Kombajnski motori

Snaga motora se ne menja proporcionalno sa promenom broja obrtaja, tako da bez dijagrama za konkretni motor ne mogu ništa reći.

Filter vazduha se dimenzioniše na osnovu maksimalnog broja obrtaja koji dati motor može razviti u toku rada. Uvek računajte za najveći mogući broj obrtaja (u ovom slučaju 2800, bez obzira što ćete vi koristiti samo 2100) i to je pravilo. Vama je to u interesu jer odabirom filtera malo većeg kapaciteta, prvo što produžavate interval produvavanja/zamene filtera, em što se smanjuje restrikcija vazduha koja nastaje nakon što se filter dovoljno napuni prašinom (a ta restrikcija je štetna po rad motora jer pored toga što opada snaga i povećava se potrošnja goriva, unutar motora se ubrzano stvaraju naslage čađi, što opet može da izazove oštećenje karika kao i zidova stublina trenjem, kontaminira se ulje, a nesagorela nafta em što degradira ulje, ona ga i spira sa zidova stublina dok motor ne radi, te se prilikom narednog startovanja motora javlja povećano trenje između karika i zidova stublina... Sto čuda). Zato je bitno imati kvalitetan i dobro dimenzionisan filter vazduha.

Sve u svemu, stavite taj postojeći filter od S-46 (ako već ne želite nešto modernije) i neće biti problema sa radom motora. Kako god okrenete, bolji je i taj filter nego onaj sa uljnim kupatilom.

na zmaju 142 pumpa se prilagodjava potrebnim obrtajima bitera,nije vezana za fiksne obrtaje motora.....
kad odneseš pumpu kod bošiste na koliko je našteluje?
na pumpi postoji tablica sa parametrima podešavanja i između ostalog piše 2100 maksimalni obrtaji i to je osnovno podešavanje
sad ko ima mogućnost da izmeri broj obrtaja na biteru može da po potrebi prilagodi...

Poslednja izmena:
Kolege, da li neko od vas ima iskustva sa RABA MAN motorima? Kod mene u kombajnu Claas 108 je ugradjen ovakav motor od 220 KS. Motor radi dobro i ima snage, jedino me nervira sto dimi. Probali smo da stelujemo paljenje, proveravali dizne i slicno, ali rezultat je isti (kao u pesmi 4 metra lima i 5 meteri dima :haha:). Rekli su mi u firmi da smo imali cisternu sa ovim motorom i da je uvek dimila i kada je bila nova i posle generalne. Da li neko od vas zna za drugacije RABE? Mozda neko zna i za resenje problema (koji to i nije, jer ponavljam da motor dobro radi).

Ovako nesto imam ja na ursusu 160 konja,uradjena komplet generalna,nova turbina stavljena,glava cubi radio komplet,razvod pregledan,zamenjene spojke razvoda i pvp...i opet pomalo dimulja pri radu,ne jako,ali tek da se vidi...i to pocne tek od pola gasa na vise...ulje ne trosi,ima snage,ali nervira...malo off,ali eto da podelim sa vama.

A zašto bi mu spuštali obrtaje?On ide do 2600 o/min.

pa da bi uskladio radu mehanizma 142, nemoze da radi na 2600 o/min

uzgred:cuo sam da moram izbaciti onaj kompresor kod mene i postaviti ulani filter na njegovo mesto, kao na ovoj slici...
kod mene stoji ulj.filter ispod pvp...
daj te savet ko je prepravljao i ubacivao ove motore u 142...
OM353.961.injectionside.jpg

attachment.php

Kolege, da li neko od vas ima iskustva sa RABA MAN motorima? Kod mene u kombajnu Claas 108 je ugradjen ovakav motor od 220 KS. Motor radi dobro i ima snage, jedino me nervira sto dimi. Probali smo da stelujemo paljenje, proveravali dizne i slicno, ali rezultat je isti (kao u pesmi 4 metra lima i 5 meteri dima :haha:). Rekli su mi u firmi da smo imali cisternu sa ovim motorom i da je uvek dimila i kada je bila nova i posle generalne. Da li neko od vas zna za drugacije RABE? Mozda neko zna i za resenje problema (koji to i nije, jer ponavljam da motor dobro radi).
Radio sam u transportnoj firmi koja je imala jedno 20-tak raba, i svaka je dimila to je joj boljka koja se nemože izlečiti, možeš raditi šta hoćeš ali ona dimi i dimi i nemoj da te to plaši jeste malo nezgodno ali šda se radi kada je mađar tako napravio, čuo sam, nisam probao da se mogu staviti ulošci dizni od fap-a i da onda nedimi, e sada pošto se firma zatvorila rabe otišle na otpad nemam gde da probam, a kod mene ih više nem jer su ih zamenili aktrosi. Poz.

kad odneseš pumpu kod bošiste na koliko je našteluje?
na pumpi postoji tablica sa parametrima podešavanja i između ostalog piše 2100 maksimalni obrtaji i to je osnovno podešavanje
sad ko ima mogućnost da izmeri broj obrtaja na biteru može da po potrebi prilagodi...

nigde ja nisam napisao da na pvp nepise 2100 ili da je bosista tako nenasteluje,bitno je da se dobije 840 obrtaja bitera sto je bitno za pravilan rad vrsalice a to se dobije sa 2050 obrtaja motora,mnogi bosisti natezu i vise pa zato neciji zmajevi idu i do 19-20kmh,sa 2050 obrtaja motora na zmaju se dobije brzina kretanja oko 17kmh,sve zavisi od stanja i rastegnutosti pogonskih remenja,isto tako vazi i za motor 352,nije bitno jel moze do 2600-2800obrtaja da se naspanuje vec da se dobije adekvatan broj bitera ili slamotresa sve zavisi na kojem kombajnu je motor

broj obrtaja bitera 870
po zmaj upustvu za rukovanje

onda je to upustvo radjeno samo za vas,ja takvo nemam,obrtaji bitera su 840 -10 +30,870 obrataj je maksimum sto neznaci da treba tako i da radi,,a sve tabele po upustvima su radjene na 840,isto kao i tabele obrtaja bubnja preko lancanika u kukuruznoj varijanti koje su date lepo pise u upustvu da se ti obrtaji dobijaju ako je biter na 840(clan kiraj je to lepo okacio u temi zmaj),uostalom vi imate pravo da vas kombajn stelujete kako hocete

Kolege, da li neko od vas ima iskustva sa RABA MAN motorima? Kod mene u kombajnu Claas 108 je ugradjen ovakav motor od 220 KS. Motor radi dobro i ima snage, jedino me nervira sto dimi. Probali smo da stelujemo paljenje, proveravali dizne i slicno, ali rezultat je isti (kao u pesmi 4 metra lima i 5 meteri dima :haha:).
Ima u Budjanovcima jedan bosista, kad ti on uradi pumpu i dizne Raba leti,nedimi i upola smanji potrosnju.

Lako je nastelati obrtaje motora, samo ako vam radi mjerac broja okretaja bubnja... nastima se remen na pogonskoj i gonjenoj strani bubnja da jednako bude udaljen od osovine, tj da obadvije strane budu paralelne, i tako doibjemo (dovoljno priblizno) okretaje biter:bubanj - 1:1. ukljuci se vrsalica, da se gas i gleda se na instrument tabli koliko biter ima okretaja...

Po mojem misljenju ovo je dosta precizno, jer i sami smo svjedoci da postoji luft u polugama gasa, da se motor klima u radu naprijed nazad na gumenim nosacima i stelati ga "u bocu" nije potrebno. pozeljno, ali nije za glavu.

Problem je sto ljudi teraju kombajn ko moj ujak s motorom od TAM kamiona i nije prepravljao regulator na pumpi, pa bez opterecenja "po sluhu" odredi max broj okretaja i krene u otkos, i kad izadje iz otkosa, kombajn izvrsi masu, izgubi opterecenje i okretaji motora u iber turazu i otkine mu radilicu i tako tri puta za redom... Da je postelao kako treba, ne bi bilo niakkvih problema i kombajn bi i dan danas radio kako treba...

@Bobo,neznam na tvom kombajnu ali na 141/ 142 jos nisam video gumene nosace motora a kamoli da se motor klima napred nazad,da je tako svima bi vec poispadali motori po ataru.......

Moja isprike, ako to na 142 ne postoji... kod mene na 133 motor stoji na 4 gumene kocke i tako ne prenosi vibracije na ostatak kombajna i ne prima ih od vrsalice pa sam mislio da je tako i na 142... u radu na turazi pod opterecenjem klimanje je par cm naprijed-nazad, ako nisam puno i rekao... Ne preuvelicevajte nepotrebno stvari...

pa neznam sta je preuvelicano,da tako motori skacu po vasem i da tako ima lufta u polugama gasa taj motor bi sam sebe turirao od skakanja,ja znam koji vi kombajn posedujete pa sam zato rekao za 141/142,takodje imam i drugi kombaj koji nema gumene nosace i na vecini drugih(stranih) to nisam video,mada nemoze covek sve da vidi i bas sve da zna,uvek neki gumeni nosac promakne al ili malo smanjite vibracije ili promenite te gumene nosace da vam toliko neoscilira rad motora

Nazad
Vrh