Koliko naplaćujete usluge obrade zemlje

U okviru je teme pa može i ovde da se piše slobodno.Bubu upoznao sam te ljude što imaju tog Zmaja 780.

dulebdp je napisao(la):
ivanm je napisao(la):
Глупо ми је да теби причам шта је теби добро. Нормално да си се прерачунао и имаш рачуницу. Уосталом и ја сам био у твојој кожи до пре 6 година, али сам ипак купио нешто основне своје механизације и већ друге године имао итекако резултата.
Не убеђујући те у било шта, само наводећи свој пример да ти покажем где грешиш. Имам 20 ланаца земље, купио сам Раковицу 60 (3000 ЕУ), двобразни плуг Леопард (200ЕУ), сетвоспремач (450ЕУ)>>ово је половно Прскалица (500ЕУ-НОВА), растурач вештачког 300ЕУ. Све укупно 4400ЕУ!!, а не 10.000 . Шта ће ти сејалица кад ћеш сетву годишње плаћати 200ЕУ.Када да се отплати?
Овим што имам -поорем на време и како треба, спремим на време и како треба, растурим вештак на времем и како треба, а не кад неко хоће или кад "заврши своје". Само тиме сам после 2 године има принос који је био 30% већи, њиве боље урађене и које се мнооого лакше ору. Туђа рука свраб не чеше, а колико сам у праву сазнаћеш тек када будеш пробао. :ppozdrav:
ja takodje imam traktor,2 pluga,drljacu ,spremac,2 prikolice ,rastrivac vestaka,spartac.. nemam berac i prskalicu ,ali zato svu osnovnu pripremu odradim na vreme i sto je najvaznije ne molim nikoga isto sam povecao prinos za20-30% njive su mi mnogo cistije i lakse za oranje i pripremu

A za 300-400e uzmeš sejalicu za kukuruz i suncokret oltovu mehaničku malo sporije seje ali uradi poso i ti za 2godine isplatiš selalicu a još malo ako seješ za pare anda i ranije, nije sve u tome da uzmeš za 5000-6000e ako nije iskorišćeno.

Kod mene 70 do 100 eura po hektaru oranje tako isto i vrsidba bilo kukuruz ili psenica a priprema hektra roto drljaca ili freza takodje 100 eura.Samo sto posla skoro i nema a onaj ko placa hoce isklucivo frezu ili roto drljacu i da ti 100 eura na hektar a to ti je :udri:Nece niko za 100 eura kao sto je bilo pre malo tanjiracice pa malo zubacice i gotovo e, "al se nekad dobro jelo" a ja 1990 godine dobijo naftu za susenje duvana po o.45 DM. a danas gledam 2.25 KM.A LOZA 1.89 KM.

Kako izgleda jel ima kao neka kombinacija podrivaca,razrivaca ili obicne opruge?

Bubu, pošto jedini u selu imaš germinator, možeš da napraviš cenu kako hoćeš. ::namigivanje::
Mislim da bi cena trebala da bude kao za tanjiranje (i za nijansu skuplje). Otprilike je ista težina i brzina rada?

spasoje. 100e spremenje roto-drljacom. A da li bi mogo malo preciznije da mi kazes. Za te pare 1 prohod ili 2 prohoda? I isto da li ima razlike novo i staro oranje? Unapred ti hvala.

Pa ako je masina teza za vucu morala bi i veca cena normalno ja neznam dali bi to kod nas bilo isplativo kad nas u selu ljudima sve skupo ja razmisljao o nekoj masini sa razrivacima kombinovana sa paker valjcima ili kembridzom i odustao uzeo tanjiracu kad bi znao dal bi to ljude privuklo vise nego tanjiranje odma bi je kupio

To je tacno da se masine kupuju prvo radi sebe , a ne sela radi. Ali kako pokazati ostalima sta je dobro ako oni to nikada nisu videli. Trebas prvo kupiti masinu i raditi svoje , a posle ce oni videti i pozvace te da radis i njima. Ja sam radio te usluge svima po selu , cak sam radio i po ostala sela. To mi je bila najsladja para. :ppozdrav:

Pa dobro opet ciljam na usluge malo opet dodje neki dinar da imam 80-100 lanaca svoje zemlje nebi ni radio usluge odradim svoje camac i na pecanje ovako ko zna kad ce biti ta kolicina zemlje i dal ce biti mozda kad dobro osedim :haha: ovako se mora svastariti

Ja sam kupio pneumatsku sejalicu Nodet za kukuruz. pre 7god. I platio sam je tada 2500e , a moj komsija koji ima pare iz inostranstva mi se najverovatnije smejao i reko mi kako on ne vidi perspektivu u masinama. Ja pozvao tetku iz komsiluka da mi slika sejalicu prikacenu na novi 539. I posle pravo sa aparatom kod fotografa , pa u stampariju. Platio sam 10 postera u boji 40e , ali sam ih prikacio u sve poloprivedne apoteke u okolini. Ja sam te prve sezone otplatio sejalicu tacno 80%. :haha: :haha: :haha:

Dobre su usluge kad se radi kod ljudi koji ih plate.Ja gledam da uradim koliko god mogu jer na taj način bar malo pokrijem svoja ulaganja.
Ali imam i dosta ljudi kojima radim samo za naftu,a oni meni posle nešto odrade ili urade.

Ja sam prekinuo da radim kompenzacije ili razmene. Zato sto su ljudi u mom selu jako kvarni. Kad treba da ja radim njima ja idem cim me pozovu , a kad oni trebaju da mi vrate dug. Oni stalno imaju neke prece obaveze. I jedva dodju , i kad dodju oni su ljuti i nezadovoljni. :ppozdrav:
Pa smo zato prekinuli da radimo te razmene.

Cale je kupio 93 ili 94 godine sejalicu pred samu hiper inflaciju pneumatsku sejalicu 4 reda sreca pa je imao 2 coveke pored sebe kad su dolazili da je kace pocela prica da kruzi kako to nije njegova sejalica mi to nismo kupili a problem je bio sto je taj covek davao pola sela da koristi tj. iznajmljuje sejalicu znam da su dolazili i napadali njih 15-20 da mi tu kao sejalicu damo njima nismo mi to kupili tako je taj bivsi gazda rekao a cale popizdeo nakrpio tog coveka sto nam prodao mogao se komotno da se lud napravi ovako ima svedoka dao lovu pred njima i kraj posle su trazili da im makar iznajmimo cale lepo kaze ne sada je moja sejalica ja sejem sa mojim traktorom i to toliko kosta.Ako necete imate druge ljude koji to usluzno rade.Stvarno je glupo iznajmljivati takve masine da ti drugi ganja za neke mizerne novce mislite da su mu hvala rekli.

steva 1984 je napisao(la):
Kako izgleda jel ima kao neka kombinacija podrivaca,razrivaca ili obicne opruge?

zorancile je napisao(la):
Bubu, pošto jedini u selu imaš germinator, možeš da napraviš cenu kako hoćeš. ::namigivanje::
Mislim da bi cena trebala da bude kao za tanjiranje (i za nijansu skuplje). Otprilike je ista težina i brzina rada?

IMT-FOP vuceni germinator sa 3 zasebne baterije cije se 'plivanje' steluje hidraulikom. Tacnu masu ne bih znao ali mislim da je malko tezi od vucene tanjirace Consum 2.8 (sto znati preko 1.5 tone). Ima ukupno 60 motika (pravih, manjih nego kod setvospremaca) i pravi veci vucni otpor od pomenute tanjirace.
Inace, da ne dodje do zabune-germinator je od mog prijatelja koji je resio da se ne pati ove godine sa Belarusom 820 jer mu je tesko da ga vuce a ja sam tu usao u kombinaciju. Za usluge smo se nas dvojica vec dogovorili samo je jos cena ? posto nismo upuceni.
U selu inace ima 4 germinatora- 2 komada od 3m i 2 komada od 5m i svi su IMT-FOP. Od ostalih samo jos jedan ide usluzno ali jako retko.

Malo sam citao temu,i ako se ne varam nisam video da ima cena usluznog presovanja u rolobale,interesuje me kako kod vas idu te cene :)
Kod nas je od 300-400 din bilo prosle godine,zavisi jel mreza, ili uzica/manila,kome koja velicina bale odgovara itd.

Kako se u Vašem kraju ovog proleća kreću cene setvospremiranja i setve širokorednih kultura?

Nazad
Vrh