Kombajnski motori

Evo mene sa jos jednim delom puzzle kog sam se setio. Covek je pre nego sto je otkrio kvar uzeo providnu kantu od 10litara stavio kod bunkera i takoreci iskljucio rezervoar i mogucnost istog da je prljav. Isto tako je postavio providna creva za dovod i povrat kako bi pratio sta se desava. I sad opet ona stara prica. Kad upali kombajn neko vreme radi i samo vidis kako creva pocinju da se zatamnjuju kombajn polako pocinje da dimi i tu ga je vec covek sam gasio da bi sto manje zaprljao pvp i stvarao sebi novih problema. @ bobo ako se odusak zacepi semerinzi su prvi koji stradaju. Pogotovo ako je los motor,zacas ih pritisak izbaci. @ telnett grejac mislim da je skopcan ali nemoj razmisljati u tom pravcu nema veze sa njim. Nivo je polako silazio jer je ulje prodiralo u d2. Ali nije nesto preterano opadao jer motoru ne treba mnogo ulja da bi dimio plavo. Druga stvar je kada d2 pusti u ulje. Desi se da bude i par litara vise od max. Ali ovde je blesavo obrnuta situacija pa je ulje zavrsilo u d2. Ako hocete jos neku mozgalicu mogu da je zadam. Ima jos poneka. Ili da otvorimo n. temu? A moze jos neko da iznese neku svoju dogodovstinu,pa da i ja dumam.Ovako nije interesantno.... Mada bi mozda trebalo prvo ovu da resimo,pa tek onda sledecu na tacnu. Kako vecina zeli!

Pa da je sve receno onda bi pogodili gde je bio kvar. A i lepo sam napisao u nekom prethodnom postu da moramo sacekati clana Attila M da i on iznese svoje misljenje. To misljenje ce biti potkrepljeno znanjem i drugih osoba a ne samo njega pa me zivo zanima u kom pravcu ce voditi njegova (njihova) dijagnoza. Tako da koliko vi cekate na mene toliko i ja cekam na druge. Strpljenje je vrlina!

Evo i ja da se prikljucim ovom resavanju problema sa ujem u D2. Ja sam pre par meseci imao problem kod mene na autu(nissan micra) je u pitanju, kojeg uglavnom vozim na plin. e sad desilo se da odjednom se upalila lampica za ulje, ja pogledam i ulje fali. Dolijem jedan litar i bilo mi je cudno jer motor je dobar, posle predjenih 10 km lampica se ponovo pocela paliti, ja ponovo proverim i ulje fali, da napomenem,, na auspouhu ne dimi crni dim, motor radi odlicno kao i uvek, nigde ne curi. Ja se tu iznerviram kupim 2 litra ulja i dodjem kuci i krenem da gledam u cemu je problem i pronadjem da je AC pumpa koja ima tri prikljucka za creva(dovod, odvod i povratno do rezervoara) pocepala se membrana, e sad kako i svo ulje je oteralo u rezervoar, pumpa ima rupicu sa strane ukoliko se to desi, da bi izbacila gorivo van ili ulje, e kod mene se desilo da nije ni kapku izbacilo na rupicu nego je sve teralo u rezervoar. Tako da ja ovde @ Sinisa1979 sumnjam na AC pumpu.

native-americans-01.jpg

mislim da bi trebali ovako da razmotrimo taj problem:ppozdrav:

Kada si spominjao drot i kljuceve moze bit samo jedno . Semering izmed razvoda i pumpe je popustio i ulje je ulazilo u pumpu a nije isticalo iz pumpe jer je bio zacepljen na odusku same pumpe i ulje je imalo veliki nivo u samoj pumpi . Posto ne znam toliko detalja od pumpe ali je ulje dolazilo prvo do povratnog voda pa se kasnije mesalo u rezervarcicu i islo sa D2 .

Mislim da je pumpa predhodno remontovana.
Znaci zamenjen semering.

Bas me zanima ishod.
Mada imam neke ideje u glavi. :sta:

Nedavno je šurak imao problema sa motorom od Z190 ,TAM 6 cilindara.U radu je počeo da dimi ,i da stenje.Dovukao se do kuće ali sa manjim gasom i tada je počelo pregledanje.Prvo su očišćeni vazdušni filteri,filteri goriva i ulja stavljeni novi i zamenjeno ulje (ulje nije trošio).Upali ga 10,minuta radi lepo i kad mu se da pun gas on opet počne da dimi crno i takoreći bljuje vatru na auspuh.Kad je manji gas (oko pola)lepo radi.Sledeće je bilo pumpa i dizne ,opet isto.Lepo radi do 60-70% gasa a na pun gas dimi i trese.Evo mozgalica sa Sinišu a i ostale.Jednom članu nije dozvoljeno da komentariše.:osmeh:

@ telnett delimicno si u pravu... Kad semering pvp popusti on ce propustiti naftu jer je pvp pod pritiskom i nema nikakav odusak. Inace je menjan i semering i glava pvp na koju naleze semering. Vrlo blizu resenja,vrrrrrlo!!! Sta vise delom je i otkriveno ali jos nije skroz. @ goran ihc moze i tako! @kurkela reci! @Kiraj dobra mozgalica i potrudicu se da je odgonetnem ali mi taj motor uopste nije poznat....

Jedino ako je majstor kontra namontirao semering, pa ulje dospevalo u pumpu.
Mada sumnjam u takvu gresku.
Ili semering nije valjao. (vec receno)

Ne semering je bio u redu i pravilno ugradjen ali su ga i pored toga opet zamenili i opet isto. Kiraj ako su filteri bili u redu tj ako nije do vazdusnog bio kvar,da nije nesto oko paljenja? Posto ne znam kako kod njega izgleda razvod da nije mozda pogon pvp bio razj...n pa da je paljenje trcalo tamo vamo? Nekako kad kazes da je bljuvo vatru na auspuh... Ili je dolazilo do detonacije i samozapaljenja nesagorelog goriva u auspuhu,samo pitanje je zasto.... A kakav grejac ima taj tip motora?

Sinisin problem je lociran na neki dio PVP koji se da rijesiti komadom zice...Samo... KOJI?!?

Kirajev problem bi poceo rjesavati kao i oni, pregledom i zamjenom filtera, te pregledavanjem podesenosti ventila i zazora u razvodu. Kad sam ga vec toliko rasarafao, vadio bih i brizgaljke napolje i odnesao ih na pregled...

Kirajev problem je po meni lakse rijesiv, jer se sipmtomi vec unaprijed znaju, dok kod Sinisinog kolege/komsije, se desavaju cudne stvari...

Sad ja opet razmisljam sta se moze desiti na PVP a da propusta ulje u gorivo a ne obrnuto... Semering nije naopako okrenut... Sta bi jos moglo biti. Posto je pumpa bila kod majstora i povrsine ne koje nalijeze semering zamjenjene, nije ni do toga...

Fazu PVP bih izbacio iz cijele price, jer po meni to ne bi trebalo imati neke veze...

Posto se previse i ne kuzim u PVP sluzbeno odustajem od rijesavanja ovog problema :(

Bobo kako hoces,razumecu ako odustanes ali samo da znas nije do pvp. Ona je zrtva,ali nije uzrocnik kvara.

Teško je rešavati problem rada motora ako se ne čuje ili ne vidi kako sve to izgleda.
Kod ovog motora nije bio nikakav kvar.Problem je pravilo usisno crevo vazduha koje povezuje filter sa usisnom granom.Pošto je to crevo armirano ,desilo se da se unutrašnji sloj gume odlepio od ojačanog dela .Pod malim gasom se ne primećuje ali pod punim gasom usled vakuma se spoji i drastično smanji protok vazduha.
Pregledano je to crevo ali nisu primetili nikakve promene na njemu pošto nije bilo pocepano.Završio je sezonu krunjenja tako što je u crevo ubacio armaturu savijenu u spiralu,koja nije dozvoljavala da se odlepljeni deo spoji.
Naručeno je novo crevo.

@Sinisa1979

Rekao si da nije vakuum ali ja mislim da je problem neko kuciste filtera ili cevi tj. creva u zavisnosti sta ima za dovod goriva..zaprljanost ili ostecenje?

kiraj evo sada sam video ovo pitanje za ovaj kvar, on ima malo vecu temperaturu rada tj vise zraci pa se desavavaju cudne stvari kada neki delovi ostare, imao sam problema sa tim motorima na zmaju, ima slican kvar sa crevom za gorivo, sve u redu sa motorom dok ne dobije radnu temperaturu i pun gas. zato preporucujem vlasnicima tih motora da menjaju creva za gorivo i gumene spojnice od filtera ako se pojavi nesto od navedenih stvari jer se jako tesko otkrivaju.

Pa da je sve receno onda bi pogodili gde je bio kvar. A i lepo sam napisao u nekom prethodnom postu da moramo sacekati clana Attila M da i on iznese svoje misljenje. To misljenje ce biti potkrepljeno znanjem i drugih osoba a ne samo njega pa me zivo zanima u kom pravcu ce voditi njegova (njihova) dijagnoza. Tako da koliko vi cekate na mene toliko i ja cekam na druge. Strpljenje je vrlina!
Sinisa, Attile nema da se oglasi pa nema, a nas ostale drzis na zeravici, daj reci vec jednom sta ga je zezalo.:haha:

Nazad
Vrh