Kombajnski motori

Moj drug Zarko je sklopio njegovu masinu:

Evo i mog frisko pridoslog S 44 koji je bio na malom ZMAJ kombajnu a sada ce da ide na traktor:

Po pitanju s44 motora na kombajnu... moj kombajn je kod prijasnjih vlasnika pazen, ne nesto pretjerano, ali odrzavan reci cemo normalno... kad ga ujutro upalim i dok dodjem do njive, plavi dim. Dok ne digne temperaturu (izvadili su mu termostat) pomalo dimucka plavo i tokom dana se izgubi to "dimuckanje"... Ne pridodajem tome apsolutno nikakvu vaznost, dok ide - ide, kad stane, rastavljat cemo ga i to je to...

Stavi klinac, kad je sve puno kamenca u sistemu... bojim se da nece zastekati termostat i onda sam gotov...

Recimo na 539 kad smo radili generalnu, ugradili smo termostat uz veliko negodovanje majstora, da to kao ne treba, to je glupost, kad sipas vodu po zimi, ovo ono, ja mu samo rekao da cu sipati antifriz u traktor cjele godine i da nece problema biti nikakvih, na sta je ovaj rekao da se razbacujem novcima?!?

Kobmajn je ocito od prvog dana radio "na vodu" i sve je iznutra pohrdjalo. Ove sezone cu ubaciti limunske kiseline u sistem jedno kilu-dvije pa neka "gricka" polako... Tako par dana pa cemo vidjeti sta ce sve ispasti iz rashladnog sistema...

Tako je kako Sinisa kaze,gledao sam na jednom kombajnu kada je to radjeno posto je frfljao na punom gasu,a na leru radi0 odlicno.skinuta je pumpa,hladnjak,poklopac razvoda.tada su zamenjeni zupcanici razvoda kompletnog,a postoji jedna mesingana caura do PVP koja obicno dobije aksijalni luft,te na visokim obrtajima pocne da skakuce gore dole,davajuci za rezultat nejednak rad motora.kada je sve vraceno na mesto,za rezultet se dobio sasvim drugi motor perfektnog rada.

Drugari, imamo problem sa kombajnskim motorom S46, koji je iznenada poceo da frflja na filteru vazduha, stvarajuci utisak kao da je usisni ventil nagoreo ili ne naleze kako treba na sediste ventila.Skinuta je glava, odeneta je na masinsku obradu, tj. zamenuti su svi ventili, vodjice ventila i semenizi ventila i poravnata je glava. na glavi nije uradjen hidro-test, iz razloga sto motor nije pregrejavan. Posle monaze glave MOTOR ISTO FRFLJA. Posle montaze, glava je odneta ponovo, u drugu masinsku radionicu, smatrajuci da prethodno obradjivanje nije bilo kvalitetno. Dizne i PVP su ok. Motor u takvom stanju nema ostrinu u radu, i tj. nema dovoljan br. obrtaja. Kompresija nije merena, jer je sumnja uprta samo na ventile. Ako je neko imao slicnih problema, neka iznese svoje misljenje. Hvala unapred.
PS: Zna li neko kako se posle masinske obrade (frezenkovanja i slajfovanja ventila) pre monataze proveravaju dihtovanje i naleganje ventila?

S.Pisarov da ti se nije možda potrošila bregasta,pa ne otvara izduvni ventil? Zato bi mogao motor da frflja na usis.... Ili se klackalica smaknila sa ventila i šipke,ili je šipka iskočila iz šolje tj podizača.... Mada bi to primetili pri montaži.... Imali smo ovakvih slučajeva pa su to bili uzroci. Doduše totalno potrošenu bregastu smo vidjali samo u autima.... Kad sastaviš motor upali ga bez usisne grane da vidis na kom cilindru-usisnom ventilu vraća kompresiju. A možeš i bez ventil dekne da vidiš hod klackalica-klavijature. Inače ispitivanje ventila se vrši tako što sipaš benzina u kanale i gledaš dal ce se pojaviti kod pečurke ventila. Ukoliko se javi blago vlaženje to je zanemarljivo. Vremenom se ventili nameste pa dihtuju 100%. Ali ako malo jače curi onda moraš da obradjuješ ventil.

Imam jedan problem uradjena mi je generalan na s 44 motoru u zmaju 132.. Na motoru je sve novo klipovi,karike,cak je kupljen i nov blok motora jer je stari naprso tokom zime kod prvog vlasnika pa je mesao vodu i ulje,glava uradjena ventili novi,vodjice,ma sve totalno.. I kada sam upalio motor baca ulje na auspuh,ne mnogo ali vlazi po malo na ivice auspuha.. Da li je to normalno ili majstor nije nesto lepo uradio? Majtor koji ga je radio kaze mi da ne brinem nista da ce prestati...

Ali vec je potrosio 10 litara nafte i isto baca ulje pa me brine.. Nemoze da mu naskodi to nekako? Hvala na brzom odgovoru..

Nazad
Vrh