Koliko naplaćujete usluge obrade zemlje

Verovatno je kod kolege tako kako piše. Nije dosad pisao nebuloze. Takvo mu zemljište izgleda. Kod nas nije i kamo sreće da su se pre pojavile kombinirke. Bože, koliko se sajli nakidalo i šarafa od žabica u zadnjim felnama imt-a čisteći šorove od starih salaša...

Ako se bojite da upropastite plug, ovde ko povadi voćnjak kupi OLT-ov jednobrazni plug (ne znam koji je razlog odluke o vrsti i proizvođaću pluga), koji agregatira uz traktor srednje snage i krene u oranje "bivšeg" voćnjaka...
Ja sam plac pod bagremovom šumom, iskrčio svojevremeno, ostavljajući panjeve dovoljno visoko da se lepo vide, najmio kombinirku 50 eura na sat, tada je ta cena bila, i za nepuna 2 sata očišćen plac od 10 ari, panjevi odgurani na gomilu na jednoj strani, plac poravnat, da nema rupa od panjeva, te je usledilo prvo oranje...
Već posle 3. godine nisam našao ni jednu jedinu žilu, a šuma je na tom placu postojala 40 godina...

Krcio sam sve u svasta, poslednje vocnjak jabuka. Kombinirka obavezno ili telehendler sa manjom kasikom. Panjeve da povadi.
Prva godina samo tanjiranje/gruber i setva, onda nakon skidanja useva oranje moze. Za tu 1 sezonu zile istrunu 50% i ne mogu nauditi plugu nijednom.
Koja je podloga bila za jabuku ? Ja sam pre par meseci vadio jabuke, dva traktora, sajla izmedju i vozi. Pocupali 30 ari za 15-20 minuta.. Ostanu zile dole ali se panjevi pocupaju a zile od jabuka su svakako slabe, to se kida bez problema..
To ce da se ore za koji dan pa mogu da javim kako je proslo..

3.12 prosle godine placeno da bager ocisti 1800e

Cca 250m duzine x 3-4m sirine
Zadnje 3g sam ja posjekao drva, i ostali panjevi bagrema i divljeg jasena, 10ak bas velikih…vecinom panjevi, bazga i boca
Ocistio da imam za okretanje, da ne gazim u njivi, jer tu npr soja uvratine 16redi nema nista, ostane mala 20cm visine

Zvao sam cetvoricu, a ponude su isle od 2200e do 3500e. Na kraju je ovaj spustio sa 2200 na 1800e…skupo je, al tako se kod nas cijene krecu za krcenje.onaj s kombinirkom je bio najskuplji a ovaj s velikim bagerom i kasikom najjeftiniji

e0e0998a3d29ceddfcd344e069d7b4f0.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Onda sam ja jeftino prošao
Za 20 ari sam dao 600€ za bager, tj. 80€ po satu, x 7.5 sati. U tih 7.5 sati je i put od njegove kuće do njive oko 50 minuta.

Ja (uskoro nadam se), treba da raskrcim povrsinu od 900 m², drva debljine do 8cm, voleo bih da neko dodje i to sve izmalcira do nivoa zemlje, plan je da tu povrsinu samo tanjiram i sejem , ne bih vadio panjeve i orao

Verovatno je kod kolege tako kako piše. Nije dosad pisao nebuloze. Takvo mu zemljište izgleda. Kod nas nije i kamo sreće da su se pre pojavile kombinirke. Bože, koliko se sajli nakidalo i šarafa od žabica u zadnjim felnama imt-a čisteći šorove od starih salaša...
Ni jedna njiva mi nije na čistini, sve su izmedju šuma i vrzina i velika većina su u brdu.Jedne godine platim podrivanje na jednoj njivi, 2m od medje bio orah,sve bilo super dok nije pravio zadnji prolaz na strani tog oraha.Na kraju sam platio i sredjivanje podrivača :D Panj koliko god da rastresaš deo zemlje ode sa njim, kod nas smonica kad kreneš da ga čupaš, vuče televizore za sobom, možeš ti vizuelno d aga upeglaš, ali par godina se oseća pogotovo u oranju da je tu bilo nešto, još ako vadiš u špalir bude poprilična zabava.

Hvala. Samelju sve na parceli i ne kopaju? Dal bi to u zemlji istrulelo 2-3 godine da se prska totalom i da se obrađuje tanjiračom samo i seje pšenica, ovas, ječam?
Urade onako kako se dogovorite.Svaka operacija se placa odvojeno.Ako zelis samo da samelju rastinje onda samo tu uslugu placas.Mogu i da riperima samo preoru parcelu,a mogu i da je prekopaju i ociste totalno.Zavisi sta se od rastinja nalazi na parceli i kojeg su precnika.Ako nemas rastinje deblje od 10-15 cm onda mozes ici samo totalom i druge godine mozes komotno preorati istrulece korenje u zemlji dovoljno da ne napravi neku stetu pri daljoj obradi.Na tanjiracu zaboravi,nema sanse s njom da mozes da pripremis bilo sta za setvu ako nije predhodno necim preorano,kacice o busenje i mozes samo neku stetu da napravis.Ako imas deblje rastinje 20-30 cm precnika onda mora da se vade panjevi nema sanse da to brzo istruli,pogotovu bagrem.

Urade onako kako se dogovorite.Svaka operacija se placa odvojeno.Ako zelis samo da samelju rastinje onda samo tu uslugu placas.Mogu i da riperima samo preoru parcelu,a mogu i da je prekopaju i ociste totalno.Zavisi sta se od rastinja nalazi na parceli i kojeg su precnika.Ako nemas rastinje deblje od 10-15 cm onda mozes ici samo totalom i druge godine mozes komotno preorati istrulece korenje u zemlji dovoljno da ne napravi neku stetu pri daljoj obradi.Na tanjiracu zaboravi,nema sanse s njom da mozes da pripremis bilo sta za setvu ako nije predhodno necim preorano,kacice o busenje i mozes samo neku stetu da napravis.Ako imas deblje rastinje 20-30 cm precnika onda mora da se vade panjevi nema sanse da to brzo istruli,pogotovu bagrem.
95% trnjine i ima par drveta, mislim da orah i poneka šljiva. Jedino što u jednom delu imaju stubovi i žica od vinograda a sve to uraslo u trnjine.

To mozes i sam da povadis s obzirom da nemas puno panjeva.Sljiva nema jak koren orah takodje, lako se krci,obicno je dovoljno nekim lancem ili sajlom obmotati panj i traktorom iscupati.Ono ostalo ce istruleti posle par prskanja totalom,cini mi se da ima i namenske hemije za rastinje pa iskombinujes.Vec naredne godine mozes komotno to preorati bez bojazni od neke stete po plug i gume traktora.

To mozes i sam da povadis s obzirom da nemas puno panjeva.Sljiva nema jak koren orah takodje, lako se krci,obicno je dovoljno nekim lancem ili sajlom obmotati panj i traktorom iscupati.Ono ostalo ce istruleti posle par prskanja totalom,cini mi se da ima i namenske hemije za rastinje pa iskombinujes.Vec naredne godine mozes komotno to preorati bez bojazni od neke stete po plug i gume traktora.
Tih 10ak panja nije problem, ima drugar kombinirku i izvadio bi brzo ali mi je problem trnjine, sibovina i sve to sitno do 10cm debljine, toga ima kao džungla, više ni životinje ne prolaze, nema ni jedne staze. Sa kombinirkom se to baš sporo radi, zato se i raspitujem za malčer, panjeve mogu da preskoče, samo nek samelju trnje i ostala sranja.

Ja sam sad 3 dana krčio medju na jednoj njivi. Šiblje debljine do nekih 10-ak cm. Planiram to da istanjiram i tu će biti kukuruz. Tih par redi neću špartati. Posle ide pšenice isto tanjiranje i sejanje. A posle pšenice planiram podrivač da to počupa i onda normalna obrada...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

@Pajdaš Odlično uradjen posao, to veliko drveće prosto nekako popije svu vlagu, tako da tu pored na nekoj velikoj susi prakticno od useva nema nista.Da ne pricam o grebanju masina , polomljenim retrovizorima, rotacionim svetlima i slicno.

Nazad
Vrh