Kombajnski motori

Ovu vašu konstataciju bih stavio sa strane iz ličnog iskustva jer do pre neku godinu imao sam na 142 OM 352A i prema Kirajevoj tablici a vašoj računici ni taj motor nebi odgovarao za kombajn ali 101% grešite, taj motor nosi kombajn i u šali pita ima li šta još da se priključi a o potrošnji i da nepričamo i po meni ta dva motora OM i IMR nemogu se meriti ni po kojem parametru, Pa ljudi stavljaju na Zmaj 170-171 i bez problema ide. Ja trenutno na svom 171 imam OM 362LA i po snazi predhodnika Torpedo-Deutz ja sam zaboravio šta je to motor naravno u korist Mercedesa u svakom pogledu.
I sam kažeš da si imao 352A i tvoje zapažanje se odnosi na taj motor...
Što se tiče 352 motora,tablice nisam ja sastavio već proizvođač i po snazi na jednakim obrtajima i po obrtnom momentu je u prednosti S 46 .....sem u potrošnji goriva g/KWh

Gosp. MONTOYA ja se stvarno izvinjavam što moja praksa koja ide u pozitivnom smislu i veoma dobro i uspešno kosi se sa vašim mišljenjem i verujte da mi je žao što nisam malo jači igrač pa da obnovim IMR industriju a samim tim i ugasim Mercedes-benz sa motorima koji nisu zahtevali nikakve inovacije ni prepravke jer su bili motori generacije i da je opstala fabrika to bi trajalo do trećeg milenijuma sigurno. Ako tvrdite da IMR ima snage i da je jedino potrošnja goriva u pitanju pa VI isključite jedan cilindar i pobedićete glupog švabu.

ja stvarno ne znam šta si pogrešno video u mojoj kostataciji u poređenju dve tablice :sta:
nigde ja nisam napisao da je IMR-ov motor bolji od MB,samo da po fabričkim podatcima je u prednosti,tablice nisam ja sastavljao pa da mi sad solite...
O tvojoj praksi dovoljno sam upućen,prosvetlili ste me sa "crkavanjem" kvalitetnog ležaja na kombajnu zbog ne adekvatne masti,i prosto sam se uplašio šta će se desiti sa silnim ležajevima na mom kombajnu koji su podmazani sa FAM toat mašću,ali izgleda da im je baš ta mast po specifikaciji odgovarajuća pa rade bez problema silne sate i godine....

Nisi ništa pogrešio ali koji motor ima lipicanere a koji štajerce oba su konji ali kakvi, takva je i tablica koju si video a da ne govorimo o motorima novije generacije, što se tiče crkavanja ležaja želim ti ali iz najbolje namere da ti se to desi na ležaju koji ćeš brzo zameniti ali doći do konstatacije da je to zbog neadekvatnog podmazivanja i masti kakvog kvaliteta, ovo nemoj svatiti pogrešno ali sam do sada u životu prošao svašta i koliko god sam bio u mogućnosti kako dobro tako i zlo sagledao do kraja i uvek dolazio do pravih i ispravnih zaključaka.

attachment.php

dali je ovo OM 352?

nema turbinu, i za kombajnsku varijantu treba mi zvono, ako neko zna gde moze da se nadje neka mi javi na pp...
ostalo sve ima, upalili smo ga juce radi kao sat ROLEX

danas nisam radio, pa sam doneo motor. lepo ce ovo da cucne u 142, samo jos zvono da se prepakuje, ako se ne prostudiram i preprodam ga, nisam trgovac al mozda ce da me mrzi to sve da prepakivam...

attachment.php

e da, ima i kompresor :))
a u ovom je vozilu radio...
attachment.php

Dali mi neko može reći kako najlakše očistiti hladnjak iznutra. Planiram ga skinuti nakon berbe ali možda postoji lakši način. Hladnjak je na kombajnu claas dominator 96. Motor OM360. Ako je negdje pisano o tome pronaću ali dosad sam pronašao samo o problemu podizanja temperature ali ne i o čišćenju.
Brate dok sam ja stigao vi toga napisali da imam čitati cijelu zimu. :osmeh:
Znam da ima nekih kemikalija ali bolje je pitati nego napraviti zajeb. Čuo sam da su neke štetne.

Dali mi neko može reći kako najlakše očistiti hladnjak iznutra. Planiram ga skinuti nakon berbe ali možda postoji lakši način. Hladnjak je na kombajnu claas dominator 96. Motor OM360. Ako je negdje pisano o tome pronaću ali dosad sam pronašao samo o problemu podizanja temperature ali ne i o čišćenju.
Brate dok sam ja stigao vi toga napisali da imam čitati cijelu zimu. :osmeh:
Znam da ima nekih kemikalija ali bolje je pitati nego napraviti zajeb. Čuo sam da su neke štetne.
http://poljoinfo.com/showthread.php?120-ZMAJ-kombajni/page330&highlight=zmaj+kombajni
Nema na cemu :osmeh:!

Svaki motor podržava suvi filter (štaviše - pametnije je preći na suvi filter). Samo treba izračunati koliko kubnih metara vazduha motor potrebuje u jednoj minuti, otvori se katalog nekog od renomiranih proizvođača filtera (Donaldson, Fleetguard itd.), nađe se filter (kućište + primarni uložak + sekundarni uložak) koji zadovoljava računicu, pogleda se kako se može namontirati na kombajn, ugradi se i to je to.

Od podataka vam treba
V - zapremina motora u litrima
O - maksimalni broj obrtaja motora
e - koeficijent zapreminske efikasnosti motora (e=0.9 ako je motor bez turbokompresora, ili e=2.25 ako je motor sa turbokompresorom)
p - faktor pulzacije (uzima se p=1 za četvoro- i višecilindrične motore)

Formula je: ((V*O*e)/2000)*p
Iz nje dobijate vrednost metara kubnih vazduha u minuti (m^3/min) i u katalogu tražite filter sa prvom većom vrednosti od ove koju ste proračunali.

ja na mom om352a imam suvi filter,kao na imr-u,cuo sam neke price da na turbo motore ne idu uljni filteri,ali samo cuo(nije provereno).poznanik ima om352 bez turbine sa uljanim i jedan i drugi rade bez problema.

Svaki motor podržava suvi filter (štaviše - pametnije je preći na suvi filter). Samo treba izračunati koliko kubnih metara vazduha motor potrebuje u jednoj minuti, otvori se katalog nekog od renomiranih proizvođača filtera (Donaldson, Fleetguard itd.), nađe se filter (kućište + primarni uložak + sekundarni uložak) koji zadovoljava računicu, pogleda se kako se može namontirati na kombajn, ugradi se i to je to.

Od podataka vam treba
V - zapremina motora u litrima
O - maksimalni broj obrtaja motora
e - koeficijent zapreminske efikasnosti motora (e=0.9 ako je motor bez turbokompresora, ili e=2.25 ako je motor sa turbokompresorom)
p - faktor pulzacije (uzima se p=1 za četvoro- i višecilindrične motore)

Formula je: ((V*O*e)/2000)*p
Iz nje dobijate vrednost metara kubnih vazduha u minuti (m^3/min) i u katalogu tražite filter sa prvom većom vrednosti od ove koju ste proračunali.

kada se smanji maksimalni broj obrtaja na om352, sa 2800 na 2250 o/min (sto odgovara kombajnskoj varijanti na zmaj142) dobice se slicna vrednost metara kubnih vazduha koju koristi S46, tj. manje za 0,1 m^3/min.
to znaci da om352 moze da koristi vazdusni filter od S46???

2250o/min treba da je max o/min na S46 pri cemu daje 77kw, sto kaze danger@ pa ga stelujes koliko je potrebno za zmaja...

attila mene interesuje koliko ce om352 imati kw(hp) kada se spuste obrtaji na 2000-21000/min.

Nazad
Vrh