Kombajnski motori

Pravite nauku od svega...
Prelivna boca je tamo da bi se prilikom širenja tečnosti pod uticajem toplote, višak zapremine skladištio u njoj. A nakon hladjenja i smanjenja zapremine tečnosti u hladnjaku, tečnost iz prelivne boce se vraća u hladnjak. Zašto? Ponajviše zato da bi pritisak unutar hladnjaka ostao na konstantnom nivou (a znamo da što je veći nadpritisak u nekoj komori, temperatura ključanja tečnosti se povećava - što je nama i cilj). Dakle prelivnu bocu ne treba napuniti do panja, niti dopustiti da se skroz isprazni.Šta se desi kada je prelivna boca prazna a nivo tečnosti u hladnjaku se (iz više mogućih razloga) smanjila? Pa desiće se to da će u hladnjaku tečnost početi da isparava. A ako tečnost ispari, smanjiće se onaj nadpritisak unutar hladnjaka o kome smo na početku pričali a čiji je zadatak da poveća tačku ključanja rashladne tečnosti. Nisam majstor kotlar, ali ako bih se baš potrudio, mogao bih da nađem tablicu u kojoj piše kolika je količina pare potrebna da bi se dobio isti onoliki nadpritisak koji bismo imali da sistem funkcioniše kako treba (kada je hladnjak pun i kada ima malo prazne zapremine između poklopca hladnjaka i nivoa tečnosti u hladnjaku). Dakle em što gubimo koristan nadpritisak, em što se smanjuje količina tečnosti (usled isparavanja) koja cirkuliše kroz- i hladi sistem, em što ne iskorišćavamo celokupnu rashladnu površinu hladnjaka, pa će se tečnost sporije hladiti...

Neko je, čini mi se, pitao i to da li su bolji hladnjaci sa većim ili manjim rupama. Fazon je da hladnjak mora imati što više onih horizontalnih ploča koje služe za to da bi se preko njih toplota sa cevčica odavala atmosferi. Dakle ako je hladnjak veliki i ima velike rupe (što će reći da nema gusto naslagane horizontalne ploče), to još ne mora značiti da on hladi gore nego manji hladnjak sa gušće postavljenim horizontalnim pločama! Ako se uzme pa se izračunaju ukupne efektivne površine koje bi dale sve pojedinačne površine horizontalnih ploča kako na jednom tako i na drugom hladnjaku, može se desiti da ispadne da oba hladnjaka imaju jednake površine hlađenja. Ništa se ne podrazumeva.

Do svih ovih zaključaka se može doći prostim korišćenjem mašte. Nema potrebe za konsultacijom bilo kakve literature... Samo što je to pojedincima ovde jako teško objasniti.
Ali dobro. Zato što imam mašte, ja mogu da budem student a drugi mogu samo da se prave pametni i da provociraju.

Elem, merenje nivoa tečnosti se lako može rešiti... (Znam i kako ali od nečega i ja moram živeti)

Poslednja izmena:
Veličina ekspanzione posude se odredjuje prema ukupnoj količini vode, ne znam tačan procenat.
Pokušavam da objasnim da ta količina vode nije presudna u celoj ovoj priči. Ako sad skineš tu posudu, napuniš hladnjak do čepa, zagreješ motor na radnu temperaturu, on će izbaciti neku količinu vode, tako da neće više biti pun do čepa. Čim nije pun, ne koristi celu površinu za hladjenje i ima vazduha pa se zato slabije hladi, tj bude veća temperatura vode.
Kako se ohladi neki TDI motor u kolima iste snage kao i kombajnski ako tamo stane svega 5-6 ili 7 litara vode?

Jel to isti motor kao 142?
Ma slozicemo se jos mi, samo boze zdravlja.

Nije,na univerzalu je stariji a na 142 je mladji. Hocemo,slozicemo se. Al u gnjurcu. Eve ti jedan cist Serbisn produkt pa ti objasni tom ko je to ugradjivao da je blesav. Jer naravno po tvom nije potreban pokazivac nivoa tecnosti u hladnjaku kombajna! E tako je sve pocelo pa smo stvarno napravili nauku. Ja tvrdim da bi dobro bilo imati tako nesto a g-din dicki tvrdi da je to ne potrebno. A vamo najvise smeta sto je germanska posuda... Eve ti ova made in Kragujevac! Sa dodatnu opremu!

Uploaded with ImageShack.us

Ima li univerzal posudu za vodu? Koliko staje tecnosti u sistem?
Nije fazon da mi nameces neke stvari koje nikad nisam izgovorio, a nisam ni pomislio tako.Cisto sam pominjao golfa sto mi je bilo samo tehnicki ne prihvatljivo i losa idea.Oni sitni prikljucci za creva itd. da se ne ponavljam.

Alo! Ko kome namece? Ti si prvi poceo! Ni ja nisam rekao da iz sistema ispustis 5lit vode pa ce biti isto. I ko je to kome nametnuo? Tehnicki ne prihvatljivo?! Ti sigurno nisi mehanicar,a ako jesi sramotis profesiju. Tehnicki neprihvatljivo ce mozda zvuciti sledece: ventili iz Ursusa stimaju u porche 924 motor koji se ugradjuje i u jednu malu seriju audia100gls, Lezajevi radilice iz peugeota505 dizel stimaju u alfin bokser motor,Karike iz audi motora 1.6 stimaju u juga 55 1.1 motor,silent blokovi prednjeg trapa od lade u prednjicu od kadeta iz 70-ih(tacnije B i C kadet) sve to uz blage prepravke i jos dosta primera koje ne moram nabrajati jer ni za ove mi neces verovati.... A i ne moras. Vidim da si na skroz pogresnom putu da mi objasnis nesto za sta nisi u pravu.... Inace imas seriju univerzala sa istim motorom kao na 142.

Kod mene na Univerzalu '70 godiste sa S46 motorom nema te dodatne posude pa radi ko sat sve ove godine,cep na hladnjaku je cak bez gumice(dihtunga) na sebi i zavrnut na "prvi" zub (desavalo se i da se i da spadne sa hladnjaka) pa nije dolazilo do preteranog gubljenja vode (mozda 1-2 lit) i povecanja temp.motora,naravno uz uslov da je hladnjak spolja cist.

@dicki je u pravu, ovde je u pitanju otvoren sistem hladjenja dok je kod skoro svih putnickih auta zatvoren...

Na univerzalu nema te posude jer je ujedno sa hladnjakom. Ako bolje pogledas gornji deo hladnjaka na univerzalu videces da nije isti kao na 141,2,3... A nije isti jer je sistem na 142 takav da mora imati posudu..... Ali ono sto ja tvrdim je to da je svejedno dal u toj posudi ima litra dve ili 5litara,jer dokle god je sistem ispunjen grejanja nema! A u cemu je to dicki u pravu? Pa zar posudu od auta ne mozes drzati sa poluotvorenim cepom ako vec moras? Ili tom istom cepu, sa zatvorenog sistema,povadis ventile i opet dobijas isti princip tj nacin kao sto si opisao da koristis na univerzalu... A sve u cilju da bi imao pokazivac kolicine tecnosti zbog kojeg smo i zapoceli diskusiju.... Ili si i ti kao i dicki pa ''osetis'' kombajn i nije ti potreban pokazivac? Neka mi neko odgovori kad vec dicki uspesno izbegava,kako ces primetiti nagli gubitak tecnosti iz hladnjaka?

Momci, smirite se malo, molim vas...

nego, na om malom zmaju s44 motor i imam na njemu hladnjak koji nije curio sve dok ga miniwashom nisam oprao. Nije da curi, nego kapa po malo. I sta sad, usuo unutra "kilerdiht" tekucinu ali ona na kombajnu nije uspjela pokrpati rupu, posto je netko od prijasnjih vlasnika izvadio iz kombajna termostat, pa tekucina nije mogla djelovati. Sta se dogadja kod mene. U sistem mi stene u grubo oko 18-20l tekucine, reci cemo vode. Kombajn radi cijeli dan na max gasu, i u transportu i u radu i cak pri kipanju na mijestu, kao i vecini vas. temperaturu ne dize ni malo, drzi ju u nekim normalnim granicama, sve kako dan odmice, vise se i hladnjak prlja pljevom i prasinom. Doteram kombajn kuci i ujutro prije kretanja ja u taj isti hladnjak sipam oko 5-8l vode. Kombajnu je ta tekucina vjerujem falila u radu, ali se nije grijao (imam nov i isproban pokazivac temperature) Vjerujem da je dio iskapao tokom noci, ali je vecina tekucine koja fali otisla u radu.

Ne znam kako, ali tako je i prije iduce sezone bi valjalo skinuti hladnjak i odnesti ga na krpanje kod majstora da nemam vise brige oko tog.

Nadalje, vjecito spominjem u kombajnskim temama kolegu koji je dok sam jos djete bio imao 142RM i on me u tom kombajnu naucio kositi i dosta stvari koje i danas primjenjujem. Svako jutro je on uzimao plasticnu bocu od 2l i sipao vodu u "burence" i tamo je falilo oko 1.5l vode svaki dan. No, nije ta voda isparila, niti ju je kombajn "popio", nego kako se temperatura dizala, tako se tekucina sirila i oslobodila si potreban prostor istiskivanjem viska vode iz ekspanzione posude. Kolega mi je to sve objasnio ovim istim rijecima jer sam ga pitao kud voda ode, posto nisam razumio previse oko strojeva. On mi je sve to objasnio na ovaj nacin ali da on svako jutro za svaki slucaj uzme tu flasu vode i sipa u burence, da vidi daa kombajn negdje slucajno ne gubi vodu, jer ako u burence stane vise od tih 1.5-2l (kako kad) kombajn negdje gubi vodu i treba se prije kretanja traziti kvar. Bio je svjestan da ce kombajn kad se zagrije na radnu temperaturu visak vode izbaciti i ostavit ce si u sistemu koliko mu treba.

Nije kombajnski motor, ali je motor na mom IMT 549. natocim ga punog mjesavinom antifriza i destilirane vode i on radi radi radi, cjeli dan ore i ore. na odusak hladnjaka gore kraj cepa on meni izbacuje visak, no kad zagledam u hladnjak ujutro, tekucine fali toliko, da je ima samo par cm iznad saca. Opet ja nadospem i odam raditi dalje, i opet toliko fali. opet ja natocim i opet je falilo i vise mu nikad nisam tocio, jer samo prljam prednji dio traktora kako se antifriz slijeva niz hladnjak. Do dana danasnjeg taj traktor radi i ne misli o pregrijavanju bilo koje vrste.

izvinite na dugackom komentaru, nakupilo se puno toga.

Evo lepo vam covek objasnio ono sto sam i ja tvrdio! Ne moze se kombajn grejati sa litrom vode manje u sistemu. A to je otprilike razlika izmedju posude od G-2 i original zmajeve posude. Naravno ako je sve u redu sa motorom. E sad sto neko ima predrasuda sta mu ja mogu. Hvala Bobo!

Bobo@ Gde je postavljen davac temperature? Ima li davac kontakta sa vodom i onda kada se smanji nivo tecnosti?

Na mom kombanu je davac temperature smjesten na glavi motora. da se razumijemo, mali zmaj (konkretno moj je 132RM) ima motor postavljen izmedju prednjih tockova, a hladnjak je najvislji dio cijelog sistema za hladjenje i on se nalazi s desne strane iza i iznad prednjeg desnog tocka, tako da ti moj odgovor nece puno pomoci u opravdavanju tvojih tvrdnji. Kao drugo, vec sam napomenuo da je na mom kombajnu izvadjen termostat, a posto je pun sistem kamenca, ja se ne usudim ugradjivati termostat da se isti ne zaglavi i tek onda imam problem.

Davac je smjesten na glavi motora i to na dva mjesta. Tvornicki su oba elektricni, a ja sam jedan zamjenio obicnim, analognim satom s cagerom, jer takav sam da struji ne vjerujem. Drugi davac sluzi za paljenje lapmice kad se motor krene pregrijavati i iskreno, nikad nisam vidio tu lampicu da se pali, jer motor radi i s manjkom vode sasvim lijepo, posto je motor dolje a hladnjak je kompletan iznad motora i vodne pumpe. mali zmaj ce neko vrijeme raditi i bez kaisa koji pogoni vodnu pumpu, i na malom gasu ga mozes bez problema dovesti s njive kuci, jer se topla voda sama od sebe penje u hladnjak a hladna silazi dolje u motor.

Na 142 je smjestaj rashladnih elemenata drugaciji, ali sve dok ima vode u hladnjaku i iznad razine vodne pumpe ne bi trebalo biti problema. bas sam iz tog razloga spomenuo moj slucaj s traktorom, jer vode fali ajmo reci dosta u hladnjaku, ali je razina iznad vodne pumpe i tekucina cirkulira, sace je sve potopljeno u rashladnu tekucinu i ne bojim se grijanja nikakvog.

Dakle, i ja tvrdim da grijesis, jer imam dosta iskustva i s traktorom i kombajnom (kako sa svojim tako i s koleginim)

Dicki ti si neverovatno uporan covek.... Davac za temp. se na svakom ali SVAKOM motoru nalazi u glavi. Logicno jer je tamo najveca temp. A dal ce isti taj davac reagovati ako pukne donje crevo hladnjaka? Nece jer ce veci deo tecnosti izaci na tu ''pukotinu''! Ostace tecnosti u nivou bloka ali glava ostaje bez tecnosti,a kad se to desi prvo strada zaptivac glave a zatim karike. I tek onda ce ti sat pokazati nesto vecu temp nego inace a voda na 10-ak cm ispod pokazivaca kljuca li kljuca!

Kad smo vec kod davaca i njihovog sistema rada. imam jednu zanimljivu teoriju lokalnog "majstora" i njegovog prijatelja "alkoholicara". ja na sajmu poljoprivrednom kupim 3 takva sata za temperaturu, neki turski, totalno nebitno, novi su i isprobat cu ihi kod kuce u kuhalu za vodu, pa cu vidjeti koliko grijese. Dolazi do mene "alkoholicar" i vice mi, bajo, ne kupuj to to ne valja nista. ja i kolega ("majstor") isprobavali upaljacem prije ugradnje da vidimo dali sat radi i dosao je do kraja i nikad se vise nije vratio, baci to to ne valja...

Sad ja njemu pokusavam objasniti (nekolicina ljudi slusa okolo, a svi od reda "majstori" koliko sam uspio skuziti). Da je zrak 10 puta slabiji medij za prenos topline nego voda, i da isprobavanje upaljacem nikako nije ispravna metoda testiranja mjernog uredjaja, koji mjeri temperature tekucine do 120°C, da je plamen puno puta topliji i da ce se instrument samim time pokvariti cim mu priblizimo plamen iz upaljaca. na ovo sto sam rekao, lik se samo nasmije i kaze mi da je nemam pojma sta pricam, da ja to bacim i da kupim "pravi" sat za pokazivanje temperature, na sto su se i okupljeni smijali meni i mojim "ludim teorijama"

ovo su osnove fizike, a ne neka naklapanja "majstora" koji se prave da znaju sve, i sto su ljeni da prokuhaju davac temperature da vida da li i koliko uredjej grijesi i je li uopce ispravan. Sva tri sata rade bez greske i dan danas su ispravni ;)

Tako da kad motor ostane bez rashladne tekucine, da bi se kazaljka pomakla u crveno podrucje, za motor je u vecini slucajeva kasno, vec ce ulje poceti isparavati i doci ce do smanjenog podmazivanja pojedinih djelova motora i ako ne zariba, motor ce imati makar neke poslijedice, kao sto je izbacivanje glave...

imam ja poznanika koji je otisao do njive a zaboravio nasuti vodu motor zaribao a on i dan danas tvrdi da mu je sat bio neispravan pa nije pokazao da se motor greje ,a sat bio u suvom dok je i malo pomerio temp bilo kasno

Obicno kazu: Fala Bogu! Ja kazem Fala Bobo!!! Inace taj princip ispitivanja sa upaljacem moze da prodje ali samo za probu. Cisto da vidis dal sat uopste radi. I cim mrdne skazaljku upaljac se mora skloniti jer se to malo burence-davac od sata pregreje i posalje preveliku kolicinu zive(pretpostavljam) u sat i ovaj onda ''poludi'',zalepi skazaljku i zaglavi. A turskim,kineskim i ostalim bofl satovima ne treba mnogo da se sje.e. Mada i od njih se zalomi poneki da traje. Zavisi na kakvog potrefis... Btw evo jedna slika gde se malo vidi crni ''kabel'' od sata za temp a srafi se u glavu kod prve dizne. Prolazi iznad filtera... Cisto da malo dokumentujemo prethodne postove.

Hvala i tebi Rus 82! I onda na kraju dal dolazimo do istog zakljucka ili ne? Dobro bi bilo imati neki pokazivac nivoa tecnosti u hladnjaku tj prelivnoj posudi,zar ne? Ne tvrdim da je obavezno i da se bez njega ne moze ali bi bilo bolje imati ga. Hvala jos jednom na pomoci ovim postom je moje ubedjivanje zavrseno.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh