29. септембар у 13:24 ·
Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић састала се данас у Влади Србије са представницима седам удружења пољопривредних произвођача са којима је у мају потписан Споразум о међусобној сарадњи, како би заједнички размотрили све што је реализовано до сада.
Танасковић је прецизирала да су све тачке споразума које су биле планиране за ову годину до сада испуњене, а то се између осталог односи на:
повећање основних подстицаја за биљну производњу (подстицаји по хектару) са 9000 динара на 18000 динара,
премије за млеко са 15 динара на 19 динара по литру млека,
подстицаја за квалитетне приплодне млечне краве са 30.000 динара на 40.000 динара по грлу.
Министарка је такође истакла како је 95% субвенцијa за директна давања у пољопривреди за 2023. годину исплаћено и да нису исплаћени само непотпуни захтеви.
Међу додатним мерама подршке пољопривредницима обезбеђенa је и рефакција, односно поврат за акцизе за гориво у износу од 50 динара по литру који ће важити од 2024. године.
На данашњем састанку су одмах уважене неке од иницијатива пољопривредника, као што је она која се односи на јасно дефинисање ко су корисници давања по хектару и договорено је да ће то бити само пољопривредници који обрађују земљу, а не власници земљишта који га не обрађују.
Zanima me na koji način će se subvencije ukinuti vlasnicima zemlje.Da li taj predlog ima smisla i perspektive.Ja sam za to da subvencije dobije onaj koji radi zemlju.