Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Kada pročitaš, sve ovo biće ti jasno, ko beli dan.Kako najlakše da napravim kompost?
Sad preko zime skuckaj komposter od dasaka i cekaj proleceKako najlakše da napravim kompost?
Zdravo narode svaka cast za temu! evo par linkova koji su meni dosta pomogli.
http://www.baneprevoz.com/e-knjige/Zeleni-alati-za-odrzivu-revoluciju_3824/http://www.baneprevoz.com/e-knjige/Strucnjak-za-vrt-Kompost_3316/
PS ako nesto nevalja izvinite! ovo je mi je prvo postavljanje linkova
Zahvaljujem na linkovima. Izuzetno korisni. E knjiga Kompost nažalost nije trenutno dostupna za download. Ako je netko ima skinutu, molim ako je može poslati na adresu iwanho1@gmail.com, ili na neki drugi način načiniti dostupnom.
Cunami brate pa pravi biznis! od toga ameri tuku lovu ko ludija sam ove godine napravio 12 tona komposta i mislim da nema para da se plati to ,zato sto sam radio bas kako treba npr kosio sam fudbalsko igraliste i kupio pokosenu travu,kosi se skolkso dvoriste ja kao komsija ponudio se da lupim travu , e sad nemozze samo trava u kompost palim kola idem u sumu skupljam lisce ,ganje , pa kaze treba mlo kokosinjaka,al od domaci koka pa cisti kokosinjce po selu, tako i sa pepelom od drveta , a kreca pa ovoga pa onoga , pa kazu dobra kopriva da se stavi u kompost ja brze bolje kosi pa donosi pa redjaj , pa sitni ,pa zalivaj pa prebacuj 1 ,2 ,3 ,4,5 puta , pa tako nekoliko puta i stvarno mene ledja vise neboleee
A zar to nije čudo:
- kada se zemljište bašte nikada ne prekopava niti ore;
- kada se sirovi i teški stajnjak nikada ne razbacuje po bašti;
- kada se mineralna đubriva ne dodaju zemlji ni u jesen, ni u proleće (nikada);
- kada korova u lejama nema i nije potrebno trošiti vreme i snagu u borbi protiv njih;
- kada se plodnost zemlje iz godine u godinu povećava;
- kada prinosi malo zavise od vremenskih uslova i klime, a prema rodu 3-5 puta premašuju prinose zemljoradnika zaraženih „generičkim ludilom“, kako se izrazio Gercen, obrađujući svoje bašte, poput svih, primenjujući tradicionalne metode zemljoradnje.
Baš takvu baštu imam ja već više od 12 godina, u središnjoj Rusiji, u Udmurtiji, u čisto kontinentalnoj klimi, u „zoni rizične poljoprivrede“. Pri tom je interesantno da je termin „zona rizične zemljoradnje“ izmislio neko u našoj bivšoj socijalističkoj državi, sa ciljem da opravda neznanje vlasti iz oblasti zemljoradnje i nigde se drugde u svetu ne upotrebljava.
Iz gore rečenog, čitaoc je već, verovatno, shvatio, da ja ne trošim pare na nabavku stajnjaka i mineralnih đubriva, ne opterećujem se fizičkim poslovima oko prekopavanja zemljišta bašte, u vreme kada mnogi baštovani to rade, i u proleće, i u jesen, a prilikom prekopavanja svakog ara prevrnu oko 70 tona tereta; ne gubim vreme i fizičku snagu na plevljenje korova iz leja, jer njega tamo ni nema. Moja deca i unuci često i sa zadovoljstvom posećuju našu baštu i nas starce, znajući da ih ovde ne čeka težak rad, već čisti vazduh, ekološki čiste jagode, voće i povrće i druženje sa prirodom.
B. S. Annenkov, "Dovedite prirodu u svoju baštu"
Prevod, V. R.
---------- Poruka napisana 28-01-12 u 19:06 ---------- Prethodna poruka je 26-01-12 at 16:56 ----------
1. Humus – to su dalje nerazložljivi organski ostaci zemljišnih organizama i njihovih izlučevina . On nije hrana za biljke. Osnovna njegova zasluga je u tome što čini podlogu rastresitom, pa tako omogućava dotok atmosferskog vazduha i vlage od padavina, jer se sastoji od granula (kaprolita), a masa mu se sastoji od 50% praznine između njih. Te praznine i omogućavaju protok vazduha i vlage od padavina u zemljište. Te iste praznine omogućavaju korenju biljaka brži razvitak u potrazi za hranom. Što je deblji sloj zemljišta, u kojem se nalazi humus, to više hrane mogu naći biljke, a što je više u zemlji humusa, to više prinosa ubira dobar gazda, ako se postarao za sve to.
---------- Poruka napisana u 19:14 ---------- Prethodna poruka je at 19:06 ----------
2. Aerobni i anaerobni zemljišni mikroorganizmi stvaraju u zemljištu humus i što ih više ima u zemljištu, oni sve više razlažu u njemu organskih kiselina, samim tim je u zemlji sve više razloženih minerala i hrane za biljke, zemlja je plodorodnija, samim tim su i veći očekivani prinosi kultura. Dobar domaćin mora brinuti o tome, da omogući u zemljištu život što veće populacije živih zemljišnih organizama u proleće, leto i u jesen; u proleće – što ranije, u jesen – što kasnije. Obrada zemljišta sa prevrtanjem busena ašovom ili plugom dovodi do uništenja aerobnih i anaerobnih stanovnika tla; do toga dovodi i primena „na dušak“ (odjednom) mineralnih đubriva. Za očuvanje u zemljištu živih organizama dobar domaćin ne treba da obrađuje zemlju prevrtanjem busena, ne treba da primenjuje nikakva hemijska đubriva i sredstva za zaštitu od štetočina i bolesti. On mora da shvati da ne treba da hrani biljke, već žive organizme u zemlji. Hranjenje tih organizama na malim površinama, baštama, ne sme se vršiti sirovim stajnjakom, ne sme se zakopavati u zemlju previše sirovih siderata (zeleno đubrivo), (u njihovom okruženju uništva se previše aerobne populacije živih organizama), već organskim kompostom, pripremljenim od organskih otpadaka iz bašte, kuhinje, od domaćih životinja. Stajnjak i siderati mogu biti primenjeni, ako se pri njihovom unošenju u zemljište deo bašte, na koju se unosi, ostavi godinu dana da se „odmara“.
---------- Poruka napisana u 19:17 ---------- Prethodna poruka je at 19:14 ----------
4. Kako je već ranije rečeno, humus ima vrlo korisno svojstvo plodnosti: njegove čestice, granule, imaju u omotu električni naboj. Takvo svojstvo nemaju obične mineralne čestice iz zemljišta. Pod dejstvom elektroteže na površinu čestica humusa se lepe i pričvršćuju, stvarajući opnu, zemljišni mineralni rastvori. Ova teža ne dozvoljava da mineralni rastvori cure u niže slojeve zemljišta i odu iz leja u podzemne vode, a takođe im ne dozvoljava da se penju kapilarima grunta na površinu leja i odatle da ispare u atmosferu, ostavljajući na površini mineralne soli, koje obrazuju čvrstu koru, koja ne propušta ni vazduh ni vlagu. Humusne čestice zadržavaju na svojoj površini zemljišnih rastvora sedam puta više, nego što je njihova masa (težina). Što je više humusa u zemlji, to se više mineralnih rastvora zadržava u korenastom sloju leja, samim tim, bolje se i potpunije hrane kulture.
---------- Poruka napisana u 19:26 ---------- Prethodna poruka je at 19:17 ----------
Treba da znamo (oslanjajući se na radove Ovsinskog) da bilo koje zemljište sadrži u sebi kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, sumpor - u velikim količinama, većim od potreba biljaka. To znači da tretiranje zemljišta mineralnim đubrivima nije neophodno, već je, čak i štetno, jer rastvori njihovih soli uništavaju glavnu komponentu plodnosti zemlje – humus;