Komentar na situaciju i dešavanja u agraru

Uozbilji se banat.
Nego , sitni paor je cak ovde imao vise sanse nego na zapadu zadnjih 30ak,40 godina . Kako god to cudno zvucalo . Utakmica je pocela postenije nego tamo .. Pocela je sa 10ha svi igraci . Bilo je kriminala daleko od toga . Imali veceg zadovoljstva pravde , nego kad bi se taj kriminal kaznio ? Ali, opet , tih 10ha niko ti nije moga oteti , da nista drugo.

Čitam ove postove i zanimljivo da "mali" paori u ratarstvu severnije su ovde na jugu "veliki"...
Što se malih i mikro (da još više zakomplikujem 😁) u sveri povrtarstva, voćarstva pa i stočarstva samo maksimalna prerada proizvoda.
Nebitno, sušenje, rakija, zimnice, suhomesnato jedino tu vidim neku logiku...
Ali naravno to zahteva više rada a i ulaganja...

Čitam ove postove i zanimljivo da "mali" paori u ratarstvu severnije su ovde na jugu "veliki"...
Što se malih i mikro (da još više zakomplikujem 😁) u sveri povrtarstva, voćarstva pa i stočarstva samo maksimalna prerada proizvoda.
Nebitno, sušenje, rakija, zimnice, suhomesnato jedino tu vidim neku logiku...
Ali naravno to zahteva više rada a i ulaganja...
Da znaš da ja celu noć nisam spavao .Sve vreme sam razmišljao kojim poslom se treba baviti u poljoprivredi a da ti ne treba mnogo zemlje a da se mnogo zaradi a da se malo radi.Ove godine su bile lubenice.Šta će biti sledeće godine :unsure:

Potpuno si u pravu.Da li bi ti probao tako nešto a kamoli mi stariji.Ništa kolega to nije lako,jedino kad gledamo sa strane.
Veruj mi da vrlo dobro znam da nije lako.
4,5ha pod groždjem~preradjujem u vino i rakiju
6ha pod šljivom i 0,5ha pod kruškom ~ skladištim, sušim i rakija.
Plus pakovanje svega, čokoladiranje suvih stvari itd... Prodaja istih...
Tako da....
I da je iz godine u godinu sve teže i teže, TEŽE JE. Iz puno puno razloga koji su uostalom i u dobroj meri pomenuti u ovoj diskusiji.

Da znaš da ja celu noć nisam spavao .Sve vreme sam razmišljao kojim poslom se treba baviti u poljoprivredi a da ti ne treba mnogo zemlje a da se mnogo zaradi a da se malo radi.Ove godine su bile lubenice.Šta će biti sledeće godine :unsure:
Neko se bavi poljoprivredom na tavanu a ti se pitas sta bi sa malo zemlje 😀😀😀

Zorane ti si pred penzijom ili u penziji ako se ne varam i imas sinove 20-30g starosti?

Pusti njih da rade i vode.
Ja sam samo tebe pitao da li bi ti radio kad si navikao na nešto sasvim drugo.Isti je slučaj i sa mojim sinovima.Sa kravama i teladima su od malih nogu.Ja sam u penziji silom prilika.Imače bi mi trebalo još 6 godina.Jel tebi smeta što uopšte pišem,tj. misliš da ne treba da pišem jer sam u penziji.
Tako da....
I da je iz godine u godinu sve teže i teže, TEŽE JE. Iz puno puno razloga koji su uostalom i u dobroj meri pomenuti u ovoj diskusiji.
A mnogi su u ovoj temi prešli iz krajnosti u krajnost sa verom da je u tuđoj ruci komad veći i posao lakši.U poljoprivredi lakog posla nema.Lepo vam je Radoslav dao temu za razmišljanje,da vas odvoji od trenutnih problema i da mudrujete o počinjanju drugog posla o kojem sada znate samo površno.

Ja sam samo tebe pitao da li bi ti radio kad si navikao na nešto sasvim drugo.Isti je slučaj i sa mojim sinovima.Sa kravama i teladima su od malih nogu.Ja sam u penziji silom prilika.Imače bi mi trebalo još 6 godina.Jel tebi smeta što uopšte pišem,tj. misliš da ne treba da pišem jer sam u penziji.
Vidi ja sam stalno u tranziciji zadnjih 10ak godinazsvake godine nesto novo radim, pojacavam, a nesto i smanjujem.
Tako da to pitanje bolje postavis sebi i ukucanima kako se menjati i kom trzistu prilagodjavati.
Ne moras odmah tako nisko da ne zelim da pises ne daj Boze nesto gore ... ali skoro da bi mi bilo drago da posle 10ak godina istova pisanja dakako sadasnjist ne valja jednom i napises kako si probao nesto novo pa makar i neuspelo bilo, ali probaj.

Da se kupi traktor,kombajn i masine to nikome nije skupo.
Ali da se ulozi u neku destileriju,preradu kesa,mleka,plastenike de se stvara vise posla e to je problem.

Ja sam kupovinom kombajna sebi stvorio baš puno više posla...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Vidi ja sam stalno u tranziciji zadnjih 10ak godinazsvake godine nesto novo radim, pojacavam, a nesto i smanjujem.
Tako da to pitanje bolje postavis sebi i ukucanima kako se menjati i kom trzistu prilagodjavati.
Ne moras odmah tako nisko da ne zelim da pises ne daj Boze nesto gore ... ali skoro da bi mi bilo drago da posle 10ak godina istova pisanja dakako sadasnjist ne valja jednom i napises kako si probao nesto novo pa makar i neuspelo bilo, ali probaj.
Probao sam mnogo što šta u okviru stočarstva i ratarstva.Davno sam se bavio i voćarstvom i vinogradarstvom i povrtarstvom.Video sam da ne vredi na 5 strana i opredelio sam se za ratarstvo i stočarstvo.
Nismo se razumeli oko tranzicije.Mislio sam recimo da batališ ratarstvo i kreneš sa lubenicama,lešnicima.U tom pravcu je krenula diskusija-da mi mali batalimo ratarstvo i da se preorijentišemo na voćarstvo,povrtarstvo.To je bilo pitanje tebi namenjeno i bez ikakve zle namere.I nema potrebe za sarkazmom o stalnom kukanju.

Da se kupi traktor,kombajn i masine to nikome nije skupo.
Ali da se ulozi u neku destileriju,preradu kesa,mleka,plastenike de se stvara vise posla e to je problem.

Ja sam kupovinom kombajna sebi stvorio baš puno više posla...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока
To siclepo napisao neki dan koliko si tad radio relativno malo,ali skupio petlju za kredit i skoro cela imovina je vredela kao taj kombajn i resio da kockas na uslugem sad posle 10ak godina se vidi rezultat te kocke i rada. 🍻

Tako da....
Znaš u kakvu sam ja situaciju došao, niko nije hteo mleko i ja i žena krenemo sa pravljenjem sira,na kraju kad smo preradu i prodaju razradili nije mi se više isplatilo da držim krave,bilo je isplativije da kupim mleko i da pravim sir...
Tako i sa voćem,i ko zna sa čim...
Prerada,da,apsolutno ima smisla,al nije normalno da se primarna proizvodnja ne isplati...a većina nas smo upravo primarni proizvođači...
Pa uvek više zaradi obični preprodavac,recimo pijačar ili angler,nego proizvođač,a ne bi trebalo da bude tako,e tu leži problem...

Situacija je takva da se ja razmišljam da nađem neki posao ove zime, da pregrmim godinu...ili da prodam nešto iz dvorišta,traktor recimo i ovako ih imam dosta...nije najgora godina što se tiče prinosa al nije ni daleko,a sve otišlo u krasni što se tiče cena...
Najveći problem u poljoprivredi je teško rešiti zato što su to sistemski problemi,kolonističke sile to rešavaju subvencijama, a mi kao zemlja trećeg sveta malte ne nemamo izlazno rešenje i ne možemo da uhvatimo korak sa njima...

Nazad
Vrh