Kombajnski motori

Ja neznam da je može biti ali ovog nisam rasklapao pa ne tvrdim ništa.

Nisam dovoljno strucan da mogu reci prave nazive ali recimo ovako. Postoji pogon pvp-a pomocu kratke osovinice i pogon pvp-a pomocu takoreci prirubnice.... Ne znam kako se kaze ali znam kako izgleda. Ako neko ima nekakvu sliku nek okaci pa cemo resiti misteriju.

Tako je kako Sinisa kaze,gledao sam na jednom kombajnu kada je to radjeno posto je frfljao na punom gasu,a na leru radi0 odlicno.skinuta je pumpa,hladnjak,poklopac razvoda.tada su zamenjeni zupcanici razvoda kompletnog,a postoji jedna mesingana caura do PVP koja obicno dobije aksijalni luft,te na visokim obrtajima pocne da skakuce gore dole,davajuci za rezultat nejednak rad motora.kada je sve vraceno na mesto,za rezultet se dobio sasvim drugi motor perfektnog rada.

s46
razp.jpg

s46ot.jpg

s46z.jpg

ako mozes obelezi pod koji broj

koliko se ja razumem S46 na kombajnu i S46na traktoru nema nikakve razlike motora kao motora jedino sto natrktoru imas kompresor a na kombajnu na tom mestu se kaci pumpa hidraulika. i S46t se u sustini nerazlikuje mnogo malo je ve od S46 samo glava je razlicita zbog turbine i u karteru je uljna pumpa drugacija veca je (i veceg je kapaciteta) naS46T zbog turbine koja se podmazuje uljem iz kartera.:ppozdrav:

Klik na sliku i tu se vidi jedna vrsta pogona koja je i najcesca na kombajnima. 95%. Ali postoji i traktorska varijanta koja je drugacija a po meni i mnogo bolja ali ne mogu da nadjem sliku na netu od te vrste pogona. Okacio sam i link od fabrike Ipm i tu u tabeli mozete videti po serijskom broju da od S-46 motora ima puno vrsta pumpi. Jedna od njih je sigurno ona o kojoj pricam..... Evo i link http://www.ipm-factory.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=38&Itemid=19 Ej mislim da sam nasao i onu drugu vrstu. Samo nisam sto posto siguran da li je to ta jer sam samo jednom imao priliku da vidim razliku a bilo je davno... evo slike.

Poslednja izmena:
Klik na sliku i tu se vidi jedna vrsta pogona koja je i najcesca na kombajnima. 95%. Ali postoji i traktorska varijanta koja je drugacija a po meni i mnogo bolja ali ne mogu da nadjem sliku na netu od te vrste pogona. Okacio sam i link od fabrike Ipm i tu u tabeli mozete videti po serijskom broju da od S-46 motora ima puno vrsta pumpi. Jedna od njih je sigurno ona o kojoj pricam..... Evo i link http://www.ipm-factory.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=38&Itemid=19 Ej mislim da sam nasao i onu drugu vrstu. Samo nisam sto posto siguran da li je to ta jer sam samo jednom imao priliku da vidim razliku a bilo je davno... evo slike. [/QUOTE

to je i razlog zbog čega s46 bolje radi na traktorima, a postoji i velika mogućnost da je kod 143 ki tu zajebana stvar, te zbog toga mešaju naftu sa uljem, jer je nemoguće da s46 koji su ugrađivani u traktore tih godina, na ne mešaju a kod kombajna je to bio i još uvek glavni problem.

Nisam dovoljno strucan da mogu reci prave nazive ali recimo ovako. Postoji pogon pvp-a pomocu kratke osovinice i pogon pvp-a pomocu takoreci prirubnice.... Ne znam kako se kaze ali znam kako izgleda. Ako neko ima nekakvu sliku nek okaci pa cemo resiti misteriju.
Da vam pomognem u rešavanju ove misterije.Koliko se sećam da mi je bošista nudio ovu pumpu da je i ona sa motora s 46 ali sa traktora.A memi na kombajn nije pasovala upravo zbog drukčijeg pogona pumpe,navodno za ovu pumpu ide i drugo kućište za pumpu.

ova pumpa je traktorski motor i drugaciji rezim rada na kombajnsku pumpu dolazi osovinica koja spaja pumpu sa pogonom

E toooo Zlajo! Na too sam mislio! ::svaka cast:: Lepo ja rekoh da ima razlike a neki ne veruju...... Jeste Zorane u pravu si ali se moze namestiti na kombajnski rezim.... Ljudi su stavljali na JD 4020 rotacionu sa S-46 motora a ne da ovo ne moze...

Poslednja izmena:
A ovakav način pogona pumpe se nalazi na kombajnu a to uopšte jedno u drugo ne paše.

Misterija je zašto motor na kombajnu "frflja" a na traktoru ne.Zaključili smo da se razlikuju pumpe po načinu priključivanja na pogonskom razvodu. Sinisa 1979@ je dokazao sa ovim slikama .A zoran 0001@ kaze da kombajska pumpa ima osovinicu skojom spaja pumpu sa razvodom . Značili to da na toj osovinici možda dodje do nekog odstupanja (luftanja)pa se pumpa mozda zaleće il kasni u momentu . Nekako mi to nelogično jer svi znamo da je pvp veoma precizan uredjaj koji nesme imati nimalu promasaju u pogonu..Dali se još nešto razlikuje na ovim motorima.???:sta:

razlika ti je samo u pogonskom zupcaniku na traktor mozes da stavis kombajsku pumpu a na kombajn nemoze traktorska koliko se ja secam jer sam stavljao na imt5100 kombajsku pumpu

I meni je kobajn frfljao dok nisam naleteo na prave majstore.Naime oni su ponovo naštelovali paljenje na zupčanicima po katalogu (tvrde da je bio raštelovan kad smo ga otvorili)i od tada kao da se moj motor preporodio.Radi ko singer,manje dimi i radi jednako.

I ja sam imao Zmaja 142 pa mi je frfljao i težko palio,dok nisam vršio jednoj stranki koji je imao traktor IMT 5106 i tamo sam vidio da je pumpa naštelovana sasvim u drugu smeru nego na kombajnu.tad sam naštelovao pumpo po traktoru i motor upalio bez grijanja i nema više frflanja.

Cika Aca,sinisa,konstantin...o ovome se radi,od godina rada se podere i pocne da dobija luft,sto na ovakav pogon,ma koliko mali bio-stvara neravnomernost u radu.
a084qx.jpg

Nazad
Vrh