Koliko naplaćujete usluge obrade zemlje

Oranje 10000 din/ha,
setvospremanje dva prohoda 6000 din/ha,
freziranje 10000 din/ha,
sejanje kukuruza 5000 din/ha,
sejanje žita 4000 din/ha,
prskanje 3000 din/ha,
špartanje 5000 din/ha,
košenje 4000 din/ha,
baliranje 6000din/ha,
kombajniranje 12000-15000 din/ha,
branje 12000-15000 din/ha.

@Darko
Ludacke cene za moje shvatanje. Kod vas ko nema svoje masine, bolje da izda zemlju u zakup.

@ljakse
Iste cene kao i kod mene sa izuzetno malim odstupanjem.

Razlog takvim cenama je veličina, oblik i nagib parcela. Dugačkom parcelom se smatra ona koja je duža od 150 m, a ima dosta njih dužine oko 100m. Primera radi, jedna parcela koju ja radim površine od 2.20 ha ima oblik nepravilnog osmougla... a pri tom je blago nagnuta...
Usluga nema mnogo da se radi. Ja eto nikada nisam orao nekom uslužno a radim sve usluge.
Poret toga, razlog takvim cenama možda leži u većoj platežnoj moći stanovništva Lazarevca u odnosu na ostatak Srbije.

Ima dosta njih koji imaju traktor i nešto od sitne mehanizacije (plug, tanjiraču, drljaču, sejalicu, prskalicu) pa opet daju zemlju u zakup. Razlog tome je taj što su se vezali za plate od 70000 dinara i misle da će Kolubara večito da bude jaka a plate dobre!

@Darko
Slazem se da su oblici, velicina kao i nagib njiva mnogo zeznuti za rad, ali i priznacemo da je konkurencija za usluge dosta manja. Kod nas sami oni koji rade usluge obaraju cene kako bi imali posla.

bojcetic

Mislim da obaranje cene usluga ponekad značajno utiče i na sam kvalitet istih. Za razliku od nas, kod vas su sene usluga prilično niže pa se pitam kako se kod vas čovek uklapa u cenu oranja od 35e a znamo kakva je jesen bila... i kakvo je to oranje? Govorim iz razloga jer poznajem dosta meštana iz tvog sela a i žena mi je odatle!!!

@kameni
U jesen 2010. godine radili su i za 25e oranje (necu javno napisati ime ako te zanima poslacu ti na pp). 40e je neka ustaljena cena za oranje. Za repu (30+cm) 5-10e skuplje se ore. Zna se kako ko radi. Ima ljudi u selu koji za 40e uzoru lepse nego sto sebi oru :ppozdrav:

Po onome sto sam video iz snimaka, za nijansu teza nego u Backom Petrovcu. Ima samo jedan deo prema Vodici (deo naseg atara) tu je neki polurit- rit, tamo je zeznuto za obradu.

Sto se ne bi uklopili u cenu, mislim sa je u Staparu relativno laka zemlja za oranje.

Nije reč samo o oranju i dali je teško ili ne. Svi se mi koji vršimo usluge uklapamo u cenu da pokrijemo troškove(nafta, mazivo, amortizacija...) Ali nije fazon raditi ceo dan da bi zaradio za naftu. Pre su ljudi (slušajući ove starije) naplaćivali: utrošak nafte x 3
1. deo zarade-kupiš potrošen D-2
2. deo- amortizacija
3. deo- zarada-profit

Ali je to danas sve isporemećeno. naravno delom zbog konkurencije a delom i onog ja sam jedini u selu(mestu) pa derem kolko mi se hoće!!! Evo ti primer za podrivače. To je oruđe davno korišteno (u sretna vremena) i sada se vraća na velika vrata . Naravno da neće podrivati ljudi sa imt 539, 558 ili drugim traktorima slične klase iako je takvih najviše nego će ako budu u mogućnosti da plate angažovati nekog sa mnogo moćnijom mašinom. Na kraju podrivanje nije obavezna operacija kao žetva ili setva ali dok postoje ovce uvek će se neko naći da ih OŠIŠA

Pa racunaj, 10 litri goriva x95 din (ložak) =950 din
950X30=2850din po Kj,
2850:105 (srednji kurz) =27,xx eu.
jer ima zarade? normalno nema ako radis 1 kj, ali ako pomnozis sa 10 onda je druga prica, i svaki dan po 10 za mesec dana se nakupi, normalno ako ima posla

Kod mene je oranje bilo jesenas oko 5000din/kj tako da se ja uklapam u svakom smislu, nego mi žao ovih što rade jeftinije, stvarno mnogo mi ih žao...

Ima jedan fazon u vezi usluga: oglas glasi: Tražim ko će mi uzorati 2-3kj plaćam na ovratinama!

PS Postoji mali problem, zemlja se nalazi u saksijama!!!

Mene je vrsidba kukuruza izasla oko 50e po kj sa njihovim prevozom, sve bilo gotovo za 2 dana, vrlo sam zadovoljan njihovom efikasnoscu i cenom, pricam o 85kj kukuruza.

Evo cene kod nas za oranje,ako gazda ne ide na njivu onda je 3000din,ako ide i stoji na kraju njive onda je 4000din,ako sedi u traktoru onda je 5000din.:haha:

Vi ste ko taksisti naplaćujete i vožnju u traktoru!!!??? Jel ima uticaj na cenu ako grejete kabinu ili ne ili ako želi da sluša radio ili neku muziku po želji????????

:haha:

Nazad
Vrh