Komentar na situaciju i dešavanja u agraru

Da se kupi traktor,kombajn i masine to nikome nije skupo.
Ali da se ulozi u neku destileriju,preradu kesa,mleka,plastenike de se stvara vise posla e to je problem.
Kombajn i traktor kupiš,registruješ i miran si.

Da otvoriš destileriju ima da osediš od papirologije i obilaženja raznih šaltera i ustanova.Pa gde su inpekcije i ostalo.Ako hoćeš da radiš legalno i da gadjaš ozbiljno tržište.Kao i bilo šta drugo u ovoj truloj državi.

Ko nije pokušao da bude mali preduzetnik možda misli kako je to rešenje.

Jbg sad barem ima i ta opcija da se zaposli u neku firmu, kod na dosta njih u gumari nasli hleba plate oko 100 hiljada, nekad nisi mogao da se zaposlis jedino preko i to nije mogao svako

Da se kupi traktor,kombajn i masine to nikome nije skupo.
Ali da se ulozi u neku destileriju,preradu kesa,mleka,plastenike de se stvara vise posla e to je problem.

Ja sam kupovinom kombajna sebi stvorio baš puno više posla...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока
Ја теби, скидам капу и свака ти част, али ти имаш среће јер вам је атар изгледа баш велик и имаш шта да косиш. Код нас има око 25 - 30комбајна и сви "наводно" годишње косе 600-700 хектара, а наш атар 9000ха од тога пола је задружно(Матијевић) што значи у приватном сектору око 4500ха. Где они накосе толике хектар ја не знам или сам глуп треће не постоји. И нико не иде у суседне атаре јер су и они пребукирани комбајнима.

@sremac84
Licno ne znam kako bih se navikao da imam "šefa", da nemam slobodan dan kad nesto drugo zamislim..
Kad sam bio momak,18 godina,mesec dana sam radio kao konobar,do prve plate, i mesec dana na nekom otpadu što su trgovali polovnim gumama,do prve plate...toliko o mom radnom odnosu za drugog,i tad je bilo daj platu ili dobijaš među oči pesnicom,sad ne znam kako bi sa 40 godina podneo šefa...al sad više nit sam momak,nit sam sâm...
I eto kakva je situacija poljoprivredi kad ja sa svojih 25kj i još toliko arendu razmišljam o poslu u firmi...
Videćemo na jesen kad povučenmo crtu...

Vidim da ima tema, pa da napišem da nemam komentara :haha:.

Poljoinfo forum postoji od juna 2007 i već je gomila komentara napisana kako je loše i sledi propast. Mada su slabije ljudi odustajali od poljoprivrede.

I sada nakon toliko godina postojanja foruma ljudi i dalje komentarišu kako je loše.

Mada vrlo verovatno će takve najave propasti i komentari kako je loše da se nastave i u narednim godinama.

#samokažem

I to su u pravu...lično mislim da ne kukam,možda se nekad požalim ...da je uvek u poljoprivredi bilo teško jeste,i biće,jer smo najniža lestvica poljoprivrede još od pre feudalizma...da ćemo opstati,verujem da hoćemo...tvrd smo orah,nije to samo posao kojim se baviš,to je način života...
I uvek će biti istih komentara,to je jednostavno tako...

aspolutno je tacno da od pre nekih 10 godina jasno se vidi propadanje malih i prezivljavanje ovih tako reci nesto srednjih

mnogi su izdali zemlju pa i prodali,o stoci da i ne govorim(lagano oko mene 5-6 kuca pre 10-tak godina bilo 30tak krupne stoke,sada bukvalno nema ni jedna,poslednji sam ja imao do pre 2-3 godine)

da li to znaci propadanje ili ne zakljucite sami

normalno ovi preko 100kj i normalno i vise tako reci napreduju,bore se za zemlju,voze nove masine(sto je apsurd opet po meni zbog tih subvencija za mehanizaciju,iparda i ostalih budalastina gde su oni privilegovani)

Kad sam bio momak,18 godina,mesec dana sam radio kao konobar,do prve plate, i mesec dana na nekom otpadu što su trgovali polovnim gumama,do prve plate...toliko o mom radnom odnosu za drugog,i tad je bilo daj platu ili dobijaš među oči pesnicom,sad ne znam kako bi sa 40 godina podneo šefa...al sad više nit sam momak,nit sam sâm...
I eto kakva je situacija poljoprivredi kad ja sa svojih 25kj i još toliko arendu razmišljam o poslu u firmi...
Videćemo na jesen kad povučenmo crtu...
Види као момак нико од нас није могао да трпи шевове за вратом, али, сада кад имаш породицу, да видиш како се лако навикнеш. Ја ево радим и нико не може да верује да ја радим, у фирми некој али јбг сила прилика и, мора се јер и, ја радим 50+кј што, моје што аренде. Некад се могло живети од тога данас ни да се преживи без додатног посла у неком предузећу. Мада није никада ни могло али смо сви ми некако крпарили.

Ej Tito pre 50 godina u vreme konja dao da se radi 10ha, a mi bi jos i dana dajas od toliko zemlje sa daleko manje rada da zivimo i jos se vode politike oko toga.

Koje je rešenje za malu prodavnicu u odnosu na Lidl recimo?Dal i on da se buni da mu se pomogne?

Velika riba jede malu i to je tako, radiš dok se isplati kad se ne isplati tražiš druga rešenja.

Nema šta nisam radio u životu i ko zna šta ću još sve da radim, jedno je sigurno, a to je da ništa nije sigurno.Pogotovo u ovom brlogu od države.

Čim nešto treba da subvencionišeš i pomažeš znači da ne radi dobro i da nema zdravu osnovu.Prošlo je vreme kad se sa dve krave i jednom krmačom živelo.Isto tako je prošlo i vreme kad se do 15h hvatale zjale u nekom sistemu samoupravljanja, a onda dodješ kući pa ideš da oreš.

Priče kako će krave da se gledaju u Zoo vrtu se pričaju već dve decenije i krajnjeg kupca briga kako izgleda krava ako može da kupi mleko isto ga tako briga dal je alternativa zdrava ako mu je cenovno pristupačna.

Evo kod nas nema krave u krugu od 15km pa svi živi i zdravi.

Seljace iz grada,ostani u gradu!
Mi na selu smo seljani a ne seljaci!
Velika je razlika.

A srecno ti bilo sa tim mlekom sto kupis u prodavnici sto je uvezeno ko zna odakle u prahu!
Mislis da marva po gradovima zna sta pije?

To ti mislis da su svi zdravi,polako ne trci pred rudu!

Sent from my JNY-LX1 using Tapatalk

Nazad
Vrh