Koliko naplaćujete usluge obrade zemlje

U zadruzi je priprema po kj 1200dinara,a setva 1150dinara.Ja pripremu naplaćujem isto 1200 ali setvu 1500dinara.

@nikola indjija

Jeste da je dovoljno jedan prohod ali ima i njiva gde je oranje jako sabijeno od kise i snega i u dolovima je potrebno 2 prohoda pa se onda rade kompletne njive 2 prohoda. Tako smo bar kod drugara radili posto on nema kadar setvospremac za te uslove a germinator super radi.
Za setvu crnog luka smo radili usluzno ali su vlasnici njiva obicno radili prvi prohod drljacom ili setvospremacem. Sada sam jos vise siguran da na nasoj zemlji drljaca nosi 0 bodova za kvalitet obrade zemlje u odnosu na bilo kakav setvospremac.

Ostale cene usluga mislim da u selu jos nisu formirane.

Ja sam odlucio da sejem za 1500 po jutru a setvospremiranje me neinteresuje cuo sam da teraju po 1200 za jedno jutro to je smesno bolje biti miran.Da imam germinator kao clan Bubu onda bi i isao kao on sa cenom.

Aj nek mi neko naprvi racunicu ali da je rentabilna, za spremanje od 1200 din. po KJ.To nema veze sa zdravim razumom.

Meni je skroz rentabilna racunica 1200din/kj ali nije cale uradio ni jutra za novce...
Ako sve bude u planu da se uzme sejacica meni ce biti dosta crvena/kj.

Meni je potrošnja po KJ sa setvospremačem oko 4,5litre.Čekam da u jednom pravcu u dan dva skupim par mušterija i onda idem.Retko ko radi samo jedan prohod.Kako da mi se ne isplati?Čujem da neki rade i za 1000 dinara po KJ.

Meni je 1200 din. malo.Ja radim sa IMT 577 i setvospremacem od 3 metra obavezno dva puta,potrosnja mi je oko 6-7 litara sto je 600-700din .Pa gde je tu moja zarada!?Zar samo za naftu da radim?ORANJE 4500;SPREMANJE SETVOSPREMACEM DVA PUTA 2200;SEJANJE PNEUMATSKOM SEJACICOM 1500;SPARTANJE(kultiviranje) 1200;PRSKANJE 1200;BACANJE VESTACKOG DJUBRIVA 800.Cene su za jedno katastarsko jutro(5700 kvadratnih metera)Ja cene formiram po potrosnji goriva,komplikovanosti masine koja radi(kombajn,berac,sejacice ili sadilice,vadilice itd.) i naravno rizik na radu (prskanje-mala potrosnja goriva ali je rad sa otrovima!!) Kad bih samo gledao potrosnju goriva prskanje bi kostalo 400 din. od kojih je 300 zarada!Ja za te pare necu ni da upalim traktor.

Svaka cast ljudi kad zivite u takvim okolnostima da mozete zaraditi i vrsenjem usluga.
Kod nas mozda nekih 5% plate usluge i to ne za oranje ili spremanje vec kombajniranje ili branje, ostatak ima mehanizaciju s kojom moze da obradi zemlju. Jos jedna stvar mi nije jasna koju racunicu ima taj nazovemo ga paorom kad treba da plati usluge od oranja pa sve do skidanja useva? Ako taj ima par razreda osnovne skole ili zna bar malo racunati onda ne bi za sigurno ulozio u zemlju. Ipak je ovo moje misljenje.

Nazad
Vrh