Budala pojedinaca, a bome i neradnika je uvijek bilo i uvijek će ih biti. Kupite si kombajn i vršite si kada god i kako god hoćete, a nakon svoga trk kod drugih na njihove njive po pare.
Nemam kombajn i ne vjerujem da ću ga uskoro imati jer su temeljaši još mali. Da sam pušio novce zbog čekanja neozbiljnih kombajnera, jesam, da sam imao vrlo ozbiljne kombajnere koji rade ekstra svoj posao, točno po dogovoru i to jesam. Sa prvima više ne radim i neki od njih su na zadnjem mjestu za zvanje u žetvu, a neke više NE zovem da mi vrše. Bilo je i gulikoža koje su ucjenjivali jer znaju da gori pod nogama, al prešuti i plati. Imam dva (tri) čovjeka koji mi vrše normalno i sa kojima se mogu dogovoriti kada, šta i kako. Uglavnom (to naj više volim) cijeli iznos platim ili po nekakvom "dogovoru" idem u ispomoć u žetvu pa taj iznos usluge vršenja za mene bude nešto manji. Bude i popravaka kombajna, podmazivanja, održavanja..., al to ništa nije problem kad se radi sa pravim ljudima. U žetvi, na njivu obavezno jelo i piće, da majstor malo odane i pojede, taki je red. Bilo je i onih koji su uvrtali nosom na doneseno jelo, jer kao "on to baš ne voli jest".
Nitko ne voli da ga se oguli sa cijenom usluge vršenja (pa ni sam), ali treba bit realan. Puno je tu troškova oko kombajna, od same kupnje stroja, pa preko redovnog održavanja, neplanskih kvarova, goriva, maziva, dnevnice mašiniste, amortizacije..., a o živcima i umoru da ne pričam.
Dva pitanja za pojedince sa početka mog posta: Jel znate kolko košta jedna prednja guma na većem kombajnu? I kolko Sale ratar treba ovršit jutara da vrati te novce za popravak motora? Odgovorite sami sebi, nemojte odgovor pisati tu na forum da ne bi bilo da sam ja nekog osobno "prozvao" ili tako nešto slično tome (vrijeđanje itd.).