Koliko plaćate sezonske radnike i gde ih pronalazite?

Sve moze da se dogovori i ispostuje kada se radi sa ljudima a ne sa magarcima ili mulama *zensko* koji ne tegle nego im je to mentalni profil . Zbog istih izbegavam bilo kakava posao koji zahteva zvanje dodatnig ljudi . Sto se covek bolje postavi gore mu vrate .
 
Da se kaladimo da ima toga. Ta vremena jos uvek nisu prosla. Nisam bio kod vas po imanjima, ali kad ima po privatnim firmama ima i na imanjima. Plate su previse male da bi se neko mnogo brinuo za poso ili masinu ili kapitalistu.
 
Da nemaju starije zelenke tipa JD6820 koji je na preko 20 000rc i spolja i iznutra izgleda kao uvozni sa 6-7 000rc.
To su davno prosla vremena kad su pijani vozaci kidali tudje masine, nema toga po privatnim imanjima vise(nebitno ko je vlasnik).

A ko će da ih kontroliše kad gazda ima 5 traktora i svi uposleni ,jedan stalan radnik ostali svi letači svage godine druga ekipa ,kida se i remontuje tu uvek nešto a o krađi semena ,nafte,veštaka, da se ne govori...ovo je jedan primer a ima ih dosta...
 
U vecini slucajeva ko ima ozbiljan noviji traktor, ima i navigaciju u njemu ili barem GPS odasiljac ili nesto slicno. Jako lako moze da se provali i bez gledanja vizuelnog da li je neki sofer lepo radio ili onako kako ne bi trebalo. U nasoj zadruzi je nov JD cini mi se 8295 sa ovom najnovijom maskom pre jedno 2-3 godine slupan u brazdi jer su orali u paru a deran koji je kocijasio JD nije gledao napred vec nazad, snimao kako ore i bum tras u plug od onog ispred sebe posto je taj stao. Mislim da ga je jako bolelo po dzepu.
 
Matiću ovde nema da nađeš nikog da tera kombajn u sezoni, nema ko da tera traktor repa kad se vuče, kakvi kvarovi kakvi bakrači na to se ne gleda kad ostane još 500kj repe da se vadi a već polovina novembra,veliki deficit radne snage i oni što bi mogli ne interesuje ih i neće to da rade .Znam primer gde su terali clasa bez ulja ostao ,otišla šunka sve izlomio ,niko nije kriv,eto desilo se ,gazda otišao za Mađarsku doneo delove,skllopili traktor i teraj dalje.
 
Nekako mi se cini da od zelenka priznajem samo one starije generacije koje nemaju u prednjim tegovima rupu za klin, znaci te fabrika nije predvidela za slepanje, od kad im sama fabrika mece klin za slepanje tu srece nema. :osmeh:


Necu da pisem jer ce opet ispasti kako sam drcan i bezobrazan za svoje godine, al iznenadili bi se kad bi videli kako neke firme jako lepo funkcionisu( 10 ili vise traktorista), tacno se zna ko sta vozi (ko je vodonosa sa cisternom, a ko vozi kombajn) koji kvar nastaje usled rada, a koji usled nepaznje vozaca. Mada je i sefovska struktura uposlena, ne mastiljari se po kancelarijama kao u srecna vremena, nego se njive i radnici obilaze po nekoliko puta u toku smene.
 
Koja bi to sirovna bila kad bi pristo da placa kvar iz svog dzepa

Pa ko da plati radnik što tera danas za 1500din ,ne budi smešan on je primoran da plati jer u protivnom neće mu niko ni raditi,ko mu je kriv što uzima i radi na veliko ,on je ušao u tu priču i sad nema nazad...
 
Ne razumem ja tebe kolega o cemu ti pricas o kakvim ulazima na veliko i de nema nazad.
Kazem samo da se u firmama moze raditi od 500 do par hiljada ha sa sasvim pristojim traktoristima koji nisu pijani, kabina uredna kao na licnom traktoru, kad dodju nazad sa njive traktor se malo umije, ne kradu gorivo i ne izivljavaju se na tudjim masinama, lepo je sto ima i takvih radnika i vlasnika kod kojih ti radnici rade godinama.
 
Taj je siledžija i nije usao u pricu kako treba.Treba da plati redovnu platu od bar 40.000 plus socijalnozdrastveno a onda ima radnika
 
Kako tretiraš tog radnika, tako i on tretira mašinu koju tera.Ne kažem da nema budala koje ne paze, ali toga imaš u svakom poslu.
Vozim i ja službeni auto pa ga pazim kao da je moj.
 
Treba se vratiti na temu ,a firme i privatnici nek rade i tretiraju svoje radnike kako hoce, njihov problem...
 
Ako se njemu ide na bazen nedelja je a tebi gori pod nogama da uradis,on slomi prikljucak ili nesto drugo i on slobodan i nedelju i ponedeljak ma imao 100000din platu ja sam to vidjao a placen Bogovski.
 
Daš mu 40,onda bi hteo 60,ako daš i 60,onda nebi da radi nedeljom,ako ga poštediš nedelje,onda će hteti u 16:00 da je kući,ako mu i to dozvoliš onda će te napustiti
Ma da, oće govno i slobodan po nekada da bude.
Jeste vi svesni šta pišete?
Bilo bi dobro da ti svako jutro donese 10e u znak zahvalnosti što radi kod tebe?I ako može i da ne ide kući?
 
nije cudno sto svi kazete da nema radnika.Ti bi da neko radi 12 sati za 400e?

Jedino si ti skontao priču ,malo je 12h treba 20h da radi, spava 4h i da ga što manje taj košta ,a nekad i nagraditi za dobro obavljen posao ta kategorija kod tih sirovina ne postoji ,malo sutra će da može ,nek pošalje svoju decu pa nek mu oni rade.
 
Pa nek' prodaje pljeke za 15.000 svaki dan po 12h....Kod gazda su vecinom noviji traktori sa klimom,kada se pokvari ceka da dodje majstor....Zato polako i od goreg ima gore.
 
Nazad
Vrh