Kod mene je isto problem naći dobrog, poštenog radnika... Ajde mani dobrog neka bude pošten...
Da naglasim da u kući imamo uvek jednog-dva plus u sezonama po 5-6. I sam sam odrastao sa cigama i radnicima.
Do pretprošle godine sam imao jednog bio prijavljen i kod nas je radio 10 godina. Jbg razveo se otišao u Novi Sad, imao je i on kao i svi mi svojih bubica, nije alkos, znao je ponekad da namerno pokvari mašinu, traktor i da šrafi ceo dan kad mu se ne radi u polju, malo kraduckao alat, hemiju za prskanja, rakiju u pečenju i prodavao u selu, u zadnje vreme kaže da je odradio nešto a pipnuo nije, bolovao od svih znanih i neznanih bolesti, sve to i sam mi priznao ali kad se izvaga odličan je bio, organizovao ostale radnike, svadjao se sa njima, raspravljao, zvao itd... imao titulu šefa jbg...
Ali od kad je otišao baaššš imam problem. U okolini ima samo cigana koji nadniče to alkosi, lažovi, lopovi pa to je strašno. Samo neki detalji:
- krade vino iz rezervoara i ostavi nezatvorenu slavinu, istoči se 1500 l vina
- standardno ne dodje na posao kad se dogovorite
- obavezno svraćanje pre posla u prodavnicu po dozu
- slučajno otišao po stari traktor koji oni voze u polje oko pola 11 a oni roštiljaju počeli nisu posao
- non stop traže pare unapred i posle muka da ti odrade ( i sad mi duguju ko zna koliko dnevnica)
- sad kad nema posla non-stop zivkaju a u sezoni te laže. maže, ispaljuje
- na predlog da bude priljavljen i da non stop radi oči da ti izvadi jer će da izgubi socijalu
- prosipa hranu da nedaj bože ne bi i uveče eventualno isto bilo na meniju ( istu hranu i ja jedem)
- dogovoriš se da dva meseca radi kod tebe a on posle par dana ode kod drugog da radi jedan dan jer mu dao 200 dinara višu dnevnicu
Sad imam neke iz okoline Leskovca, jedan dečko Ok mada ne zna da vozi traktor, i realno nije neki radnik ali ajde. Drugi alkos, posle deset dana već je imao jedan performans u ludilu... Videćemo.
Generalno ne kontrolišem radnike, bitno da se odradi posao sad dal za dan ili dva jbg. zažmurim. Teško je staviti sve na kantar nekad ima više da se radi, nekad manje, nekad teži posao, nekad lakši...
Slažem se da iole kasfetnih radnika slabo ima i treba ih čuvati...
Baš sam se raspisao....