Kombajnski motori

Malo sam listao po internetu i vidim na klasu dominator 76 i 86 je motor perkins 6.372 sa 120 KS
znači to bi bila najjeftinija prepravka na zmaju kome treba malo jači motor zbog sečke

Upravo tako druze mada moze lako da se desi da neki Zmaj vec ima velike klipove a da je samo punjenje ostalo za 105-110 konja..

Poslednja izmena:
Ti imaš sreće,ne moraš kupovati....zanimaj se preko zime..... :haha:

---------- Poruka napisana 24-12-11 u 18:38 ---------- Prethodna poruka je 22-12-11 at 18:44 ----------

Zanimljivo taj perkins 6.372 nisam našao ni na jednom traktoru :sta:

koliko je komplikovano zamena motora na kombajnu sa v8 na redni 6ak.(TAM) skracen heder, pa zbog potrosnje...

Hoce sigurno.Razlika izmedju ta dva motora je u skoro 100 ks mada bi ja pre ugradio Mercedesa nego TAM-a.

Maticu, imas 2 verzije tog V8 motora i u jacoj verziji osmaka nije razlika od 100ks. Onaj V8 koji mi imamo je slabija verzija koja je ugradjivana na 191 i on ima 216ks a na Djuri ima oko 260ks.
Umesto tog V8 motora bi cucnuo linijski 6 cilindara motor bilo koji samo da nije TAM i da je oko 200ks i da radi kao sat na njemu.

Zar TAM-ov linijski 6-ak sa 170-190-ke nema 150ks?Nije 100 ks razlika a nije ni puno manja.Bratov Djura je imao TAM V8 sa 240ks a sada ima Deutz KHD od 169kw iliti 230ks na njemu.

Kod mene na DF-u je taj Deutz motor, a po informacijama do kojih sam ja došao, ti motori imaju od 224 do 260 ks u zavisnosti od namene. Motori su skoro isti (TAM i Deutz), razlikuju se samo u malim detaljima, a snaga zavisi samo od štelovanja Bosch pumpe, zapremina je ista za sve izvedbe. Mene isto muči malo veća potrošnja zbog malog hedera, jer motor nije dovoljno "upošljen", a mora da radi na punom gasu zbog potrebnog broja obrtaja vršilice.
Ajde sad`,valjda me urednici neće opet kritikovati, interesuje me povodom ove problematike, da li je neko možda mislio na varijantu da se na istom motoru smanji broj obrtaja u radu (jer je ekonomičniji radu na manjim obrtajima), a ta razlika (u broju obrtaja) nadomesti nekim multiplikatorom, ili povećanjem prečnika ramenica na pogonu. Ovu ideju bi potkrepio jednim svojim testom, probao sam da smanjim obrtaje motra za oko 5%, i potrošnja se smanjila za oko 5%, možda i malo više. Ovo sam probao par puta u kukuruzu.
Šta Vi mislite o ovom predlogu?

Taj kombajn nije za vozikanje po ataru vec za ozbiljnije parcele gde on dolazi do svog izrazaja.Ne znam da li bi tim smanjivanjem broja obrtaja motora dobili nesto.Biter bi izgubio svoje propisane obrtaje...

Nazad
Vrh