Koliko naplaćujete usluge obrade zemlje

Suncokret kod nas spasava godinu,soja mu ne moze prici po sigurnosti nekog prinosa.Mi nemamo vetra,oluje hvala bogu,ali suse imamo maltene stalno,zemlje imamo jako malo za soju,zato se seje suncokret puno,podbaci i on kad je susa ,ali daleko manje od soje.

pa imamo i mi, uz redovan krupni led u 5-6mj, oluje, suse, prosjek smo na 250-300L padalina godisnje al sa kukurzom i sojom mi se 'lakse' prilagodit na takve vremenske neprilike nego sa suncokretom,njemu svaki k smeta
et prosle godine u 6mj soju koja sastavila redove na 70cm led krupni vratio na 'tvorničke postavke'..nakon leda ne znam jel bila 15-20cm visine bez ijednog lista...a bila visoka prije leda sigurno metar i vise, pa kasnije suša bez kapi kiše 75dana...na kraju se oporavila i dala 1500 kg/ha ta njiva a pored kolegin suncokret, 4m po jutru, a ovi sto su presijavali suncokret 8-12m....
Kod nas kad omane soja omane i suncokret..a ulaganja daleko veca u suncokret

Suncokret kod nas spasava godinu,soja mu ne moze prici po sigurnosti nekog prinosa.Mi nemamo vetra,oluje hvala bogu,ali suse imamo maltene stalno,zemlje imamo jako malo za soju,zato se seje suncokret puno,podbaci i on kad je susa ,ali daleko manje od soje.
Kolega, ako se dobro sećam, imao si i soju prošle godine. Кako si prošao?

Prosek bese bio oko 1.5-1.6t/ha,na zemlji gde ide soja,niska,pored vode neke soje bile.Ko je sejao gde ne ide soja,nije bilo ni za slamu,ali je tu suncokret gurao i preko 2t/ha.

Ja radim po 6000 din.priprema i setva.Na meni je dali ću preći jednom ili dva puta,ako ima potrebe predjem 2 puta.Mada sve je grunerisano tako da jedan prohod sasvim ok.7000 din.ako bacam i veštak.

Kao da su zlatne te sejalice. Kod mene ide 35 eura po hektaru i nema puno usluga, skoro da svako ima svoju sejalicu.

Brale vi ste u Stigu seje se uglavnom u ravnici,blizu njiva do njive kad se izadje u atar.Opet taj sto seje po 35e hektar sigurno pici 8-10km/H,poseje kako poseje, u svako drugom slucaju mu nebi bilo isplativo.Ja radim kod nas po 60e/H i opet ako ima puno setanja naplacujem 70e.Da posejem 3-4 H treba mi ceo dan (od njive do njive 5-6km) vozanja uglavnom po losim putevima.Tako da nikako cene ne mogu biti svugde iste.Po 35e bih jedino sejao u nekoj tabli 10+Ha da je ravna ko tepsija i da picim 9-10 km/h.Kod kolege Darko Dren slican je teren kao kod mene i ima dosta brda nije sve ravno,tako da su to sasvim realne cene.

Nazad
Vrh