Kombajnski motori

U pravi momenat sam se prikljucio(mozda je svetlila zelena lampica pored mog nick-a ali nisam bio prisutan,samo je komp zujio citav dan.) BRAVO BOBO!!! 99% Si pogodio! Kvar je bio zacepljen povrat ulja koji se nalazi izmedju pvp i pogonskog zupcanika iste. Tacnije tamo se nalazi jedna ''platina'' koja u sebi ima urezan zljeb i u njemu karika koja dihtuje u krug. Nesto poput klipa u stublini..... I sav povrat ulja zavisi od te male rupice koja se zacepila zbog garezi,naslaga,brloga u donjem delu motora. Glupost ne vidjena ali je takve muke zadala vlasniku,a vidim i mnogim forumasima. Fakticki je pumpa ulja kada upalis kombajn gurala ulje kroz kanale,podmazivala sve sto treba ukljucujuci i zupcanike razvoda ali na tom mestu ispod pvp-a nije imala gde sa uljem pa ga je gurala u pvp. Tesko je to ovako opisati... Lakse bi mi bilo ispricati,ali pokusacu pronaci neku sliku da bi vam bilo jasnije. Inace covek se skonto kad je skinuo pvp(po ko zna koji put) i video da je pogon iste potopljen u ulju i tu mu je sinula ideja da to mozda ne bi trebalo tako biti. Kljucevima je skinuo pumpu a zicom-drotom procacko jamu i pila zmaj i dan danas! Ljudi moji ja se svima izvinjavam,za ne prospavanu noc,za zeravicu.... Nisam mislio da ce taj problem toliko da vas zaintrigira. Ako slucajno nisam bio jasan recite pa cu pokusati drugacije da objasnim. HVALA SVIMA koji su trenirali sive celije!!!

Sad tek vidim da ovde imate zanimljivu raspravu...Plavi dim je normalna pojava kad motor radi (al bukvalno) na ulje a ne na naftu.
Inače , da nije taj motor bio turbo pa neko skino turbinu?
Aha , vidim da ste riješili.

Hvala na odgovoru. Ja nisam poznavao pogon te pumpe o mislio sam da je podmazivanje zupcanika pogona buckanjem a ne pod pritiskom tako da mogu da cestitam Bobi NA PRONICLJIVOSTI.:bravo:

Nema potrebe za ovakvim komentarima, citajte malo i vi, gospodo...

Dakle, nisam spominjao odusak iz poklopca ventila koji je Bubu napomenuo (iberlauf), i vec sam rekao da ne znam kako izgleda "kocka" na koju se montira PVP na s46 motoru, i pitao sam je li moguce da se tu na neki nacin medju zupcanicima koji pogone PVP dogodi neki "slucajni" pritisak ulja koji ce unistiti semering...

Netko drugi ne pazi i ne vidi da sam stavio upitnike na kraju recenice, jer se ne razumijem u razvod s46 motora.
Nisam video post u kom si to napisao. Na kojoj je stranici?

Napisao je malo pre a i ja sada vidim da je i gosp. "explozivni" izgleda znao odgovor i odmah Bobi cestitao:ppozdrav:

E sad Danger... Nemoj da si taki! Covek nije mogao da zamisli da je drot posluzio kao alat,pa je mozda zbog toga pomislio i napisao da je iskoriscena tamo vec gde ju je on zavuko.... Mada moram se i sloziti sa tobom Danger! Tako nesto mislim da ne bismo trebali procitati od jednog futur inzenjera. Ali Boze moj,svi mi imamo ponekad zutu minutu! Zar ne? Eto ovaj slucaj je cist dokaz kako je jedan obican paor opravio nesto sto nije,jedno tri majstora! Niko od nas ne zna sve. Ali svi mi zajedno,eeeee.....

Gospodine Danger, pošto obojica znamo na koga se odnose vaše reči...

Prvo i pod jedan: nisam nigde rekao da sam majstor.
Drugo: nešto se ne sećam da ste išta rekli povodom ovog pitanja sve dok Vam se odgovor nije servirao na tacni, a sad tu izigravate nekog ko je "kao" znao odgovor od početka (pričam ti priču).
Treće: obojica znamo kod koga Vi idete po savete kada Vam zapne pamet (i to više puta oko jednog te istog pitanja), pa Vas molim da se i Vi malo spustite na zemlju. Ako ništa drugo, ja sam se sad barem potrudio da misteriju rešim sam, bez konsultacije sa ljudima koji su iskusniji i pametniji od mene.
Četvrto: ako imate nešto da mi kažete, za to imate PP. Nema potrebe da punimo stručne teme sa ličnim prepucavanjima. Ali odmah da Vam napomenem i to da Vam na te PP-ove neću odgovoriti jer ste Vi lično za mene suviše sitni i nebitni da bih traćio vreme na korespondenciju s Vama.

Toliko.

Gospodine Siniša, morate se takođe složiti i sa tim da ovo nije bio zadatak iz matematike (na primer) pa da se rešava bez ičega sem mašte. Da sam imao prilike da vidim rečeni motor, šanse bi bile veće da nađem šta i kako nije valjalo.

Hmm da u pravu si Attila... Bilo bi lakse da se videlo uzivo... Ali Attila drot,droooot! Pa gde ga tamo skrka....

Mene sad u cijeloj prici najvise cudi sto je majstor kad je skidao pumpu s kombajna nije vidio da je masna gdje ne bi trebala biti?!? kako im je to promaklo, pogotovo sto ih je bilo TROJICA EEEJ...

Al sve u svemu, zanimljiva zagonetka. volio bih da ih je vise ovakvih.

Jeste li napomenuli kolikog je prečnika žica?? Niste. Ja pošto se uglavnom bavim elektronikom, meni je uvek prva asocijacija na prečnik žice do ispod milimetra. A tako tanka žica bi se mogla iskoristiti za smanjenje eventualnog zazora. A kao što vidite, nisam se zeznuo baš mnogo. Bilo mi je jasno kao dan da je tolika količina ulja mogla dospeti u PVP samo preko semeringa. Da sam mogao da vidim i unutrašnjost motora, svakako bih kad-tad naišao na nešto što pravi toliki pritisak da progura ulje u PVP.

Malo mi je smešno što se sad svi redom prave pametni (a jedini koji u ovom slučaju ima pravo na to je Gospodin Bobo!) a pitanje je od samog početka bilo takvo da se mora filozofirati na neviđeno i to uz pomoć polovičnih informacija. Što se mene tiče, meni je godilo malo razmišljanja i sigurno sam i iz ovoga naučio nešto novo. A ovi što su čekali da im se sve servira na gotovo - samo neka uživaju. Apsolutno me se ne dotiče takvo detinjasto ponašanje.

A ne,ne Attila nisam ja rekao da si se zeznio! Na dobrom putu si bio! Mnogo blize nego varijante sa prozuljanim cevima kojima bi bilo lakse pomesati dva fluida negoli iste pustiti u atmosferu tj u vazduh. Sto se tice informacija... Ne bih se slozio da su polovicne. Sta vise odmah sam vas usmeravao sta nije kvar. Da nije toga mnogi bi menjali ac pumpu jedno 30 puta a i instalaciju od nafte i ulja. Ajd da ne ispadnem sad ja neki pametnjakovic kad ni sam nisam siguran da bih odmah pronasao kvar. Imam ja predlog! Ajd da predjemo na drugi zadatak,posto vidim da ima zainteresovanih(Bobo),a iz ovog da naucimo nesto vise. Naravno ko hoce da nauci. Ko nece... I ne mora. Imam jos dva zanimljiva slucaja sa motorima stim sto nisu kombajnski nego motori iz auta. Ali vrlo lako moze da se desi i na kombajnskom. Jedino sto bih promenio ''pravila'' igre. Ne bih toliko da odugovlacim sa odgovorom. Mnogo ubija cekanje.... Imate predloga,sugestija?

Stvarno maksimalno zavrnut i trivijalan kvar . Zamolio bih sinisu da ucrta gde se to nalazi .
avpvft.jpg

---------- Post added at 22:46 ---------- Previous post was at 22:45 ----------

Stvarno maksimalno zavrnut i trivijalan kvar . Zamolio bih sinisu da ucrta gde se to nalazi .
avpvft.jpg

Gosn Atilko,zasto ste se vi nasli prozvanim nije mi jasno,ja nigde za vas nisam napisao da ste majstor niti cu ikada,drugo...nigde nisam ni napisao da sam znao odgovor,to su drugi zakljucili,ja sam samo coveku cestitao na pogodku i to odmah nakon odgovora,pa vi zakljucite dal sam znao ili sam blefirao,samo sam citao nagadjanja a u datom momentu potvrdio tacan odgovor,dalje....ja neidem nigde po savete za razliku od nekih,ja lepo nazovem pa pitam sta mi treba,i neiznosim tudje znanje na forumu pa se pravim pametan a svi znamo cije su to recenice,svaki put kad zines znam cije su to reci,za tebe je najbolje da si isao za fotografa i slikara,mozda bi bolje prosao u zivotu,lepo prodajes slike"negde iz srema"......i malo uvuci jezik, skrati,naporan si bre...a posto vec toliko vodis racuna o strucnim temama nemoj ih ti prvi trovati pa posle bezati od PP.....gospodine sitni.....:cvetic:

Ih @ tellnet kad bi sinisa to znao da uradi.... Pa vidi,imas u ovoj temi na strani 32 post broj 633 sliku razvoda s-46 i tamo ces videti tu podlosku sa urezanim zljebom(27) za kariku(2.8.) i tamo negde se nalazi jedna rupica kroz koju se vraca ulje u karter (ili ti korito motora). Nisam ni ja bas 100% gde se ona nalazi,jako davno sam radio s-46 a ni nisam onda obracao paznju na tu rupicu jer nisam znao za ovaj besmisleni kvar. Mozda je ta rupica ili kanal ustvari na pogonskoj osovini pvp (26).... Sve u svemu kad rastavis taj deo razvoda ukazace ti se samo pogotovo kad imas ovakav podatak u glavi. Msm da se ovako nesto ne zaboravlja jer nije svakidasnja pojava. Sta vise mozda bi se to rastavljanje razvoda moglo smatrati obaveznim pri skidanju pvp jer te ne deli mnogo od toga da sprecis tu pojavu ulja u d2.

Gospodine Danger, na Vaše baljezgarije neću reagovati jer su neistinite. Tu je Gospodin na koga Vi mislite, pa ga slobodno pitajte čije znanje "prosipam".

A u ostalom, nije ni bitno šta Vi mislite. Već sam rekao zašto.

Sad sam procitao temu,steta sto nisam ranije uleteo u diskusiju.Sinisa ovo prvi put cujem da ulje gura u naftu,ali bolje je pitanje vecita misterija tog motora,nafta u ulju.Kako to resiti,u vecini slucajeva nikako.Interesantno je da se taj problem samo javlja na IMR motorima u kombajnu,a na orginal perkinsu ne.Taj motor se ugradjivao u FAP-a sankcijasa 1212 i 1214 turbo varijanta.Tad nije bilo famos motora iz bosne pa je fap ugradjivao sta se imalo.S46 u Fapu nije imao problem sa naftom u karteru motora.

Mirko, mozda nisi upoznat sa situacijom, ali ti motori su pravili takve probleme samo na ZMAJ 143 kombajnima. Zasto? zato jer je na njima rezervoar za gorivo na visljem polozaju, nego na 142 i nije potreban veci hod AC pumpe kao sto ga ima 142. Inzinjer iz nekadasnjeg ZMAJ-a se prije godinu-dvije javio na forum i rekao da su svjesni propusta i da se taj problem lako rijesi podmetanjem jos jedne, dvije brtve (zaptivke) pod AC pumpu, da se na taj nacin smanji njezina "oscilacija".

Neki su pisali da im je to popravilo problem, dok su drugi pisali da je ostalo isto.

Ovi koji nisu rijesili problem, ja sumnjam da je njihova PVP trebala ici na remont, da se prepakira jer je semering (il sta vec ima) vec bio unisten od povecanog pritiska.
Ovi kojima je problem rijesen ubacivanjem vise brtvi, imali su srece, pa brtve na PVP nisu ostecene.

Nazad
Vrh