako treba za to treba puno godina. Ja neznam možda je i ovaj kompost najbolji ali ja ga nemogu praviti, ja se držim strogo proizvodnje povrća (krastavac i paprika u plasteniku) i kupujem gotovo đubrivo. Kad na mom tržištu bude bilo komposta ja ću ga isprobati a dotle pošto nemam svog stajnjaka za sada koristim živinski briket u vrećama koji je kod nas 5-6E/25kg i ta vreća ide na 100m2, i još da dodam da netreba uvijek gledati koje je đubrivo najbolje nego treba gledati za koji ulog možeš izvući najbolju dobit.
Od koje firme koristis taj briket ja sam koristio od morskih galebova ali ga nema vise u prodaji.....

Od koje firme koristis taj briket ja sam koristio od morskih galebova ali ga nema vise u prodaji.....
Evo malo prije sam razgovarao sa menadžerom Yara đubriva i on mi savjetuje Fertor mislim da je Mađarske proizvodnje a ja sam koristio Italijanske proizvodnje, stim da je Italijansko vreća 25kg 5-6 E a Mađarsko 8,5E.

Razumem Miladine sta zelis da naglasis, zivot je jedno-teorija tj. mogucnosti (novcanici) drugo i tu se slazemo naravno. Treba gledati i dobit, naravno.
pozz

Evo malo prije sam razgovarao sa menadžerom Yara đubriva i on mi savjetuje Fertor mislim da je Mađarske proizvodnje a ja sam koristio Italijanske proizvodnje, stim da je Italijansko vreća 25kg 5-6 E a Mađarsko 8,5E.

Ako hoćeš dobro đubrivo onda uzmi Plantela organik puno je bolje samo što je malo skuplje.

Poslednja izmena:
Ako hoćeš dobro đubrivo onda uzmi Plantela organik puno je bolje samo što je malo skuplje.
Nema kod mene tog đubriva ima samo Fertor i Stallatico.

---------- Poruka napisana 22-11-11 u 16:54 ---------- Prethodna poruka je 21-11-11 at 21:17 ----------

Evo danas sam kupio kokošiji organski stajnjak ITALPOLINA 4 N 4 P 4 K+ 70,7 organske materije. Cijena je 6 eura/25kg

@Miladin, za neku pribliznu cenu da si kupio humus-glistenjak,,eee, to bi bila prava stvar za Tvoje plastenike, samo kazes da kod Tebe nema te robe (nazalost)

Nisam čuo da neko ovdje prodaje glistenjak a i da ga ima bio bi vjerovatno skuplji od ovoga.

Imam od tovnih pilića djubre, u stvari tu je gomila piljevine i malo djubreta kroz njega, izbacio sam ga na gomilu i po malo bacio veštaka kroz njega i dobro nalio vodom, zanima me da li bih ubrzao malo proces ako bih ga prekrio najlonom?

Pa ako bi bilo celuloze da pomogne proces sagorevanja onda bi bilo brze.Ako se djubrivo pusi na ovim hladnim danima proces je u toku ,a ako je hladno izmesati ga sa slamom i politi ga toplom vodom...

Pa ako bi bilo celuloze da pomogne proces sagorevanja onda bi bilo brze.Ako se djubrivo pusi na ovim hladnim danima proces je u toku ,a ako je hladno izmesati ga sa slamom i politi ga toplom vodom...

Kako misliš celuloze, u ovome ima jedno 90% piljevine od drveta, što se tiče temperature ja sam danas u kratkim rukavima išao oko kuće, mislim da je bilo oko 17-18 stepeni.

Kako misliš celuloze, u ovome ima jedno 90% piljevine od drveta, što se tiče temperature ja sam danas u kratkim rukavima išao oko kuće, mislim da je bilo oko 17-18 stepeni.
Nismo se razumeli ako ima piljevine ne treba dodavati slamu,a treba proveriti tempereaturu djubriva a ne spoljnu.Ako je djubrivo hladno onda "zalivaj djubre" toplom vodom par dana dok "ne pocne da radi"

Samo još jedna stvar u stvari osnovno pitanje, da li da ga pokrivam najlonom, jer time ću malo i smrad da regulišem?

Nazad
Vrh