Koliko naplaćujete usluge obrade zemlje

Pa cena kombajniranja je i projektovana za 6-7 tona po jutru. Kako onda toliko naplatiti coveku ako ima deset puta manje, pola biljaka jalovo, pola pabirci. Ides kroz njivu brze, tulaj slab ne lomis tarup, potrosnja goriva gotovo upola manje.
Projektovana pre 5-6 godina. Od tad sve otišlo duplo gore. Potrošnja goriva u 6-7 tona i u 1-2 tone je razlika u nekih 3 litre možda i manje...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Kombaj nevoli niti je dobro da radi na prazno ali no.
Prošle jeseni mi crevo (inpregnirano) za podmazivanje turba iščeše usisnu cev za motor i pukne ta ista cev na držaču koju nisam mogao da vidim jer je okrenuta ka bunkeru i motor (zdrav-čitav) se nasisa prašine i počne da troši ulje.Ništa proletos motor dole, igranka dan ipo dok smo ga skinuli rasklapanje defektaža i ostale kerefeke i ajd kod cubike da odradi polusklop ostalo dizne, pumpa, reparacija vodene pumpe, spojnička, šrafovi za glavu, dihtunzi i svašta nešto_Oko dva meseca se kompletiralo to sve i sklopilo skoro pred žetvu.Malo se ja voziko da napravim neki sat pre žetve ali motor troši ulje ljudcki, kažu staće to ali to nestaje i kako da stane kad pije 2,5-3 litre na dan, džigericu da pojedeš sam sebi, svi nagađaju te ovo je te ono je.Ništa, prošla žetva čupaj motor ponovo napolje, opet igranka, ajd kod cubike pošto je u garanciji a vidi se da peti klip dere hilznu, vadi klipove napolje premeravaj sve u redu ali karike nisu od istog proizvođača kao klip i hilzna i karike nisu imale toleranciju (tesne) a oni to nisu iskontrolisali a ni majstori pre sklapanja motora, nadvlačenje ko je kriv, drž-nedaj daju tu drugu hilznu, karike komplet od tog proizvođača, zaptivke i sklapaj motor.Sklopili upalili opet pred jesenju žetvu i motor radi, super ali ta igranka me izašla preko milion dinara (živce da ne računam i izgubljeno vreme) ali dobro, negde na po žetve pukne spojnička (koja je stavljena nova kad je motor rađen jer je bila pojedena) ko staklo i kombaj mrtav, nemoš naći nikog da te došlepa pa zovnem ćerku koja nije radila tog dana i ona me došlepa iz atara do kuće, super, zovem majstore, niko nemože bar dva dana, dobro e onda proradi riđevačka krv i do uveče skinem veliku remenicu i zvono (a nije nimalo jednostavno) i ujutru za Novi Sad po deo, (srećom imali na stanju) i u jedan sat kombaj bio u njivi i onda mi neko kaže skupa vršidba, okej traži jeftinije i nek ti istarupira do koleni kukuruz i skine klas na pšenici ali no.

Nekada kao klinac smo imali zmaja, 132-ku, od tada nesto ne volim da mu cujem samo zvuk. I smatram da taj posao nije niposto skup, u protivnom kupi sebi kombajn pa navali. Radi mi sa kombajnom rodjak, i sa njim nemam nikakvih problema, niti sam kada pitao posto radi, samo poslije pitam :Koliko?

Vreme koje si nepovratno izgubio i zivot konstatno u 5-toj brzini nosi svoje.Dok neko gleda da u dan-dva zavrsi sve i miran je do zetve sledece kulture.Moze da planira gde ce na odmor,mini vikend,rostiljanje i td...Danas vecina nas moze imati svoj kombajn.Medjutim takodje ta vecina nas to ne zeli znajuci veoma dobro koliko to dodatnog posla i muke donosi. Mnogo lakse je doci na njivu i ruke u dzepove,otkupljivac salje svoj kamion kombajn dodje i ovrsi i cao.Sto bi se jebavo kad ima ko umesto tebe.Cast izuzecima al vecina razmislja tako.Jedan dobar drugar stalno kukako kako ga derem s cenom iako sam mu uvek radio sa popustom al ni tu nije bio zadovoljan.Rekoh radicu ti psenicu besplatno samo naftu sipaj,ali svako jutro ides samnom,spremamo kombajn i idemo u zetvu skidamo moje pa posle tvoje, sta se pokvari opravljamo zajedno.Kaze moze.Isterasmo tako 7-8 dana u cugu,vidim ja on vidno nezadovoljan.Pitam ga posle rekoh jel radimo suncokret isto ovako?Kaze ma jok ima obaveza,platice mi nije problem.Nikad vise me nije pitao da mu radim jeftinije.Nisam se u kombajnu rodio i ja sam placao usluge kao i ostali dok nisam kupio svoje,a mogao sam i dan danas ici linijom manjeg otpora.Ne kazem da je lako,nekome je poprilicna stavka sad dati na 10-ak hektara vrsaja 1500e pogotovu na losu godinu.Medjutim treba se malo postaviti i na drugu stranu,onaj koji godisnje provede 2 meseca u kombajnu i jos mesec dana oko njega,hoce svoj posao i muku posteno da naplati.

Moracu i ja mog kombajnera da vodim sa mnom na posao par noci,ne treba nista da radi samo da sedi pored mene,i jos ako bi se uklopilo da pada kisa bio bi pun dozivljaj posle bi mi vro fraj

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Bas tako, sa ove dve poslednje recenice si i dodirnuo sustinu, svako ima svoju neku muku i ovaj sto placa i ovaj sto radi usluge....nego malo ispada ili mi se cini iz komentara, ili se sad uzburkala tema pa tako deluje kao da jos treba da su zahvalni ljudi sto imaju ko da im ovrsi i da trebaju da cute. Sto kaze vecina, bitno mi je da mogu da se dogovorim sa covekom i da ispostuje, posteno uradi i platim posteno...kod nas nema nekih razlika u cenama, kako jedan tako svi. Da l mi je skupo? Sta imam od toga, tako je kako je, mora da se skine....problem je sto je sad vec 4ta godina u nekim delovima bas losa da ne kazem katastroflana pa je nezadovoljstvo sve vece

Nemas prikolice kao covek? Nego se grebes i pravis se neka frajla. To sam ti vec jednom rekao kome da nabijes, onom ko te vaspitao tako.
i onda drug mihajlo veli meni ja princeza a on bi sve na gotovo bez da sezaprlja i zasuce rukave.ovde ljudi koji placaju usluge postaju sve bezobrazniji.poceli da uvetuju do koje visine da kosis tj sto nize maltrene druze da ne traze da kosis 1 2cm od zemlje a to sto nije bio u stanju lepo poravnat njivu u pripremi bas njega brige.za neke od sledece godine ja uvodim par opcija zetve cenu sa frezama i bez itd.ak ti je skupo s frezama uzmi malcer pa se vozikaj po njivi i malciraj posle. jer postaju previse beziobrazni.ne plate citavu godinu nego kad treba ic vrsit taj dan dodu pitat i platit ima i onih koji odmah uvetuju da odmah sedam u kombajn i idem za njima a vamo dugujes pare godinu dana.ima i onih kojima sam vrsio 2023 a prosle nisam i sad ove jeseni dosli platit dug iz 2023 i pitat odmah da im ove godine skidam i jos se ljute i vredaju sto sam im rekao tek za 2dana.ili jedan sto trazio da idem s telehenderom u njivu i odmah mu punim iz kombajna u dakove.za redovne platise i normalne druga prica.snjima nikjad problema.za njih ak treba i celu noc se radi ak najavljuj nevreme

Pa cena kombajniranja je i projektovana za 6-7 tona po jutru. Kako onda toliko naplatiti coveku ako ima deset puta manje, pola biljaka jalovo, pola pabirci. Ides kroz njivu brze, tulaj slab ne lomis tarup, potrosnja goriva gotovo upola manje.
ovde je cena usluga skoro ista cak neki i s nizom cenom rade nego kad se nekad radilo sa zmajem usluzno i bez secke i tarupa .a sad s ovim boljim kombajnima upeglamo ljudima njiev i opet preskupo.druze uracunaj vreme radne sate gorivo amortiaczujz da moras jos malcirat i tanjurat da mozes to lepo zaoorat i posejat pa ces vidit jel preskupo.kad cujem neke moje kad se fale kak im stroj dobro radi gruber tanjuraca druze bi onu stvar radio da sam ti vrsio sa zmajem kao nekad

i onda drug mihajlo veli meni ja princeza a on bi sve na gotovo bez da sezaprlja i zasuce rukave.ovde ljudi koji placaju usluge postaju sve bezobrazniji.poceli da uvetuju do koje visine da kosis tj sto nize maltrene druze da ne traze da kosis 1 2cm od zemlje a to sto nije bio u stanju lepo poravnat njivu u pripremi bas njega brige.za neke od sledece godine ja uvodim par opcija zetve cenu sa frezama i bez itd.ak ti je skupo s frezama uzmi malcer pa se vozikaj po njivi i malciraj posle. jer postaju previse beziobrazni.ne plate citavu godinu nego kad treba ic vrsit taj dan dodu pitat i platit ima i onih koji odmah uvetuju da odmah sedam u kombajn i idem za njima a vamo dugujes pare godinu dana.ima i onih kojima sam vrsio 2023 a prosle nisam i sad ove jeseni dosli platit dug iz 2023 i pitat odmah da im ove godine skidam i jos se ljute i vredaju sto sam im rekao tek za 2dana.ili jedan sto trazio da idem s telehenderom u njivu i odmah mu punim iz kombajna u dakove.za redovne platise i normalne druga prica.snjima nikjad problema.za njih ak treba i celu noc se radi ak najavljuj nevreme
Nismo ovce čuvali da mi ti budeš drug,ako sam ti platio koliko si tražio šta koji k...c više hoćeš?

Budala pojedinaca, a bome i neradnika je uvijek bilo i uvijek će ih biti. Kupite si kombajn i vršite si kada god i kako god hoćete, a nakon svoga trk kod drugih na njihove njive po pare.

Nemam kombajn i ne vjerujem da ću ga uskoro imati jer su temeljaši još mali. Da sam pušio novce zbog čekanja neozbiljnih kombajnera, jesam, da sam imao vrlo ozbiljne kombajnere koji rade ekstra svoj posao, točno po dogovoru i to jesam. Sa prvima više ne radim i neki od njih su na zadnjem mjestu za zvanje u žetvu, a neke više NE zovem da mi vrše. Bilo je i gulikoža koje su ucjenjivali jer znaju da gori pod nogama, al prešuti i plati. Imam dva (tri) čovjeka koji mi vrše normalno i sa kojima se mogu dogovoriti kada, šta i kako. Uglavnom (to naj više volim) cijeli iznos platim ili po nekakvom "dogovoru" idem u ispomoć u žetvu pa taj iznos usluge vršenja za mene bude nešto manji. Bude i popravaka kombajna, podmazivanja, održavanja..., al to ništa nije problem kad se radi sa pravim ljudima. U žetvi, na njivu obavezno jelo i piće, da majstor malo odane i pojede, taki je red. Bilo je i onih koji su uvrtali nosom na doneseno jelo, jer kao "on to baš ne voli jest".

Nitko ne voli da ga se oguli sa cijenom usluge vršenja (pa ni sam), ali treba bit realan. Puno je tu troškova oko kombajna, od same kupnje stroja, pa preko redovnog održavanja, neplanskih kvarova, goriva, maziva, dnevnice mašiniste, amortizacije..., a o živcima i umoru da ne pričam.

Dva pitanja za pojedince sa početka mog posta: Jel znate kolko košta jedna prednja guma na većem kombajnu? I kolko Sale ratar treba ovršit jutara da vrati te novce za popravak motora? Odgovorite sami sebi, nemojte odgovor pisati tu na forum da ne bi bilo da sam ja nekog osobno "prozvao" ili tako nešto slično tome (vrijeđanje itd.).

Nazad
Vrh