Komentar na situaciju i dešavanja u agraru

Ne znam zbog čega se pokreće to pitanje,umesto mnogih ozbiljnijih kad je jasno kao dan da onaj koji radi arendu može da dobije subvencije jedino ako mu vlasnik dozvoli.
Sa ovim predlogom može samo da se poveća cena arende Samim tim pokreće druge probleme ekonomske prirode onim koji uzimaju zemlju u arendu.

Ja znam da smo mi veoma napredna drzava sto se tice digitalizacije i visokih tehnologija u poljoprivredi, ali nije mi jasno na koji nacin ce Ministarstvo poljpoprivrede i aplikacija E-Agrar da utvrdjuju ko fizicki radi svoju zemlju a ko je dao u arendu (ne racunajuci ako je neko napravio ugovor o zakupu) pa da na taj nacin isplacuje samo onoj osobi koja fizicki stvarno obradjuje zemlju?
Iz satelita to nemoze da se utvrdi, a opet ako salju ljude na teren da to utvrdjuju opet ne moze, da stavljaju svakog na poligraf pa da na taj nacin pokusaju da dobiju tacan odgovor opet nije izvodljivo.

Или као што зоран каже, онај који ради добија све али после врати власнику земље. Па аренда буде 500-600 € лагано. Једино решава уговор на више година али сви се боје преваре тако да дубиоза се наставља.

Pristali su na ucenu kad je subvencija smanjena na 20ha, počeli su da računaju subvencije pola-pola sa zakupodavcima, pa kasnije i cele...

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

I onda kad ti led potuče usev, i kad nemaš dinar da preživiš, onda i bez subvencija da ostaneš jer nemaš predatog kilograma?

p.s. ja i komšija baš malo pre o tome pričali :)

Mozda se to po kilogramu moze resiti tako sto bi se uvela reonizacija, ali prava. 1 klasa, dobija 5 din, druga 8, treca 10, ili kako vec. Plus stimulacija za led, ili susu, ili nevreme.

Neverovatna je glupost subvencionisanje po predatom kilogramu, nekome u Sremu je loš prinos 8t/ha pšenice a u Stigu je to rekord a u Valjevu i Leskovcu to može da ima sa 2 hektara. Isto klasa zemljišta nije merodavna, kod mene u selu je dosta parcela zavedeno u katastru kao voćnjak, vinograd ili livada a odavno je parlog, zadnjih godina se te parcele kupuju i krče kombinirkama ali i dalje je to vinograd u katastru, nema klasa zemljišta. Imamo jedan deo ocenjen kao 2. klasa ali ne radja 8 tone pšenice ili 12 tona kukuruza nego možda 500kg više u odnosu na 5. klasu tako da je i to diskutabilno kako je ta zemlja dobila 2. klasu.

Do 20 ha više, do 50 manje i do 100 ha joše manje i da se to kontroliše a ne na istoj adresi i u istoj porodici 2+ gazdinstva, zna se ko je kome majka, otac, supruga ili stric i zna se ko radi zemlju a ko hoće subvenciju + kiriju samo treba da se kontroliše ali to naravno nije u interesu onima koji nisu videli traktor 2 puta u životu a imaju imanje i dobijaju subvencije.

Neka samo plate mleko koliko treba pa nek im ostaju subvencije.Isto tako i ostale proizvode.

Nazad
Vrh