Kombajnski motori

Ako postavi vecu pogonsku remenicu onda ne bi,ali je pitanje dal ce motor imati snage za vrsalicu?

Pa kod mene konkretno, po mojoj proceni bi imao snage sasvim dovoljno sa nekih 1600 o/min, a tada bi mu i potrošnja bila najmanja, jer na tim obrtajima ima najveći obrtni momenat. Ovo nije ništa novo, kod novih traktora se preporučuje rad na ovim manjim obrtajima zbog ekonomičnosti, recimo kombajn za repu, Ropa-Euro Tiger sa mercedesom V8 OM502LA i 604 ks kod 1690 o/min, u radu od 1250 do 1650 o/min (tehnički podaci sa sajta http://www.ropa-maschinenbau.de/en/product/technical-facts/en).

Ajde opet mada sam ovo već jednom objašnjavao.Prvo morate pronaći dijagram rada tog motora i pogledati katakteristike snage, obrtnog momenta i potrošnje goriva.E, tu ćete videti da niste u pravu i da najmanja potrošnja nije na najvećem obrtnom momentu nego se nalazi izmedju najvećeg obrtnog momenta i maksimalne snage.Ako bi vaš motor tako podesili da radi na maksimalnom obrtnom momentu i dodje do opterećenja motora sa povećanim dotokom mase ko će da primi to opterećenje pošto ste ga vi podesili na najvećem obrtnom momentu.Jedino da vi uzmete kurblu i kurblate dok opterećenje ne prodje.Zato se na svim motorima to reguliše na najmanjoj potrošnji i kod većeg opterećenja dolazi do pada obrtaja motora, ali raste obrtni momenat pa izbegnete ono kurblanje.Ako nešto budete radili trudite se da broj obrtaja slamotresa bude oko 193 do 196 o/min jer tada će Vam vršalica pravilno raditi.

Moja greška oko obrtnog momenta, mislio sam na potrošnju (a odlutao malo dublje). Slažem se za broj obrtaja vršilice, a samim tim i slamotresa, to sam već napomenuo. Ovo bi bila ipak bolja a i jeftinija varijanta od menjanja motora :osmeh:, a da ne pominjem produžetak radnog veka istog.

Hm, i ovo bi trebalo razmotriti, ali ti isti motori se koriste i u vozilima, koja se nevoze stalno na velikim obrtajima. I da, najveća razlika između ovih motora ugrađenih u kombajne, i ovih namenjenih za vozila (govorim o f8l413) je u pokretanju turbine za hlađenje. Ovi namenjeni za vozila (primer TAM-ov autobus) imaju visko spojnicu, koju aktivira ventil na izduvnoj grani, a ovi na kombajnima imaju krutu vezu, bar je tako kod mene. Ako je motor čist, i sve radi kako treba, onda nema problema sa dizanjem temperature.

Motor ima kompresor,znači da je iz kamiona,takođe i pumpa volana kao i filter ulja ukazuje na kamionsku verziju.Jedino pumpa visokog pritiska nije od kamiona.Motor koji sam ja ugradio u Z 142 je sličan ovome.

Na mestu gde se ovom nalazi kompresor kod mene je filter ulja.Inače identičan motor i rekao bi da je i kod mene kamionska verzija.

Evo i mog motora koji je u toku večeri skinut s kombajna, ludaci kod kojih je bio su ga više puta grejali tako da je doterao cara do duvara, i još jedna neverovatna stvar, prilikom skidanja klipova video sam da se radi o klipovima koji imaju donju mazajuću kariku ispod bolcne klipa, međutim nema ni na jednom klipu te donje karike, nakon konsultacije s rodjakom koji je takođe dugogodišnji mehaničar došli smo do zaključka da karike nisu ugrađene fabrički, verovatno zbog nestašice devedesetih godina, pa su stavljali garniture karika koje su imali, neverovatno ali istinito, da li je neko imao ovakav slučaj.....

5cnmg8.jpg

---------- Poruka napisana u 22:05 ---------- Prethodna poruka je at 22:04 ----------

Poslednja izmena od urednika:
Šta je tu čudno.U selo je došao nov 539 i konstantno trošio ulje iz dana u dan.Kada su otvorili motor ni jedan klip nije imao uljnu kariku.

Imali smo mi takav slucaj, motor je bio englez (perkins) a isto nije imao donje karike, jer fabricki ili ga neko radio ko to zna.

---------- Poruka napisana u 22:11 ---------- Prethodna poruka je at 22:09 ----------

Nisam jos rekao da motor nije trosio ulje, (zanimljivo)

Ovaj motor nije diran od kako je izdašao iz fabrike, znači da ga je fabrika pustila bez donje karike a sa klipovima koji imaju prorez za tu kariku, malo čudno ...... s tim što je ovaj trošio ulje jer su otišle ostale karike, ali su bar bile sve tu i očigledno je da te donje fabrika nije ugradila jer da ih je ugradila ostali bi bar neka a ovako nema ni jedne ni na jednom klipu od 6 komada....

---------- Poruka napisana u 22:26 ---------- Prethodna poruka je at 22:17 ----------

2zs5vt4.jpg

Nazad
Vrh